9 tipů pro zazimování jezírka

9 tipů pro zazimování jezírka
Zdroj: aquaticgarden.com

Ukládání jezírka k zimnímu spánku může být snadným procesem, který zajistí, že vaše vodní prostředí zůstane v dobré kondici i během chladných měsíců. Je to doba, kdy se můžete na několik měsíců rozloučit se svými ploutvovitými přáteli, ale dodržování několika jednoduchých rad vám umožní, aby vás ryby na jaře opět radostně přivítaly. V tomto článku se podíváme na několik důležitých kroků a postupů, jak správně připravit vaše jezírko na zimní období. Bez ohledu na to, zda máte menší dekorativní jezírko nebo větší rybník, tato doporučení vám pomohou udržet vaši vodní zahradu v optimálním stavu a zajistit, že se vaše ryby vrátí do zdravého a čistého prostředí po dlouhé zimě. Přečtěte si následujících 9 tipů pro zazimování jezírka.

1. Nainstalujte síť do jezírka

Umístění síťky na jezírko přes váš vodní prvek předtím, než začne padat listí ze stromů, je nejjednodušší způsob, jak omezit a zvládnout kontrolu listí. Jakmile všechno listí opadá, jednoduše síťku srolujte, listí zlikvidujte a síťku ukliďte až do příští potřeby.

2. Odstraňte listí a nečistoty

Pokud jste neinstalovali síť, pravděpodobně se vám nahromadí listí a nečistoty, které je třeba odstranit. Síťka na jezírko s dlouhou rukojetí usnadní práci při vybírání nečistot ze dna jezírka. Pokud necháte nečistoty na dně jezírka, přes zimu se rozpadnou a na jaře budete mít větší nepořádek, kterému budete muset čelit.

9 tipů pro zazimování jezírka - Odstraňte listí a nečistoty
Zdroj: www.aquascapeinc.com

3. Vyčistěte koš skimmeru

Každých několik dní zkontrolujte koš skimmeru a odstraňte případné nečistoty. Jakmile opadá všechno listí, nebudete ho muset kontrolovat tak často.

4. Ořezávejte odumřelé nebo odumírající listí

Ořezávání odumřelého listí pomáhá odstranit nadbytečné organické zbytky, které by se jinak ve vodě rozkládaly. Odolné okrajové rostliny ostříhejte a ponechte je v jezírku. Odstraňte tropické rostliny a přidejte je na hromadu kompostu.

5. Připravte lekníny na zimu

Ořízněte odolné lekníny na dva centimetry nad korunou a přemístěte je do hluboké části jezírka, nejlépe do hloubky dvou metrů nebo více. Tropické lekníny můžete přidat na hromadu kompostu. Můžete je zkusit zazimovat uvnitř domu s pěstebním světlem, ale nemusí přežít.

9 tipů pro zazimování jezírka - Připravte lekníny na zimu
Zdroj: coloradopondpros.com

6. Přidejte bakterie studené vody

Přidejte prospěšné bakterie do studené vody, které pomohou udržet vodu v jezírku čistou a průzračnou. Pomůžou udržet kvalitu a čistotu vody a také výrazně sníží jarní údržbu tím, že rozloží nečistoty, které se mohou nahromadit během zimních měsíců.

7. Pokud necháte jezírko v provozu

Provozování jezírka a vodopádů během zimy vám zajistí krásné ledové útvary, kterými se můžete kochat po celou mrazivou sezónu. Mějte na paměti, že v tomto ročním období bude nutná určitá údržba, například doplňování vody do jezírka kvůli odpařování. Také budete muset dbát na to, aby ledové útvary nevytvářely přehrady, které by mohly způsobit zbytečné ztráty vody přes okraj potoka. Při extrémních mrazech může hladina vašeho jezírka zcela zamrznout, a to i při spuštěném vodopádu. Udržujte v ledu otvor pomocí provzdušňovače nebo čerpadla v jezírku. V době brutálně mrazivého počasí bude možná nutné přidat odledňovač jezírka, ale jinak postačí provzdušňovač.

8. Pokud vypnete jezírko

Mnoho majitelů domů se rozhodne na zimní měsíce jezírko uzavřít. Pokud se rozhodnete pro tuto možnost, nezapomeňte:

  • Vyjměte čerpadlo z jezírka a uložte je na teplém místě, například v garáži nebo ve sklepě. Ochrana před chladem prodlouží životnost čerpadla.
  • Vypusťte vodu z vodovodního potrubí. Zabráníte tak zamrzání a rozpínání stojící vody, což může vést k prasknutí trubek, které spojují váš filtrační systém.
  • Vyjměte a vyčistěte filtrační média a důkladně je postříkejte zahradní hadicí. Uložte je do garáže nebo do sklepa spolu s čerpadlem.
  • Okysličujte vodu umístěním malého recirkulačního čerpadla na horní polici jezírka. Okysličování vody je nejen v zájmu vašich ryb, ale také pomáhá udržovat otvor v ledu, když hladina vašeho jezírka začne zamrzat. Tento otvor umožňuje únik škodlivých plynů a přísun kyslíku.
  • Pokud je v místě vašeho bydliště opravdu chladno, můžete zvážit přidání 300wattového odkalovače. Při extrémně nízkých teplotách nemusí být okysličování vody dostatečné k tomu, aby se v ledu udržel otevřený otvor.

9. Zajištění zdravých ryb před zimou

Vyvážená strava vytváří zdravé a spokojené ryby. Předtím, než se ryby uloží k zimnímu spánku, byste se měli ujistit, že jsou v dobré kondici. Když teplota vody klesne pod 60 stupňů, metabolismus a trávení vašich ryb se začne zpomalovat. Nezapomeňte přestat krmit ryby, když teplota vody klesne pod 50 stupňů.

Pokud budete postupovat podle našich 9 tipů pro zazimování jezírka, nejenže to vašim rybám pomůže přežít zimní spánek, ale také vám to usnadní jarní údržbu. Nezapomeňte dodržovat tyto zimní zásady, abyste měli z jezírka co největší radost, až se opět objeví jaro.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno