Tady jsou nějaké další informace o novinkách, o kterých psal pan Hlavatý, ze zdroje: http://eagri.cz/public/web/file/591639/_42018.pdf
Antopa je zimní odrůda. Vzrůstnost středně bujná, typ rozvětvený, habitus svěšený. Převládající barva květu v balónové fázi světle růžová. Nasazení plodů na krátkých, tenkých až středně tlustých výhonech jednotlivě i ve shlucích. Plod středně velký až velký, tvar ploše kulovitý, bez žeber a svalců na vrcholu. Základní barva plodu žlutozelená, krycí červená ve formě celoplošné s nevýrazným žíháním. Slupka středně tlustá, hladká, napovrchu středně ojíněná bez rzivosti. Dužnina bílé barvy, tuhé konzistence, více šťavnatá, nasládlá. Stopka středně tlustá až tlustá a střednědlouhá. Sklizňová zralost od poloviny října, konzumní zralost od ledna. Skladovat lze do března.
Idapaz je zimní odrůda. Vzrůstnost středně bujná, typ rozvětvený, habitus rozložitý. Převládající barva květu v balónové fázi tmavě růžová. Nasazení plodů na krátkých, tenkých výhonech jednotlivě i ve shlucích. Plod středně velký až velký, tvar kulovitý, bez žeber a svalců na vrcholu. Základní barva plodu žlutá, krycí červená ve formě celoplošné s nevýrazným žíháním. Slupka tlustá, hladká, na povrchu středně ojíněná bez rzivosti. Dužnina krémové barvy, středně tuhé konzistence, málo šťavnatá, navinulá až nakyslá. Stopka středně tlustá a středně dlouhá až dlouhá. Sklizňová zralost od poloviny října, konzumní zralost od prosince. Skladovat lze do února.
Semira je raně zimní odrůda. Vzrůstnost středně bujná, typ rozvětvený, habitus rozložitý. Převládající barva květu v balónové fázi tmavě růžová. Nasazení plodů na krátkých, středně tlustých výhonech jednotlivě i ve shlucích. Plod středně velký, tvar kulovitý, bez žeber a svalců na vrcholu. Základní barva plodu žlutozelená, krycí červená ve forměplošně skvrnité. Slupka středně tlustá, hladká, na povrchu suchá, středně ojíněná bez rzivosti. Dužnina krémové barvy, měkká až středně pevná, středně šťavnatá, navinule sladká. Stopka středně tlustá a dlouhá. Sklizňová zralost v polovině října, konzumní zralost od listopadu. Skladovat lze do ledna.
Já jsem byl na degustaci 6.11.2018 v Novém Městě nad Metují, kterou pořádal pan Jaroslav Matejsek z Vršovky. Novinky byly zastoupeny odrůdami UEB3494/2 a z Holovous 3/1 a 6/1. Odrůda 6/1 (velmi temně červené jablko) u mě vyhrála spolu se Siriem, před třetí Lambadou.
Petr