Okousané jabloně



Stránky: 1,  2,  3,  4,  5   
host - 242.62 (?) 
27.1.2010 12:18, zobrazeno: 66231x
Dobrý den, na podzim jsem vysadil jabloně, před pár dny jsem zjistil, že jsou dost okousané od zajíců větvičky na některých i kmínek. Aktuálně jsem zabalil kmínky do kartonu k ochraně. Více mě trapí co na jaře jakým způsobem oštetřit pokousané kmínky? Má smysl se pokoušet stromy zachránit nebo raději vysadit nové? Předem děkuji za rady Petr
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Mittwoch - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (312) - 56.251 (?), 27.1.2010 12:42

Dobrý den,

záleží, jak moc jsou stromky okousány. Neházel bych flintu do žita! Jakmile to bude vzhledem k počasí možné, okraje zahladit nožem až na nepoškozenou kůru a rány zamazat balzámem. Není-li kůra okousaná po celém obvodu kmínku, měl by to stromek přežít a rány zavalit. Zachránil jsem jabloně, které mi v mládí husy stáhly z kůry v délce blížící se metru. Na celém stromku zůstal jen úzký, 2cm proužek kůry u kůlu. Stromky jsem důkladně ošetřil a dnes to není téměř poznat. ;-)

Také záleží v jaké výšce je okousán. Je-li okousán nad místem očkování, může sice vrchol odumřít, ale pravděpodobně Vám obrazí odspodu výhon/y, který můžete znovu zapěstovat. Obrazí-li podnož, můžete ji naočkovat/roubovat. Ušetříte si peníze za nákup nových stromků a čas při výsadbě.

Místo kartonu, který se časem rozmočí bych radši volil pletivo či nějakou vhodnou plastovou ochranu. Dnes jsou toho plné markety.

S pozdravem Mita

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
tomast - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (572) - 244.4 (?), 27.1.2010 12:51

docela dobrou ochranou jsou molitanové instalatérské návleky na vodovodní potrubí  - 3/4coul, dlouhý 1,5metru jsem na podzim kupoval v Baumaxu za dvacku, průměrem pasuje akorát na malý stromek..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 180.2 (?), 27.1.2010 13:32

Možná je to dobré na hodně slabé stromky, ale mám stromy vysazené i 7 roků a mám je obalené stále. Zajíci jsou při chuti furt. Můžete mi věřit, že jsem vyzkoušel hodně chrániček, ale dle mého je nejlepší černé plastové pletivo, které se samo stáčí do ruličky a je tedy se schopné i povolovat při dalším růstu. Výrobce je z Moravy a dělá 4 různé výšky a myslím i 4 šířky. Stačí pohledat na Milmar. Stanislaw

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 70.100 (?), 27.1.2010 14:30

Jestli je to hodně, tak se to nevyplatí.Stromky sice rostou, ale živoří a nakonec je stejně napadne nějaká choroba a zajdou. To samé je se zapěstováním z podnože, musíte sehnat rouby či očka a trvá to dlouho. Stromky drahé jsou, ale je to taky tím, že už je předtím někdo 3 roky pěstoval. Osobně mám bohaté zajíco-srnco-okusové zkušenosti od spasených (od slova pást se) špičáků až po v délce 20 cm čistě ohoblované kmeny plodících zákrsků a polokmenů průměru 15 cm. Ten pohled nikomu nepřeju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 27.1.2010 15:26

Jestli se jedná o stromky vysazené na podzim, taky bych je bez milosti vyhodil a schoval si z nich akorát rouby, jedná-li se o cenné odrůdy.
   Jiná věc je, pokud okousané stromky už nějaký rok rostly. Kořeny mají již vyvinuté a i kdyby na jaře rvyrašily jen z místa pod okusem,  růst bude bujný a do konce léta lze vytvořit kmínek s korunkou předčasného obrostu větší, než u stromku nově vysazeného na jaře.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 6.15 (?), 27.1.2010 16:27

Staří zahradníci ošetřovali rány obalením hadrem namočeném v kravinci, či kravincojílovou kaší. Další možnost je stromek přemostit. V případě loni vysázených stromků bych to řešil dle pana Vysloužila.

Vítek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 31.135 (?), 27.1.2010 18:20
Tiež súhlasím z riešením p.Vysloužila, avšak na rozdiel od predchádzajúcich pisateľov by som sa nezaoberal obaľovaním kmeňa ale prevenciou.Robím neskorý postrek Kuprikolom proti chorobám kôry a dreva+od polovice decembra náter vápenným mliekom z prídavkom fungicídu.Neviem ako dlho pôsobí Kuprikol, asi bude dôležté aby ho nezmyli jesenné dažde, ale v polovici februára zrezané výhony nechutili ani koze.Naviac si môžete povedať že ste pre strom od zberu po predjarný postrek urobili všetko. Pohodu praje Stano.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Rony - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1084) - 175.250 (?), 27.1.2010 21:15

U stromků posazených na podzim je to špatné. Mám s tím zkušenost dá se zachránit, tím, že se to zamaže a čeká se na vyrašení z místa pod okusem ale ztratíte několik let. To jde velmi pomaly. Když posadíte znova, tak jeden rok. Pokud tam zůstal pás alespoň z jedné třetiny obvodu kmínku to celkem jde po ošetření akorát se to přibrzdí, tedy ten vývoj.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 249.76 (?), 27.1.2010 23:23

Něco z vlastní zkušenosti. Na likvidaci stromků nebo roubování pod místem ohryzu je dost času. Poškozená místa na kmínku obalte co nejrychleji(kvůli dalšímu poškození mrazem) gumovou, natahovací,samolepící páskou- dnes snadno dostupnou v elektropotřebách.Správně hustě, s překrytím a hlavně těsně namotaná páska simuluje kůru..Na jaře pod gumou proudí míza, kmínek zesiluje, neboť guma povoluje.Za gumu- úvazek se nesmí dostat voda. Případné větší nerovnosti nebo pahýly okousaných větví nutno před obvazováním srovnat.Přeji zdar, škoda dobře zakořeněných stromků a peněz.Já jsem použil a také další postižení černou barvu pásky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika