Fuji - červené mutace



Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1605) - 165.146 (?)
31.10.2019 20:30

Fuji Raku Raku - 2019- štíhlé vřeteno

Zde je potřeba zbystřit.Je nutné zvážit, zda je vhodné tuto odrůdu pěstovat ve střední poloze.Pouze pro chráněné střední polohy na chráněném a slunném stanovišti na moderním tvaru štíhlého vřetene a jistými zkušenostmi pěstitele.V teplejších polohách s minimálním rizikem nedozrání ovšem zachovat moderní tvar na který je odrůda určena.

Zahradě a pokusnictví zdar - Mičurin II (470 m)











Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.106 (?), 25.10.2018 5:37

Mičurin II: Na fotkách je mnou dopestovaný Admiral. U mňa pehovitosťou ani hnilobou netrpí. Veľmi rád si prečítam skúsenosti iných pestovateľov, problém s pehovitosťou u Admiralu registrujem. Tiež by som si veľmi rád pozrel fotky Vašich Admiralov, tak ako si vždy rád pozriem obrázky Vašich krásnych výpestkov. Pravda je ale asi taká, že doteraz Ste nedopestovali ani jediný plod Admiralu, ba dokonca si myslím, že Ste žiadny Admiral na vlastné oči ani nevideli, nedržali ho v rukách ani neochutnali. Ak sa mýlim tak ma opravte (keď už spomínate objektivitu a borenie nezmyslov...). IH. P.S.: Na posledných 2 fotkách je vynikajúca odroda Fuji, ktorú tiež pestujem.











Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 92.238 (?), 25.10.2018 11:11

Jen prezentuji co vypěstuji a bořím zakořeněné nesmysly o jistých odrůdách.

Pane Polehlo, to že vypěstujete krásné plody teplomilné odrůdy Vás šlechtí a potvrzuje Vaše pěstitelské kvality. Ale z náročné a choulostivé odrůdy to neudělá jablko vhodné pro běžného zahrádkáře na vysočině. Ruku na srdce, péči, kterou jabloním poskytujete Vy, patrně nikdo další ochoten dát není. Znám lidi, co u nás vypěstují, melouny, fíky, citrusy, banán. Ale nikdo z nich netvrdí: "Pěstujte je, zbořil jsem mýty o teplomilnosti jižního ovoce".
    Jestli tu chválíme Bohemii, Rubinolu, Admirála, tak proto, že jsou dobré, ne proto že jsou české. Ale i kdyby, co je na tom špatného? Každý Němec, Francouz, Angličan - bude-li mít srovnatelný výrobek či odrůdu - si s hrdostí zvolí tu domácíí. Malost našich národů tkví mimojiné právě v tom. Jablko nemusí být lepší, hlavně že je americké.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1605) - 77.140 (?), 25.10.2018 14:44

Pane Vysloužile, sázíte na vlasteneckou vlnu a opětovné modelování mého záporného profilu.Pěkně se střídáte.Víte, já hodnotím jablka podle kvality, nikoli jako Vy podle národnosti.V tu chvíli nemůžete být oběktivní.Uvádíte odrůdy které údajně pomlouvám.Nenajdete ode mě článek, který by je nedoporučoval.Ozval jsem se pouze u Admirála, protože stále tak vehementně doporučovat odrůdu s tak silným plodovým handikapem je krajně nezodpovědné.Na dotazy o doporučení odrůd vždy odpovídají stále stejní lidé a stále stejné odrůdy.Vždy je to samozřejmě pro dobro tazatele.Já to nedělám, proč mě takovou lež podsouváte?

Když jsme u toho údajného vlastenectví.Proč Vás nepobuřuje skutečnost, že máme na Moravě takového šlechtitelského machra pana Buzrlu.Já se to dovídá až tady od p.Fialy a jsem rozhořčen.Co dělá Zahrádkář že nás o takovém esu neinformuje?Když spadne "rezistentní "jablko ve střížovickém sadu bez poškození napíší o tom dvě stránky.Zase náš um a píli ukradnou cizáci a my pak budeme jen solit v tom lepším případě ale spíše se k nim nikdy nedostanem.Cizák už si to ohlída za pomoci našich slouhů.

A ještě jedna věc když jsem v ráži.Perlička ze Zahradkáře.Pan ovocnář nás informuje a rozebírá velikost plodů.Jako negativum uvádí Jonagold jako půlkilové jablko a pokud je sníte nemáte na jablko tři dny chuť i když jste se napůl rozdělili s jiným konzumentem.Že to nedokumentoval třeba na Rubínu, Bohemii, Angoldu nebo Admirálu.To je jistě jen náhoda.Jako protiv uvádí konzumaci Lucy, která je menší a prý po snězení dostanete chuť brzy na další.Takové slátaniny a kraviny se zveřejňují ale že existuje pan Buzrla se nedovíme.

Zahradě zdar lidské hlouposti zmar - Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 11.78 (?), 25.10.2018 16:55

protože stále tak vehementně doporučovat odrůdu s tak silným plodovým handikapem je krajně nezodpovědné

Víte, odrůd chutných jablek, které vydrží v dobrém sklepě do ledna, jsou desítky. Ale jablko, které i v mizerném sklepě se v květnu až červnu dá křoupat a skvěle chutná - skoro jako po utržení a k tomu je odolné houbám a navíc nevyžaduje teplou polohu, takový je jenom a pouze Admirál. S tím nic nenaděláte. Citlivost k hořké pihovitosti mrzí, ale pro jeho nedostižné vlastnosti mu ji odpustím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1605) - 165.146 (?), 25.10.2018 20:37

Já Vám všechno věřím o vlastnostech této odrůdy ale musím ji také dopěstovat do stádia abych se přesvědčil o jejich vlastnostech.A to se nad vší pochybnost velkému procentu pěstitelů nedaří o čemž hovoří zdejší příspěvky jak jim pihovatost sežrala plody.Pro mě je to výzva a se svou extrémní péčí jak říkáte toho snad dosáhnu.

Mičurin II (470 m)

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 26.10.2018 10:00

Uvědomme si, že se stále jedná o odrůdu novou a nikdo nemá dospělý strom. Když si vzpomenu, jak silně trpěl hořkou pihovitostí zamlada třeba Dukát, zdálo se zkraje, že je nepěstovatelný. V plné plodnosti se fyziologická choroba sama vytratila. Něco podobného očekávám i od Admirála.
   Mám problémy s vyšší teplotou ve svém sklepě a vzpomínám na doby, kdy místnost nad ním se nevytápěla a jablka vydržela svěží do nových. To dnes umí jenom Idared. Melrose či Shalimar mi málokdy dozrály, i Topaz mívá problémy. Najednou je tu jablko jakoby popírající zákony dozrávání. 
   Jsem přesvědčen, že s Vaší péčí dosáhnete excelentního výsledku. Máte pravdu, že českým odrůdám fandím, ale věřte mi, není to nekritický diktát.  Ono se jim u mně skutečně nejlíp daří. Odrůd mám hodně přes stovku, ale nejoblíbenějšími jsou Desert, Rubín, Delor, Rubinola, Rozela, Angold, Merkur a další, samozřejmě s přispěním i těch cizích L. Lambourne, Santana, Švýcarské o. aj.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří II - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (598) - 120.64 (?), 9.12.2018 12:46

Přestože mám letos dostatek vlastních chutných jablek, zakoupím občas ze zvědavosti několik jablek zde diskutovaných odrůd, abych je mohl osobně zhodnotit a porovnat s těmi, které pěstuji.

Na rozdíl od pěkně vypadající, ale jinak nechutné a páchnoucí Evelíny, kterou jsem zkritizoval ve stejnojmenném tématu, nejsou sice koupená jablka Fuji Kiku tak pěkně dočervena vybarvená, ovšem voní a chutnají výtečně. Jablka v obou případech pocházela ze Slovenska, z Dunajské Lužné, cena za 1 kg u obou odrůd stejná 59,90 CZK

Určitě (samozřejně že jen opatrně na jedné-dvou větvích) vyzkouším, jak se odrůdě Fuji bude dařit v mých podmínkách.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1605) - 165.146 (?), 31.10.2019 20:30

Fuji Raku Raku - 2019- štíhlé vřeteno

Zde je potřeba zbystřit.Je nutné zvážit, zda je vhodné tuto odrůdu pěstovat ve střední poloze.Pouze pro chráněné střední polohy na chráněném a slunném stanovišti na moderním tvaru štíhlého vřetene a jistými zkušenostmi pěstitele.V teplejších polohách s minimálním rizikem nedozrání ovšem zachovat moderní tvar na který je odrůda určena.

Zahradě a pokusnictví zdar - Mičurin II (470 m)











Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
hugovotr - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (627) - 43.159 (?), 31.10.2019 22:23

Z čeho usuzujete, že je Fuji určena primárně pro pěstování jako štíhlé vřeteno?

Vysadil jsem dva špičáky Fuji na MM106 na teplém, slunném, ale nechráněném a suchém stanovišti na Kyjovsku. Ještě nejsem pevně rozhodnutý, co z nich zapěstuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Ivan Hlavatý - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4384) - 234.46 (?), 1.11.2019 8:22
hugovotr: Fuji mám tiež na MM106 a strom som zapestoval ako štvťkmeň (foto 1), teraz je vysoký asi 4 metre. Fuji je náročnejšie na vegetačnú dĺžku a pre pekné vyfarbenie a dozretie plodov aj na dostatok slnka. Plody zo zatienených častí koruny sú nielen slabo vyfarbené, ale aj kvalitou horšie. Výhodou štíhleho vretena je práve výborný prístup slnečných lúčov k plodom. Taktiež je jednoduchší prístup k rezu, postreku a oberaniu (nepotrebujete rebrík). V mojich podmienkach teplej nížiny sa plody Fuji pekne vyfarbia aj na štvťkmeni (foto 2), ale treba dbať aby koruna nebola prehustená. Výhodou štvrťkmeňa je niekoľkonásobne vyššia úroda než zo štíhleho vretena (v tomto roku som obral 7 debničiek). Pri odrode Fuji je mimoriadne dôležitá prebierka (pri takomto tvare má sklon k alternácii) - tu je tiež výhoda štíhleho vretena, ktoré preberiete podstatne skôr a ľahšie. U mňa Fuji vyžaduje konvenčnú fungicídnu ochranu proti chrastavitosti (ňou bývajú tiež postihnuté najmä plody zo zatienených častí koruny). Vo Vašich podmienkach by Ste nemali mať s dozrievaním Fuji problém, tvar stromu si samozrejme zvolíte sám. IH






Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Cesta z litého betonu18.4.2024
Husqvarna 36. - zapalování17.4.2024
Ako očistiť zalakované časti?14.4.2024
Cesta z litého betonu13.4.2024
Motorova pila stihl 02813.4.2024
Kouří do místnosti12.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika