Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Moje sady pokud zaplodí a vylisuju většinu jablek (něco sežerou ovce něco oberu) tak dají kolem 18 hl ale nejvíc co jsem musel sám zpracovat bylo 16 hl - když se urodilo dost trnek a o jablka nikdo neměl zájem běžně zpracuji na pálení tak 600 l (3 x 200 l sudy) zbytek si posbírá rodina a známí. Každopádně to mám spíš jako zábavu, někdy mi pomáhá manželka ale většinou si sbírám a moštuji sám. Otřesu si jeden vysokokmen sbírám pěkně na sluníčku a koštuju jablka, když je čas otřesu další...

Mošt jde využít ještě na explozivní láhve (petky mimo dům):) (mám dojem, že výroba tohoto osvěžujícího perlivého nápoje na způsob cideru byl původně váš nápad) a další využití je výroba rybízových, aróniových nebo šípkových vín(bobule zamrazím než mám k dispozici sladký jadernicový mošt a ten používám místo cukerného roztoku pokud dělám víno z planých trnek použiju sterilizovaný mošt). Dost moštu i rozdám čerstvě vylisovaného. Poslední využití co mě napadá je výroba pommeau, kdy se mošt smíchá s kalvádosem(zvýšení lihovitosti zabrání prokvašení cukru) a nechá uzrát, letos to budu dělat poprve tak nemůžu ohodnotit. Ještě jsem zapoměl část moštu nechávám bez sterilizace lehce prokvasit na jablečný burčák. A u pradědy na půdě bývaly vlastně ještě řady demižónů s jablečným vínem co se pilo přes zimu, ale v dnešní době dostatku kvalitního hroznového vína je už tohle zpracování pasé.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 16 a číslo 18.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika