Zdravím Vás p. Miloši
Vnuknul jste mi zajímavou otázku. Vy znáte odrudy, které jsou jako pravokořeněnné slabé v růstu? Rád je vyzkouším.
Vím akorád o Wagenerovým, že prý tak slabě roste a silně plodí, že se dožívá krátkého věku a jedině bujná podnož ho drží při životě.
(mám ho vysazený a je fakt, že na A2 roste stejně jako jinné odrůdy na M26)
Já jsem slyšel zase názor od odpůrců pravokořenění, že se používají podnože právě proto, že odolnost vlastních kořenů na hnilobu je nejistá.
Podle mě je to blbost. Už v pomologii odrůd je popisovaná náročnost kořenů typovek.
Na většině zahradách jsem se setkal s utopenými stromy, které rostly jako vrby a to celého sortimentu LPO.
Já sám jsem utopil balerinu, aby rosta bujněji a výsledek za pár let byl takový, že vyrostla do 5m a v Holovousích jsou baleríny na semenáči vysoké až 15 m a z dálky vypadají jako topoly s baňkami. Pohled na ně byl ohromující.
A z praxe mám takovou zkušenost, že vysazené zákrsky se časem přizpúsobovali kmenným tvarům z důvodů snadné údržby trávy pod stromy a nechuť se ohnout při sekání a nedej bože, když je čepka na hlavě.(slovnik nebudu popisovat).
sadař vlada