Odplevelení pod stromky



host - 174.134 (?)
17.5.2012 8:17

Je možné použít k zamulčování kolem ovocných stromů trávu, která byla cca před týdnem ošetřena postřikem na dvouděložné plevele?

Normálně takovou trávu kompostuji, ale nechce se mi ji kompostovat s herbicidem...

Libor

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 12.252 (?), 16.5.2012 16:14

Pre p.PP: Hnojenie jabloní slepičincami do dier v trávniku pod stromami popísal váš priateľ, skúste zaloviť v histórii fóra. Neviem, čo máte na mysli výrazom "vplyv na vinárou"? Ak ste mal na mysli vplyv môjho príspevku na záhradkárov- vinárov, ktorí pestujú v záhradke okrem jabloní a iných ovocnín aj Vinič hroznorodý, potom verím, že pochopili moje informácie správne. Výraz "hodnoťte" či "nehodnoťte" pochádza z vašej klávesnice. Tak ako vy ste reagoval na môj príspevok, ja som si dovolil to isté. Je na tom niečo nesprávne, alebo nedemokratické?

Pre p.Wimpiho: Nepopisoval som štatisticky počet vysokých košatých stromov na semenáčoch v záhradkách a záhradách. Tipnul som si, že vo väčšine záhradiek- najmä v tých novších, ako vidím vlastnými očami, sú už dnes často jablone na typových podpníkoch, ktoré nedosahujú niekoľkometrovej výšky. V extenzívnych výsadbách, v starých sadoch a v podhorských oblastiach bude takýchto vysokých stromov istotne viac.  V tomto vlákne však riešime pôdu pod korunami, kde má tazateľka v záhradke ceľkom 8 stromov. Verím, že to nie sú vysoké a košaté rastliny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 166.15 (?), 15.5.2012 15:24

To okopávání je skutečně spíše pro malé zahrádky. Každopádne já mám v sadu asi 60 hrušní a sypání trávy zabere tak tu hodinku a je klid je půl sezony. Míchání a stříkání nějakým humusem zabere stejné množství času. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 109.108 (?), 15.5.2012 16:30

Děkuji za vyčerpávající reakce, mám 8 stromků, vadí mi plevel a tráva, což manžel při sekání likviduje, ale občas zraní i kůru stromku.Proto myslím, že nastýlka posekané trávy bude ideální.Ještě jednou díky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4478) - 38.136 (?), 16.5.2012 6:09

Jestli máte stromky v okrasném trávníku u domu, tak mulč tam moc krásy neudělá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Wimpi - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2112) - 44.75 (?), 16.5.2012 9:44

Máte pravdu, žádné řešení není ideální, každé má své výhody a nevýhody. Každý se musí vybrat podle osobních preferencí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 16.5.2012 20:21

Dávám za pravdu Wimpimu. Každý nechť si vybere, co mu vyhovuje. I stromky na podnoži M 9 od 5. roku snesou zatravnění, ale v té trávě nesmí být vytrvalé plevele (mám to dlouhodobě ověřeno z minulosti).

Lezení po kolenou s motyčkou a vybírání oddenků plevelů jsem mohl dělat tak před 15-20 lety, dnes už ne. Udržuji herbicidní úhor a mulčuji, ne však posečenou trávou, ale už vyřazeným substrátem používaným v nádobách na rajčata a další zeleninu a v truhlících na pelargonie a další balkónovky. Vypadá to estetičněji než tráva a hnojivé účinky jsou také vyšší.

Herbicidy pod stromky bez jejich poškození využívat jde, i když to je nyní komplikovanější. Pochopitelně pěstovat tam zároveň zeleninu či léčivky nepřichází v uvahu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Paľo. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1739) - 12.252 (?), 16.5.2012 23:33

Veľmi dobre chápem p.Vinšálka a nehnevám sa za negáciu toho, čo sme viacerí napísali o dôležitosti nezaburinenia či nezatrávnenia pod stromkami na typových podpníkoch. V jeho prípade je to všetko o vzťahu či emóciách nie k diskutovanému problému, ale k autorovi názoru. wink Áno herbicídy používať je možné, treba však vedieť aké a akým spôsobom. Ale aj tak musíte do mŕtvej buriny ísť s motyčkou, alebo ju pietne zakryť mulčom. Na priloženej snímke uvádzam, ako dopadol vinohrad môjho suseda po aplikácii herbicídu na burinu vplyvom odparenia chemickej látky, ktorá sa dostala na listy viniča. Chodím okolo neho už niekoľko rokov a nie je to stále lepšie. Medzitým mu takmer nerodiaci vinohrad znova zarástol. Z ovocných stromov sú k herbicídom veľmi vnímavé broskyne. Plytkokoreniace jabloňové podpníky typu M9 sú náročnejšie na závlahu, hnojenie aj agrotechniku. Viacročný trvalý travnatý porast až po kmienky jabloniam istotne nepridá. Zatiaľ som nepočul ani nečítal publikáciu solídneho ovocinára, ktorý by takýto spôsob intenzívneho pestovania jabloní na M9 odporúčal.  Naopak pestovanie podplodín typu krátkodňových zelenín zatiaľ nikto neodsúdil ako nevhodné či škodiace. Našťastie väčšina diskutujúcich prejavila dostatok citu k rastlinám a rozhodla sa pre správny spôsob agrotechniky a udržiavania pôdy pod korunami stromov.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 14.199 (?), 17.5.2012 6:31

Ten vinohrad vypadá, že byl snad kompletně postříkán nějakým defoliantem. Nevíme co soused použil a jak to použil, pravděpodobně obojí špatně. Je chvályhodné že hodně čtete, ale pořád mám pocit, že mícháte hrušky s jabky a dělíte celerem, jak tu kdosi někde napsal. Zahrádka není, resp. nemusí být přísně intenzivní hospodaření a černý úhor není ten jediný správný postup. Pěstování podplodin pod stromy možné je, ale jednak ne při intenzivním způsobu, to se vylučuje, úhor se drží aby tráva neodebírala stromům živiny, cokoliv tam poroste živiny odebírá. Druhak je složité se k tomu dostávat při obdělávání a pokud budete pěstovat intenzivně, tedy budete používat chemickou ochranu stromů a ty podplodiny neochráníte před postřiky, pak bude problém s jejich konzumací kvůli OL. My bezcitní klidně pěstujem stromy v trávě a stromy si zatím do Bruselu stěžovat nešly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 17.5.2012 8:06

Trochu nechápu, kam se posunula diskuze i smysl našeho amatérského ovocnaření. Což je skutečně jediným naším cílem výnos ovoce na jednotku plochy, procento prvotřídních plodů a jejich konkurenceschopnost na trhu? Jistě, bez slediování těchto parametrů se profesionální producenti neobejdou. Já a věřím že i většina z nás, má potřeby jiné. V zahradě chceme trávit příjemné chvíle, mít dostatek pohybu na čerstvém vzduchu a k tomu vlastní a zdravé ovoce,  Rád si vyjdu do zahrady, když po dešti vysvitne slunko, zakousnu se do jablka spadeného do trávy.  A že bych v případě udržovaného úhoru měl vyšší výnos? Asi ano, ale děkuji, nechci. Rozumím těm, kteří pro kvalitu svých plodů jsou ochotni udělat víc, však nemusím je proto následovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 174.134 (?), 17.5.2012 8:17

Je možné použít k zamulčování kolem ovocných stromů trávu, která byla cca před týdnem ošetřena postřikem na dvouděložné plevele?

Normálně takovou trávu kompostuji, ale nechce se mi ji kompostovat s herbicidem...

Libor

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Úprava vody magnetickým polem12:13
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?10:37
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika