Moravská jadernička



host - 244.250 (?)
8.11.2019 9:24
Ešte 1 foto.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
host - 161.27 (?), 31.8.2016 13:11

Moje sady pokud zaplodí a vylisuju většinu jablek (něco sežerou ovce něco oberu) tak dají kolem 18 hl ale nejvíc co jsem musel sám zpracovat bylo 16 hl - když se urodilo dost trnek a o jablka nikdo neměl zájem běžně zpracuji na pálení tak 600 l (3 x 200 l sudy) zbytek si posbírá rodina a známí. Každopádně to mám spíš jako zábavu, někdy mi pomáhá manželka ale většinou si sbírám a moštuji sám. Otřesu si jeden vysokokmen sbírám pěkně na sluníčku a koštuju jablka, když je čas otřesu další...

Mošt jde využít ještě na explozivní láhve (petky mimo dům):) (mám dojem, že výroba tohoto osvěžujícího perlivého nápoje na způsob cideru byl původně váš nápad) a další využití je výroba rybízových, aróniových nebo šípkových vín(bobule zamrazím než mám k dispozici sladký jadernicový mošt a ten používám místo cukerného roztoku pokud dělám víno z planých trnek použiju sterilizovaný mošt). Dost moštu i rozdám čerstvě vylisovaného. Poslední využití co mě napadá je výroba pommeau, kdy se mošt smíchá s kalvádosem(zvýšení lihovitosti zabrání prokvašení cukru) a nechá uzrát, letos to budu dělat poprve tak nemůžu ohodnotit. Ještě jsem zapoměl část moštu nechávám bez sterilizace lehce prokvasit na jablečný burčák. A u pradědy na půdě bývaly vlastně ještě řady demižónů s jablečným vínem co se pilo přes zimu, ale v dnešní době dostatku kvalitního hroznového vína je už tohle zpracování pasé.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 189.156 (?), 31.8.2016 8:33

No Jadernice zas tak malé plody mít nemusí, v teplejších oblastech klidně běžně přes 100 g a to zas z vysokokmenu zas tak špatné není..Nedá se to jistě srovnávat třeba s Libernáčem Winitzkim, Nej plod z předválečného stromu měl 570 g a to jsem opravdu nepřimyslel ani jeden gram... Zdá se, že to je optimální odrůda pro Miloše Vysloužila:) Vaněk u něho uvádí- největší ze všech jablek, až 850 gramů...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 31.8.2016 12:36

plod z předválečného stromu měl 570 g a to jsem opravdu nepřimyslel ani jeden gram... Zdá se, že to je optimální odrůda pro Miloše Vysloužila:)

Ano, ano! To je něco pro mě! surprise
To, že někdo vypěstoval 1,5 kilové rajče, neznamená, že rajče je rostlina s kilovými plody.  Jistě je možné, že strom jaderničky v roce kdy vynechává, může přinést pár nezvykle (na ni) velkých jablek. To ale nic nemění na faktu, že jde o odrůdu s drobnými plody bez ohledu na eufemizmy v pomologiích, že plod je střední velikosti.
   Co se týče jaderničkového moštu - jednodruhový z vyzrálých plodů moc dobrý není, je skutečně nevyrovnaně sladký. Nakolik je jeho vhodnost na destilát bezkonkurenční nebo se to jen traduje, to neumím posoudit. Měřím-li refraktometricky jednotlivé odrůdy, nejvíc cukrů mi vychází u těch nejpozdnějších kyselých odrůd. A jak známo, kyseliny jsou v kvasu prospěšné.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 189.156 (?), 31.8.2016 17:14

Jako velkou výhodu Jadernic vidím to, že minimálně hnijí na stromě a to co předčasně spadne třeba vinou červivosti se dá bez problémů spotřebovat do moštu, nebo třeba pro ovce. Považuju za Big problém znehodnocení velké části sklizně u mnoha odrůd současného sortimentu právě vinou napíchnutí vosou a poté napaení hnilobou. Je to Big problém u Rubínu, Alkmene, přeborník je ovšem již zmíněný Libernáč Wintzki, který právě z tohoto důvodu asi přeroubuju, řestože jsem si původně od něj slibovl mnoho. Obří jablka, netrpí vůbec strupovistostí, chut je na tak velké jablko poměrně velice dobrá, ale už mě prostě nebaví pozorovat jak jedno obří jablko za druhým opouští předčasně větévky... Drobnoplodé odrůdy jako Jadrnice, nebo Panenské tento problém nemají, ted je to jen o tom, zvyknout si na odlišnou chut jejich plodů. Jak už jsem naznačoval, pojetí chuti, je do značné míry ovlivněné naším snadno ovlivniteným podvědomím...

Ještě k velikosti plodů u Jadernic, na Jižní Moravě běžně přes 100 g,

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 1.9.2016 10:01

Ještě k velikosti plodů u Jadernic, na Jižní Moravě běžně přes 100 g,

Tomu věřím, deset jablíček do kila, to naroste i u nás. I když při velkých úrodách ze starých stromů bývají o něco drobnější.
    Jižní Morava samozřejmě nejsou jen vinice. Ovšem dobré vlastnosti jaderniček - především otužilost a malé nároky vyniknou především na severu Moravy, v podhůří Beskyd a v chladných Sudetech, kde jiné odrůdy nemají svou kvalitu a konkurence teplomilného ovoce nepřipadá v úvahu. Pokud bych měl pozemek jižně od Brna a váhal, zda vysadit sad jaderniček nebo sad meruněk, volba by byla asi jasná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
robo27 - (30) - 68.181 (?), 8.11.2017 20:59

Zdravím

pracujem na Valašsku a teda tu som sa prvý krát stretol s touto odrodou. Mne celkom chutí, čo je dôležité chutí aj deťom.  A páči sa mi že sa nemusí striekať - teda neviem o nikom kto by ju striekal...

Chem si skúsiť taký experiment že si vysejem jadierka z jaderničky a potom naočkujem nejaké odrody, a samozrejme aj jaderničku a tieto stromy zasadím do odľahlej časti zahrady.

Tu na Valašsku ale je dosť problém s tým jmelím. Je možné aby sa tento parazit šíril takto cez jadierko? nepredpokladám ale radšej sa spýtam. A ďalej je možné aby sa cez jadierko šírili niektoré choroby?

A ako posledné aký je predpoklad že kedy začne rodiť takýto strom? Predpokladám 2 roky kým bude mať priemer cca 1cm a môže sa naočkovať a následne Váš odhad?

ďakujem

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 50.172 (?), 8.11.2017 22:34

Jmelí se přenáší v přírodě pouze trusem ptáků.

Ze semene stromek zaplodí až dotoste do výšky cca 3 m. Podí podle podmínek na stanovišti přibližně  za 7 až 15 let.  Uspíšit se to dá střihem.

J.A.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 33.39 (?), 9.11.2017 6:41

Jadernička na semenáči začíná rodit tak kolem 12. roku. Ja jsem si ji naštěpil na švedskou podnož A2 a začala rodit po 4 letech. Na Jaderničku nedám dopustit. Otec měl z jedné Jaderničky úrodu i 750 - 1000 kg ovoce. Letos největší jablko mělo 160g, ale to je vyjímka, většinou jsou plody 90-100g i menší. Když děti nechtějí jíst jablka, tak Jadernička pro vysoký obsah cukru jim vždy chutná. Sušená má výbornou chuť, také džemy jsou vynikající. U nás na Valašsku je stále vysoko ceněna a stále se pěstuje i v polohach nad 700 m.n.m., samozřejmě bez chemické ochrany. HJ

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 244.250 (?), 8.11.2019 8:41
Kolega mi doniesol Jaderničku na nejaké moje pokusy s vypestovaním semenáčov. Prosil som ho dodanie "typických" jaderničiek. Doniesol mi jabĺčka, foto nižšie. Skôr malé, celé žlté, ale chuť - veľmi dobrá, sladká. Kdesi v pomológii som čítal, že vraj chuť priemerná až podpriemerná. Vôbec sa to tomu popisu nepribližuje. Chuť je celkom dobrá, žiadna hrôza. Možno nemám až tak vycibrenú chuť, aj to je možné. Igor

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 244.250 (?), 8.11.2019 9:24
Ešte 1 foto.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika