Moravská jadernička



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
            
host - 199.250 (?) 
19.8.2016 10:25

Jadernička Moravská, tak tu jsem měl na zahradě v počtu asi 5 velikých stromů. Ovoce bylo "některými specialisty" vysoce žádané. Dnes už nepěstuji (můj věk je na překážku) ale Jedernička, ta se ještě pěstuje a má své nepřekonatelné vlastnosti. Stejně tak Matčino. Kompot připravený k obědu ze čtvrtek padaných jaderniček se nerozvaří. Neznám odrůdu která má tuto vlastnost. Navíc naražené jablko nehnije, udělá si pouze "vatičku".

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
host - 189.156 (?), 20.8.2016 23:25

Tady souhlas, kompot za Jedernic je lahůdka a dostává se prakticky na úroven kompotů z hrušek, tedy o level výš... Jinak chutově je Jadernička v optimální zralosti výborná.Křehká štavnatá dužnina se velice dobře jí... Jadernička opravdu vydrží ve sklepě dlouho, ale chutově už to povánocích bývá o dsot slabší, tady na Opavsku je to spíše podzimní odrůda...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Ferda Mravenec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2064) - 247.50 (?), 19.8.2016 11:03

No, já jsem z takového Valašského pomezí, dědina za lesem od mé rodné už se řadí k Valašsku. Někteří příbuzní tam opravdu ještě jadrničky mají, jsou to staré stromy někde v polích. Neviděl jsem ty jadrničky u nikoho z nich ve sklepě. Pokud to má nějaké využití a nenechají se ty jabka zhnít pod stromem, tak se to hodí do bečky.

No a teda jak si to pamatuju, tak po jadrničce jsem teda jako dítě sáhl jen v případě, že v blízkosti několika set metrů nic jiného k jídlu nebylo.

A ještě k tomu kompotu, co je zde taky zmiňován. Proč se ošťarovat s výrobou kompotu z jablek nevalné chuti, když si mohu snízt přímo nějaké chutné jablko jiné odrůdy?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 19.8.2016 13:04

Nejsem z oblasti, ale mám známého ovocnáře ve Vsetíně. O Jaderničkách vždy hovořil jako o běžně pěstované odrůdě. Před dvěma roky mi kolega přivezl sazenici ze školky v Malenovicích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6490) - 9.135 (?), 30.8.2016 11:32

Určitě to velmi závisí na hubě, která do toho jabka kouše. Podobné boje tu byly o Strýmku, pro mně kyselá řepa co křiví ústa, láme vaz, pro jiného pikantně navinulá lahůdka.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 161.31 (?), 29.8.2016 23:10

Tak to nevím, které valašsko máte na mysli:). Pokud vyrazíte z Brumova přes Valašské Klobouky, Poteč, Valašské Příkazy,...celé to jmenovat nebudu ale až po Vsetín nebo z Valašské Polanky na Vizovice a Zlín, stěží najdete souvislé 2 km kde nebude v zahradě nebo sadě jadernička. Většina stromů je skutečně starých, ale je to jen proto, že není důvod je kácet a sadit mladé. Přesto se vysazují i nové stromky(stačí se na podzim podívat do Malenovic nebo k panu Peškovi). U nás jsme vínky měli ve sklepě vždy a mívám je ve sklepě i já(ty nádherné vyzrálé z vrcholu stromů bez jediného stroupku). Chuť je subjektivní, ale pravdou zůstává, že většina lidí žijících na valašsku jaderničku, (jadernici, vínku) miluje. Pro mě osobně je to lahůdka, na kterou se těším celý rok. Žádný navoněný Spartan, přeslazené Matčino, ani moderní goldenovské odrůdy ani chruplavě kyselkavě kořenité renety(byť je mám taky všechny rád) nemohou překonat brutálně navinulou sladkost s typickým aromatem(kdo ochutnal jaderničku pozná ji do smrti poslepu) a perfektně vyváženými kyselinkami vínky. Její chuť vyvažuje drobnější plody i přeslazený mošt, jiné nectnosti jadernička nemá.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 189.156 (?), 30.8.2016 7:59

Čas od času děláváme koncem října výšlap po javornických úbočích a koštujeme přítomné odrůdy. Z jabloní převažuje jednoznačně Jadernice a ujíždíme havně na její nezaměnitelné chuti. Jen hlavouni mohou napsat do pomologií, že jeji chuť je podprůměrná... Mimochodem, konečně kvalitní příspěvek vystihující realitu, oč radši si přečtu nezaujatý, hodnotný názor, než rádoby vtipné komentáře a hanění za každou cenu, jak to umí třeba pan inženýr Mravenec...

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.163 (?), 30.8.2016 8:22

Jen hlavouni mohou napsat do pomologií, že jeji chuť je podprůměrná...

Není potřeba tak netolerantně nutit ostatním svůj vkus či názor. Mojí ženě jaderničky chutnají nejvíc ze všech jablek, mně přijde ta chuť vcelku průměrná, mám jiné favority. Je to kultovní krajová odrůda, na pálenku asi nejlepší. Ale její zbožšťování nutné není, stejně jako ostrakizace těch, kterým až tolik nechutná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 189.156 (?), 30.8.2016 10:55

Inu ono se říká na hrubý pytel hrubá záplata, mé ostřejší výrazivo, je jen reakcí na systematickou dehonestaci určitých odrůd. Nejlepší na tom je, že mnoho z oněch hlavounů (nebo lidí, chcete li) ty odrůdy o nichž tak nechutně mluví, bud ani nikdy nevidělo, nebo si názor udělali z konzumace nadorostlého padančete. Ale jak se říká, věřím, čemu chci věřit. Bohžel je těmito v uvozovkách odbornými názory už zasažena i širší veřejnost. Přirovnal bych to k lavině nesprávného řezu, která zasáhla naše končiny. Realitaje někde jinde, když mi bude někdo systematicky tlačit do palice že nějaká odrůda je chutově výborná, tak mu uvěřím, stejně jako když někdo bude systemticky shazovat chuťovku. Chutový vjem je natolik svázaný s ovlintelnou psychikou, že už možná ani nevíme co je doopravdy chutné!

           Ing. Fidla

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 67.66 (?), 30.8.2016 12:04

mnoho z oněch hlavounů (nebo lidí, chcete li) ty odrůdy o nichž tak nechutně mluví, bud ani nikdy nevidělo, nebo si názor udělali z konzumace nadorostlého padančete.

Většinou za a) je správně. Autoři nesežvýkají všechno, o čem napíší. Nové pomologie vznikají obvykle opisování starých pomologií. Nově zařazené odrůdy pak podle komentáře (obvykle samotného šlechtitele) z časopisu. A ten nebývá objektivní. Ale zlý úmysl bych v tom nehledal.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika