Najvýznamnejší producenti jabĺk bohužiaľ nemajú snahu rozširovať sortiment tržných odrôd, zameriavajú sa skôr na klubové odrody. Šľachtitelia uprednostňujú ceľkom prirodzene rezistentné gény, ktoré však chuťovú kvalitu do nových krížencov jabloní spravidla neprinášajú. Ceľkom iná situácia je pri šľachtení interšpecifických odrôd viniča. Množstvo nových odolných stolových a muštových odrôd je dnes kvalitou srovnateľné s chúlostivou európskou révou Vitis vinifera, ktorú človek pestoval celé tisícročia. Ale vráťme sa k jabloniam naších pradedov. Nemyslím, že by naši predkovia mali horšie vyvinuté chuťové poháriky ako my dnes a nerozpoznali, ktoré jablko je iba dobré, ktoré je chutnejšie a ktoré je chuťová delikatesa. Veľakrát sa tu diskutovalo o tom, čo všetko ovplyvňuje chuťovú kvalitu starých odrôd na starých semenáčoch. Moderné podpníky M9, JTE, M26... ovplyvňujú chuť aj vyfarbenie plodov moderných odrôd v pozitívnom smere. Prečo by teda nemali priaznivo ovplyviť aj chuť a vzhľad starodávnych odrôd? Som presvedčený, že ak by sa na trhu so stromčekmi objavili nové krížence s génmi dávno zabudnutých delikatesných odrôd alebo aspoň tieto odrody naštepené na typových podpníkoch, kúpil by si takýto stromček "leckterý" bojovník proti starým odrodám. A bez najmenších výčitok svedomia.