Jak Vám dopadly rezistenty letos?



Stránky: 1,  2   
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 7.142 (?) 
30.10.2010 12:25, zobrazeno: 9788x

Obdobné téma je už tak obsažné, že se v něm člověk ztrácí, mnoho diskutujících také výrazně odbočilo, tak to zkusím vrátit zpět.

V letošním roce se mi vylepšil Topaz. Na ČK se mu asi líbí, první úroda kolem 15 kg, bez probírky i při velké úrodě jen část plodů drobných. Lipno jsem ochutnal, svěží chuť s lehkou kyselinkou se mi líbí. Orion zklamal,  plodů málo a drobné, nevím proč. I Lunu jsem ochutnal, zdá se mi chuťově podobná Lipnu. Angold se mi jeví chuťově slabší.Ametyst zatím nic, stejně tak Sirius.

Jinak se mi zdá, že stará zásada - čím úrodnější odrůda, tím vzrůstnější podnož a naopak, platí stále a není dobře ji podceňovat, samozřejmě s výjimkou extra úrodných půd.

A jaké máte letos zkušenosti Vy?

Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 30.10.2010 15:12

Hodně odrůd mělo letos menší plody, a to bez ohledu na velikost násady. Patrné to bylo u Goldstaru, Jonalordu, Vandy, Seleny (ta trpěla navíc strupovitostí), Svatavy, Reisty, Anety,  Rozely Heliodoru a jiných. Standartní velikost měly Rubinola, Topaz  (u něj ale taky velké procento brakovitých plodů) Zuzana, Otava, Florina, Blaník, aj. Naopak do nadstandartní velikosti dorostly letos Angoldy a Produkty. Jablka jsou o poznání méně sladká než v minulých letech

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 191.35 (?), 30.10.2010 16:46

Mně bohatě plodí zatím jen Karmína, nádherné plody, chuť sladká, trochu jako Spartan - tedy nic moc. Goldstar, Florina a Topaz zatím nic, jsou malé. Stejně nejlepší na uskladnění je Idared, mně vydrží do června, Karmína vadne po vánocích, zrovna tak Golden, a tak jsem zvědavý na moje další rezistenty. Idared si chci přeroubovat na Bohemii Gold - taky jablko atraktivní na pohled, chuťově výborné, ale nevydrží déle než měsíc, a to má vydržet do února. Co pak dělat s kvantem podzimních jablek... Se strupovitostí a padlím na Idaredu nemám problém, chemicky ošetřuju.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 210.6 (?), 30.10.2010 19:51

Goldstar, Melodii,Rubinolu a Topaz mám na i podnoži A2 - 7 letá výsadba.Úroda něco málo menší než v loňském roce, ale ovoce prakticky výběrové bez známky strupovitosti.Ostatní výsadba štíhlá vřetena na podnožích M9 a J-TE-E odrůdy Karneval, Angold,Aneta, Biogolden,Heliodor, Karmína,Luna, Orion,Rosana,

 Rozela, Sirius,Tábor, Vltava,Vanda Admirál.Stejně jako odrůdy na A2,krásné plody bez strupovitosti.Odrůdy Blaník, Florina,Lotos, Opál,Otava, Rajka,Selena, Sonet,Svatava, Vesna a Viktoria měly plody nevyrovnané, ale bez strupovitosti.Překvapilo mně, že zde na jižní Moravě se ještě neobjevila strupovitost, která byla už u některých rezistentů prolomena.Zdravím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 82.212 (?), 30.10.2010 21:12

Loni strupatá Rubinola byla letos čistá, ale se 4 fungicidními ošetřeními a plody byly drobné. Selena drobné plody. strupovitost minimální u plodů ve shlucích. Velmi kvalitní plody měl Sirius, Topaz a Goldstar- zde byla menší část plodů postižených hořkou skvrnitostí, i když jsem vytrvale aplikoval vápenatá hnojiva na list.

Loni vsazená Svatava ještě bez plodů měla asi 5 listů napadených. Opál měl plody čisté, ale velmi drobné.Heliodor-plodů méně, ale kvalitních.

Vysoká úroda prakticky výběrových plodů byla u Angoldu, Jonalordu a Jonagoredu. Velice příjemným překvapením byly plody Deloru, bezkonkurenčně nejkrásnější na celé zahradě.  O tom, že Delor letos překonává Rubíny, už v diskusi zaznělo.

Všechny mnou pěstované odrůdy (kolem 3O) jsou štíhlá vřetena na různých podnožích.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 46.80 (?), 30.10.2010 22:42

Zdravím všechny, a jen tiše závidím i ty strupaté Rubinoly a pod. Už jsem to tu jednou psal. Letos jsem měl krupobití, takže chodím jablka kupovat. A tak mám v bedýnce Selenu a Vandu ze sadu z lokality Spálené Poříčí a nestěžuju si na jejich chuť. Na Vandu mají údajně Japonci patent, dělají z ní mošty a veškeré jablečné nápoje. 

Uvidíme příští rok, určitě se rád zapojím do diskuze. Čekám (kromě krup) úrodu sloupovitých odrůd, rezistentů i nerezistetů.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
Radouš - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (257) - 7.142 (?), 31.10.2010 11:36

Juro, i na kopci pod Radyní nás vzaly kroupy, bylo to jak po sarančatech - holé stromy bez listí. Ještě mám malou zahrádku o 6km dál a tam nebyly. Holt jižní Morava to není.

   Že sladká Karmína není Karmína, o tom snad není pochyb. Ještě by mne zajímalo, zda někdo má zkušenosti s Viktorií, můj mladý stromek zatím plody neměl. Opál a Orion se mi zdají chutí velmi podobné, obě odrůdy byly drobné. Topaz je letos favorit i co do chuti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 65.50 (?), 31.10.2010 11:48

Viktorii mám přiroubovanou ke Goldstaru. Krom toho, že původní odrůdu výrazně přerůstá, což každoročně musím korigovat řezem, na ní nic mimořádného nevidím.  Dobrá je chuť a dostatečně dlouhá i skladovatelnost. Nenápadné je vybarvení a nic moc není ani plodnost - možná následkem příliš silného omezovacího řezu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 46.80 (?), 31.10.2010 17:57

No vidíte, já taky na Viktorii nic moc nenalézám krom krásného vzhledu, snad by mohla nahradit nerezistentní Galu Schnigu, ale ta hrubost dužniny mě docela odradila od koupě stromku. Jsou lepší odrůdy. Jinak co se týče rezistentů, to málo co se mi letos urodilo na rubinole, bylo poprvé normálně strupaté. Takže je otázka času řekněme 10 let a budou tyto rezistenti druhé a třetí generace v háji. Doufám, že šlechtitelské stanice šlechtí pomocí těchto rezistetnů a starých odolných odrůd. Byla by to myslím dobrá kombinace. Jinak ještě noví zvláště červení rezistenti náramně chutnají ptactvu, takže skutečně musíte jablíčka podtrhnout, jinak tam budete mít díry. Taková křehká Rozela nebo šťávou oplývající Lipno padne za oběť ptákům jako první. To třeba kyselé a tvrdé Jeptišky nebo Idaredy zůstanou dlouho na stromě.

Juraj Kafka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 191.35 (?), 31.10.2010 16:39

Pane Radouši. Proč sladká Karmína není Karmína???

Karmína v září
Karmína v září
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika