Jabloň Topaz umřela?
|
|
|
|
|
 |
 |
|
host - 109.108 (?), 6.5.2015 16:48, zobrazeno: 16338x
Mám jabloň Topaz-9let.Byla krásně napučená, rozkvetly květy, žádné lístky a květy hnědnou a vadnou.Asi se mám loučit a chystat pilu?Je mi to moc líto, strom je krásně rostlý a není na něm vidět žádné poškození.I jabloň může mít mrtvici?Jsem laik s pár stromky tak se mi, prosím,nesmějte za neodbornost.Markéta.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
host - 157.239 (?), 6.5.2015 21:06
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 68.74 (?), 6.5.2015 21:16
Květopas nedokáže stromek zničit. Jeho housenky pouze způsobují, že se květ nerozvine, zůstane zalepené poupě. A tazatelka píše, že stromek kvete.
I můj poslední uhynulý Topaz odešel způsobem , který popisuje p. Jiřina. Já jsem se po příčině u rostlinolékařů nepídil. Až zde, na fóru, někdo prezentoval názor, že se infekce dostává do dřeva přes kořenový krček, ale o krčkovou hnilobu nejde. Více jsem nic nezjišťoval, i když jsem míval různé možnosti.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Jaroslav u Prahy - Stříbrný Zahrádkář (174) - 235.224 (?), 7.5.2015 14:27
Koupil jsem Topaz před 13 lety na M9, nyní už také odchází. Odebral jsem z něj však rouby, které jsem umístil na své semenáče různého původu, nyní mají 5-10 let, plodí řídce, ale plody jsou pěkné, které nechám dozrát na stromě, dojdou do konzumní zralosti do vánoc, které podtrhnu, vydrží do ledna. Takže jsem zvědav na životnost těchto štěpů, doufám že vydrží. J.
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 14.170 (?), 7.5.2015 16:38
Topazy zabíjí u krčku Pytophtora cactorum. Je možné, že působí i vkoruně. Úmrtnost nízko roubovaných stromků je neůnosná. Solidní školky používají mezikmen.
Zde je německý článek o odumírání Topazu.
V.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|