Nedostatek polokmenů v nabídce ovocných stromů



galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?)
24.10.2014 13:03

Červivá jablka lze vykrájet, při počtu plodů do kila a čase potřebném na jedno vykrojení jde o pár desítek minut....raději bych equivalent g/L masa na litr masného moštu.

Když jablka začínají padat, tak je to proto, že mají v sobě červika... tedy každé spadlé je červivé.Až dlouho po první vlně padají zralá.Vaše téze o vykrajování každého červivého kusu s přihlédnutím k osázeným polnostem, bez mrknutí oka zní nevěrohodně.

Především je třeba padančata čistit od hlíny, hniloby,pak i červivé.Moštovat jablka začínám až padlé z dalších vln, nebo prostřední části, když je červů málo.

Tím chci především poukázat na rozdíl červivých jablek z vysokokmenů pro obtížnost chem.,nebo biologických ošetření, a jablek z nízkokmenů, které jsou pro dostupnost ošetření málo červivé, nebo nečervivé.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 23.10.2014 18:30

Zrovna takto, v náporu letní větrné bouřky jsem přišel o silně obtěžkaný zákrsek odrůdy Zvonkové.Ač s trvalou oporou, dřevěným kůlem, byl asi špatně zakořeněný.Narovnal jsem ho, zbudoval opěrné lešení, ale nepomohlo, musel pryč.Jablka tvrdá jak kámen,nedozrálá,šla na kompost.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 23.10.2014 18:25

Když si přectavím jednoho červa v každém jednom předčasně padlém jablku určeném na mošt, pak se mi moštu odnechce.Chtělo by to propočítat kolik červů vyjde na jeden litr masného moštu.U cesty visí poutač podobného znění"prodám výborný domácí masný mošt... levně.

Dálší problém vidím v tom, když jablka začnou padat, tak ty co spadly před týdnem už hnijí, a tedy se nesejdou s těmi, které padnou zítra, takže ty shnilé je třeba vyhodit.Nebo natřepat takové množství nezralých jablek, aby se vyplatilo vytáhnout z kůlny masívní drtič, těžký lis, hrnce,nože, stoly,plachty... manevry jak při domácí zabijačce.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.38 (?), 23.10.2014 18:58

Tedy Rosťo, nevím, jestli to, co píšete, jste někdy skutečně dělal nebo to berete jen jako mluvnické cvičení. Jablka moštuji bezmála 40 let v množství několika hektolitrů ročně. Červivá jablka lze vykrájet, při počtu plodů do kila a čase potřebném na jedno vykrojení jde o pár desítek minut.Všechna jablka nejsou červivá, vždy jde o směs zralých letních, předčasně dozrálých červivých a nezralých pozdních odrůd. Kdyby platilo to, co píšete o hnití, byl by organizovaný výkup padaných jablek jen sběrem hnědé hmoty. Co se z těchto padavek vyrábí, zda se hniloba a červi vykrájí  a kdo to pak pije, nezkoumám, já to nejsem. Ti co se, jako Vy, otřepou nad čistým moštem z červivých jablek, to vychlemtají z hezky pomalovaných krabic bez mrknutí oka.
   Co se týče sladkého moštu z kyselých jablek, nevěřím změnám jejich sladkosti v průběhu dne. Myslím, že je to tím, že organické kyseliny v plodech nejsou tak dobře rozpustné ve vodě jako cukry a při lisování jich tolik nepřejde do moštu. Napovídá tomu i výrazná organoleptická kyselost výlisků.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 24.10.2014 13:03

Červivá jablka lze vykrájet, při počtu plodů do kila a čase potřebném na jedno vykrojení jde o pár desítek minut....raději bych equivalent g/L masa na litr masného moštu.

Když jablka začínají padat, tak je to proto, že mají v sobě červika... tedy každé spadlé je červivé.Až dlouho po první vlně padají zralá.Vaše téze o vykrajování každého červivého kusu s přihlédnutím k osázeným polnostem, bez mrknutí oka zní nevěrohodně.

Především je třeba padančata čistit od hlíny, hniloby,pak i červivé.Moštovat jablka začínám až padlé z dalších vln, nebo prostřední části, když je červů málo.

Tím chci především poukázat na rozdíl červivých jablek z vysokokmenů pro obtížnost chem.,nebo biologických ošetření, a jablek z nízkokmenů, které jsou pro dostupnost ošetření málo červivé, nebo nečervivé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 0.146 (?), 24.10.2014 13:10

kořenovy systém vysokokmenu na poli drží mez vzdalenost je vytyčení mého pozemku a pod vysokokmenem mužu sekat krmení ty zákrsky se hodí do zahradky ale na poli zajdou ničema neotrha ani zákrsek ani vysokokmen

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
P.Z. - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (717) - 192.41 (?), 24.10.2014 16:30

Rad by som sa pripojil do debaty. Podla mojho nazoru most z ciastocne cervivych jablk, bude vzdy zdravsi ako most z jablk na ktorych bola vykonavana chemicka ochrana.

A pri tych veciach co dnes kupujeme v marketoch v ktorych je plno chemii, by som prirovnal most z cervivych jablk, k napr. zjedenym ceresniam alebo slivkam priamo zo stromu bez umytia, na ktoych sedel rôzny hmyz a pod..

Samozrejme je to iba môj skromny nazor, a vidim to aj okolo seba ze co clovek to iny nazor. Takze pouzitie cervivych jablk v muste je a bude iba vecou osobneho nazoru.

Samozrejme ak by vsetky jablka boli cervive, tak uz by som taky must nechcel, nakolko uz bude isto ovplyvnena chut, vona a farba mustu. No pri mensom podiele mi to ako som uz spominal nerobi problem.. ani ceresne priamo zo stromu neotvaram a nepozeram ci tam neni cervik..

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 25.10.2014 10:10

Když jablka začínají padat, tak je to proto, že mají v sobě červika... tedy každé spadlé je červivé.Až dlouho po první vlně padají zralá.

Mýlíte se. Zkuste se projít zahradou třeba po bouřce nebo silném větru. Tak rychle by červi nestíhali pracovat.

Především je třeba padančata čistit od hlíny, hniloby,

Pod vysokokmeny v zatravněném sadu jablka kupodivu nejsou od hlíny. Nicméně jejich osprchování je na místě.

Moštovat jablka začínám až padlé z dalších vln

Moštují se vždy jablka z více vln, protože každý má snad na zahradě více odrůd a ty jsou v různé fázi zralosti. Fádní chuť letních jablek se dobře doplňuje kyselinami nezralých zimních.

Vaše téze o vykrajování každého červivého kusu s přihlédnutím k osázeným polnostem, bez mrknutí oka zní nevěrohodně.

Manželka naštěstí diskuzi nesleduje, urazila by se, vykrajuje ona, já bych podle ní nebyl dost důsledný. Každý týden zmoštujeme jen jeden lis (100kg). Červivých výkrojků jsou obvykle dva plné kbelíky.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 23.10.2014 20:06

Pokud máte mošt na pálenku, je červivost v celu nepodstatná z hlediska konzumenta pálenky. Podstatná je z hlediska producenta pálenky, protože červivost neovlivňuje negativně obsah cukru ale pouze velikost plodů.

To že padají postupně neznamená, že musíte založit kvas v jeden den. Navíc dobu padání můžete sjednotit až na jeden den ze tří setřásáním plodů. Takže během 14 denní sklizně setřásáte pouze 5×.

Ad červi a čerstvý mošt je jen filozofická otázka - červ za svůj život nežral nic špatného ani se nesetkal s patogenem přenosným na člověka - tedy mošt s červů má hodnotu A. Jabloně pro svůj růst a tvorbu plodů potřebují hnojení. Velmi často se k hnojení používá hnůj a jiné formy fekálií, Jablka narostlá z tohoto hygienicky závadného materiálu mají hodntu B. Filozifická otázka zní čisté je A nebo B či nečisté je B nebo A?. Je částečně zkvašený mošt závadný? A_nebo_B? Je calvados A_nebo_B?...

SfK

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1408) - 179.38 (?), 24.10.2014 12:54

Filozifická otázka zní čisté je A nebo B či nečisté je B nebo A?. Je částečně zkvašený mošt závadný? A_nebo_B? Je calvados A_nebo_B?...

Někomu z nás dvou se to motá v hlavě.

--------------------------------------------------------

červ za svůj život nežral nic špatného ani se nesetkal s patogenem přenosným na člověka - tedy mošt s červů má hodnotu A...

Já jsem se ho zapomněl zaptat, zda letos nenavštívil Afriku! Už jste zkoušel někomu nabízet svůj báječný masný mošt s hodnotou A_nebo_B?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 23.10.2014 17:36

To jsou místní zvyklosti, ale moštové odrůdy je lépe pěstovat právě jako extenzívní sady založené na vyšších kmenných tvarech sklízených setřásáním do plachet. Lojzo, jeďte se podívat do severní Francie (Bretaň, Normandie,...) jako do kraje Cideru/Calvadosu a hledat tam čtvtkmeny a intenzivnější tvary wink.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Podklad dlažby na terasu22.4.2024
Výběr hliníkové pergoly od A do Z22.4.2024
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika