Jabloň Topaz umřela?

host - 168.62 (?) 
6.12.2015 21:15

I můj Topaz právě končí svou životní pouť na toto onemocnění a tak hledám, čím jej nahradit. Našla jsem strom s podobnou charakteristikou - Svatavu. Myslíte si, že můžu teď vykopat Topaz a na jaře dát na totéž místo nový stromek? Nedostane fytoflorovou hnilobu také? A má někdo Svatavu? Je to dobré jablko? Nebo doporučíte jinou náhradu zimního jablka? V chuti a dalších vlastnostech (odolnost vůči chorobám, doba uskladnění apod.) mi Topaz připadá jako ideál.

Děkuji za odpověď. Vlasta

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna

Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 7.12.2015 20:03

Já jsem na místě uhynulého vřetene Topazu vysadil Lipno (zemina ve výsadbové jámě byla zcela vyměněna). Nový stromek roste a plodí dobře. Ale obecně platí, na stejné místo nový stromek téhož druhu, pokud možno, nevysazovat.

Svatavu pěstuji asi 10 let. Není to špatná odrůda, ale chutí se, dle mě, Topazu nevyrovná. Spíš než zimní, je Svatava u mne jablko s optimální chutí do vánoc.
Mohu doporučit pozdně zimní odrůdu Admirál. Dá se konzumovat od prosince a vydrží do května. Vzhledově krásné plody a chutí patří k absolutní špičce.

zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Posuvné dveře svépomocí19.5.2025
Posuvné dveře svépomocí18.5.2025
Stihl HS4516.5.2025
Koš na čidlo13.5.2025
Koš na čidlo12.5.2025
Rozetové kování montáž10.5.2025
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2025
DŮMACHALUPA.cz