Doporučení odrudy
|
|
 |
 |
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.16 (?) 22.9.2012 11:33
No právě jsem přečetl článek, kde také psali, že je JTEE slabší než M9. Mám ale k dispozici i články co tvrdí opak. Každopádně jde o slabě rostoucí podnož. U slabě rostoucích podnoží má velký vliv i výška štěpování. Každý cm se projeví na vzrůstnosti. Další rozhodující parametr je nástup do plodnosti, zavirovanost podnožového materiálu ap.
PS : J - TE -E se doporučuje jako specificky vhodná pro Rubín.
M9 má kořeny které špatně kotví. Rubín neunese. Navíc se vylamuje v krčku. Dřevo M9 je velmi křehké.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
 |
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.16 (?), 16.9.2012 17:36
Podnoží je celá řada. Rozumný kompromis je třeba středně bujně rostoucí podnož MM106.
Pro člověka, který se nechce zabývat ovocnářskou terminologií slabší podnož nedoporučuju.
Napište v které školce chcete nakupovat stromky, obvykle mají na internetu nabídku materiálu...
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
ladaalb - (38) - 80.102 (?), 20.9.2012 23:53
dobrý den, děkují za reakci, jsme z Olomouce a budem pravděpodobně kupovat ve školce droždín
vlastně o žádné jiné školce s výběrem ani nevím.
z těch všech názvů podnoží je mi špatněsmiley, vypadá to, že bud koupim strom který bude sice přes celou zahradu, ale nemusím se o něj starat a nebo koupim nějaký kompaktnější ale musím mu věnovat čas (což u mě nehrozí sad)
|
|
 |
|
 |
 |
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.16 (?), 21.9.2012 21:03
Takže v droždínš mají průsvitné 9 Kontejnerované (Asi M9), Pak "E" (Asi J-TE-E, a na semenáči. JTEE bude nepatrně vzrůstnější než M9 a bude dost podrůstat. Vlastnosti slabě rostoucích podnoží jsme prodiskutovali.
Na semenáči to bude větší strom. Nástup do plodnosti bude trochu opožděn, zabere víc místa, pravděpodobně nestihnete zkonzumovat všechno ovoce.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.16 (?), 21.9.2012 22:12
Osobní zkušenosti s J-TE-E nemám, ale jsou to informace z důvěryhodných zdrojů. To máte stejnou odrůdu na stejném stanovišti na M-9 a Ečku?
Tu oporu bych od toho Rubínu na M9 neodstraňoval. S tím zase osobní zkušenosti mám.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář (1862) - 82.212 (?), 22.9.2012 11:25
Na J-TE-E mám 8 odrůd. Neřekl bych, že je to nějak více rostoucí podnož než M9 (u M9 také záleží na použitém klonu, což většinou na štítku není uvedeno). J-TE-E mi trochu podrůstá.
Nejbujněji mi rostl na J-TE-E Goldstar (asi tak do 9 let), více než Rubín. Ale např. Hana nebo Jonagored na M9 ho překonávají. Všechny odrůdy (asi 3O) pěstuji jako štíhlá vřetena.
|
|
 |
|
 |
 |
|
víítek - Zlatý Zahrádkář (573) - 6.16 (?), 22.9.2012 11:33
No právě jsem přečetl článek, kde také psali, že je JTEE slabší než M9. Mám ale k dispozici i články co tvrdí opak. Každopádně jde o slabě rostoucí podnož. U slabě rostoucích podnoží má velký vliv i výška štěpování. Každý cm se projeví na vzrůstnosti. Další rozhodující parametr je nástup do plodnosti, zavirovanost podnožového materiálu ap.
PS : J - TE -E se doporučuje jako specificky vhodná pro Rubín.
M9 má kořeny které špatně kotví. Rubín neunese. Navíc se vylamuje v krčku. Dřevo M9 je velmi křehké.
|
|
 |
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |