Odrůda jabloně do vyšších poloh



maiirim - (10) - 250.9 (?)
7.9.2018 17:24

Našla som tento Váš príspevok až s väčším časovým odstupom, ale veľmi ste ma potešili, že s úspechom pestujete pod Tatrami.

My s manželom zakladáme tu pod Tatrami malý sad, tak všetky dobré skúsenosti potešia. 

A ako sa Vám darilo tento rok?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
         
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 141.32 (?), 13.1.2014 20:12

Rosanu bych nedávala, měli jsme doma, chuťově nikoho z rodiny neoslovila, zrušena. Přimlouvám se za Rubín či Rubinolu pro výbornou chuť.   J.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 128.42 (?), 13.1.2014 20:50

Namiesto Rosany odporúčam chutnejšiu Rozelu či Rajku. V prípade uprednostnenia navinulej chuti dobre porastie aj Melodie. Výhoda- bezpostrekové pestovanie. V prípade chutnej a úrodnej Rozely nezabúdať na kvalitné hnojenie.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 162.104 (?), 7.3.2014 14:19

Bývam pod Vys. Tatrami pri Poprade n.v. 705m poloha otvorena, vetrná, mierne južný svah. Mám 69r. jablone pestujem od r.1970 v pridomovej záhradke. Celý ten čas sa snažim najsť vhodnu zimnu odrodu, ktorá by bola odolna proti chrastavitisti, lebo u nás je takmer nemožne ju udržať na uzde, máme dosť veľa zrážok v jarných mesiacoch.Odkedy sa objavili rezistentné odrody, snažil som sa ich získať. Ako 1. som odskúšal Primu, ta dorzela nebola zlá, ale bolo v jej chuťi niečo z divej jablone a tiež v pivnici vydržala tak do konca decembra.Zistil som že nove rezistenty, ktoré som ziskal idu u nas dobre. Súčastne pestujem Rubinolu, ktorá i keď je marec, stále je výborna, ale rodi na dlhom dreve, tiež Rubin, Šampion, Zuzana hoci nie sú rezistenty idú u nás dobre, ďalej mám Melodiu, tá je nádherna, ale kyslejšia. Rosana je u nás výborna tiež dlho vydrži do konca februára, ale má dosť velky opad pred dozrievaním- krátka stopka.Slubne vyzera aj Topas a Jonalord aj Pinova, ktorá ale má tuhšiu dužinu. Súčastne mám objednanu Rozelu do steny, myslym že splni moje očakavania.V ponuke je súčastne veľmi veľa nových odrôd, ale na odskušanie niet toľko miesta ani času, je to zdlhave a čas beži.Možno že z môjho príspevku si niečo vyberiete, prajem Vám veľa zdaru pri pestovaní jabloni.

M.CH. Sp. Teplica 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
maiirim - (10) - 250.9 (?), 7.9.2018 17:24

Našla som tento Váš príspevok až s väčším časovým odstupom, ale veľmi ste ma potešili, že s úspechom pestujete pod Tatrami.

My s manželom zakladáme tu pod Tatrami malý sad, tak všetky dobré skúsenosti potešia. 

A ako sa Vám darilo tento rok?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 25.2 (?), 3.5.2014 8:49

Souhlasím s panem Vysloužilem. Osobně se přikláním k výsadbám spíše raně zimním než zimním odrůdám. Ve vyšších polohách je problém s příchodem chladnějšího nestabylního počasí. Je to věcí štěstí, umístění v poloze, volbě podnože atd. V rodině máme možnost porovnávat výsadby v nv 350m ale i 560 m. Rosanu pěstujeme v obou lokalitách a daří se jí, uspokojivě podobně jako Angoldu nebo Zvonkovému. Obě naše lokality ale mají jednu vynikající věc. A tou je nejen ovocný sklep na uložení úrody ale dlouholetá zkušenost zděděná asi i dědech. Ve vyšších polohách není radno pěstovat cokoli na pomalu rostoucích podnožích.,je to nejistota úspěchu, zvláště u začínajících zahrádkářů. Ochrana kmínku jež byla u našich předků samozřejmostí by se k těm dnešním opět měla vrátit. Nejde jen o zajíce a srnky ale i o sekačky a jiné nástroje údržby zeleně.l

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.82 (?), 7.3.2014 21:02

Zdravím

Ja na Vaši otázku mohu říci, že většina jabloní nemá problém s Vaší nadmořskou výškou snad kromě GoldStaru, Topazu, Biogoldenu no prostě těch odrud co potřebují co nejdelší dobu na vyzrání.

Ve Vaší nadmořské výšce nemají jabloně ani tak problém se zmrzáním a s následkem rakoviny, ale je tu zásadní problém s púdou. Dukaz tohoto problému zde i na tomto vlákně nevědomky potvrdil i jeden kritik Rubínu.

V horských podmínkách je hlavně problém s nízským profilem ornice a jílovým podložím s mateřskou horninou typu břidlice a nebo žuly. Tyto pudní podmínky zásadně nesnáší zakrslé podnože všeho typu a M 26. Nehledě na to, že puda je pro ně hutná, studená a neustále mokrá.

Pro Vaše oblasti se hodí stromky hlavně na A2, která byla vyšlechtena v Alpách a na chudych a studenych púdach se chová jako M 106. Nehledě na to tato odruda silně zkracuje dobu vegetace a je mezi prvními podnožemi, které jdou s odrudou spát a to až i o měsíc. Mám to odpozorované ze sadu s 600m. n. m.  A to tu jsou odrudy Ontário, Idared, ZL. Parména, Jonathán, Matčino, Rubinola...

Pokud by jste nadále chtěl zakrslé tipovky tak by jste musel vykopat pod každým stromkem jámu 1m x do 1m a vyplnit jí kvalitní zeminou a kompostem. Pak Vám zaručuji, že Vám tam poroste vše. Viděl jsem to u pěstitelú z Beskyd a měli mnohem lepší a krásnější Jonagoldy než my z nížin. Na horách jsou mnohem krásnější a slunečnější   podzimy než v nížinách kde už je mnohdy sychravo. Jako bombonek Vam řeknu, že měli i vynikající broskve samozřejmě na švestkových podnožích se stejným postupem výsadby.

Pro Vaše podmínky jsou nejlepší Rubín, Bohémie a její Gold mutace, Matčino, Jonathán, Rubinola, všechny rezistentní děti Šampionu s rizikem na citlivost na rakovinu. Wealthy je podzimní odruda silně odolná na rakovinu, mráz a vzdoruje strupovitosti, také bych Vám vřele doporučil si sehnat Grahamovo je to žluté jablko odolné na vše a hodně později raší pomalu až v Květnu.

Takže stručně řečeno ve Vašich podmínkách není problém odruda (kor jak je oteplování klimatu), ale studená sléhavá půda s nízskou vrstvou ornice a kamenným podložím.

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 102.201 (?), 7.3.2014 21:20

Pro Vaše oblasti se hodí stromky hlavně na A2, která byla vyšlechtena v Alpách

To jste kde vyčetl? Ing. Dvořák píše, že pochází z Alnarpu ve Švédsku. Tam až Alpy nesahají.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1994) - 26.17 (?), 8.3.2014 21:23

Ano, byla vyselektována ve Švédsku v Alnarpu ze semenáčů francouzského původu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
sadař vlada z opavy - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (373) - 20.175 (?), 10.3.2014 21:00

Zdravím

Máte pravdu a omlouvám se za chybu. Je to ještě tvrdší. Pochází ze Švédska, ale její puvod vzniku je tam nejasný

Děkuji za opravu

sadař vlada

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 115.240 (?), 8.3.2014 21:27

Páči sa mi príspevok p.Vladislava. Jeho cenné informácie a najmä skúsenosti s pestovaním vo vyšších polohách potvrdzujú, že nie je nevyhnutné v okrajových lokalitách používať iba bujné a na zloženie pôdy menej náročné podpníky, ktoré majú, na druhej strane zas iné, menej žiadúce vlastnosti. Vhodne vybraný rezistentný kultivar znesie bez problémov tvrdé podmienky a keď sa pri výsadbe jabloní vykope dostatočne veľká jama+vylepší kvalitnou zeminou a zásobným hnojením, je rozhodnutie pestovať jablone na výhodných typových podpníkoch opodstatnené, výhodné a preverené praxou. Kto v drsnejších polohách pestuje jablone iba na semenáčoch či A2, chváli si prirodzene iba to svoje. Ak však neskúsil lepšie podložky a nevytvoril im pri štarte dostatočné podmienky, nemal by záujemcov odrádzať od ich použitia.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika