Podnož hrušně - kdoule



Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 135.175 (?)
28.10.2019 5:00

Existují také zahrádky, kde se zalévat musí, jinak tam ta rajčata opravdu neporostou. Moje vlastní zkušenost. Občas mně zbyde nějaká sazenice rajčete, je mně líto ji vyhodit a tak ji někam na nějaké místo v zahradě pichnu. Nezalívám. Nic z toho není a stejně tak to udělám příští rok, jsem nepoučitelný. Bez vody nic neroste. A psát, že zrovna rajčata nepotřebují vodu je tak trochu nesmysl.

           Vladimír

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 27.10.2019 21:18

Opět čtete málo pozorně, u tchána bude také Clappovo, bude naroubovaná na Eriku. Právě kvůli tomu, že chci tuhle odrůdu zachovat a bylo mi doporučeno, že není dobré roubovat hodně rostoucí Clappovo na málo rostoucí Konferenci, tak jsem se rozhodla pro kdouli. Jak poroste hrušeň u tchána samozřejmě nevím, ale i on tam kdysi hrušeň měl, také to byla pravděpodobně Clappovo a byl to obrovský strom. Já už ho neviděla, když jsem poznala manžela, tak už tam nebyl.

Já přece po nikom nechtěla, aby mě řekl, jak moc bude růst hrušeň u tchána na různých podnožích. Chtěla jsem porovnání podnože S1 s ostatními kdoulovými podnožemi. Chtěla jsem zjistit, zda nemá nějaké zápory oproti jiným podnožím. Také mi nebylo jasné, zda když se uvádí, že je napadána hnědou skvrnitostí listů, zda tuto náchylnost přeberou i odrůdy na ní naroubované. A také mi nebylo jasné, co si mám přesně představit pod tím, že později ukončuje vegetaci. Zda to znamená, že později opadá listí a jestli to něčemu vadí.
Můj dotaz byl tedy směřován především k těm, kteří mají hrušně na této podnoži. Netušila jsem, že většina zahrádkářů - sadařů druh kdoulové podnože vůbec neřeší. Stejně tak jsem netušila, že má tolik pěstitelů s růstem hrušní na kdoulových podnožích problém. To mě trochu vyděsilo. Závěr tedy byl, že musím vyzkoušet sama, jak mi to poroste a píšu to také v příspěvku, na který jste reagoval. Takže opravdu té vaší reakci vůbec nerozumím. Píšete že nevnímám rady a chci vše rozebrat, ale na v podstatě uzavřenou diskuzi jste zareagoval vy, navíc příspěvkem s nulovým přínosem. Já se jenom hájím.

Pokud tedy hrušeň na podnoži S1 nebo jiné kdoulové podnoži nemáte, ani jinak nechcete pomoct, tak není třeba reagovat. Pokud někdo hrušeň na podnoži S1 má, budu za jeho postřehy samozřejmě moc ráda.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 149.16 (?), 29.10.2019 8:34

Nejsem Vysloužil, ale trošičku jsem si rozšířil obzor a tak jsem se dozvěděl, že kdouloň je náročná na vláhu. Je málo odolná proti mrazu, mrazová poškození na kořenech mají nepříznivý vliv na růst a plodnost. Afinita je rovněž různá. Které odrůdy to jsou, můžu v případě zájmu dodat seznam. Ale můžete vyzkoušet coby podnož hloh, což je velmi odolná dřevina. Než se začlo vrtat do baráku, tak jsme měli Křivici na hlohu. Plodila až moc, každý rok.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 29.10.2019 11:34

Vybraná S1 by právě měla být hodně odolná proti namrznutí.
Obávám se, že hrušeň naroubovaná na hlohu se neprodává, aspoň jsem jí nikde nabízet neviděla.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 149.16 (?), 29.10.2019 18:08

Ještě dodám, že kdouloň je velmi náročná na jakost půdy a závlahu. Obáváte se správně, že na hlohu to v prodeji nikde nebude. Hrušničku na tomto podpníku si musíte vyrobit sama, nebo ochotný soused sadař. Někde na mezi, vydolujete nalezený semenáč, doma vysadíte a můžete v srpnu naočkovat. Roubování hrušní vyžaduje větší dovednost a nože z českého Solingenu, jsou na tuto dřevinu zcela nevhodné. Jak vypadá očkovanec na hlohu, uvidíte na přiloženém fotu.


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 28.10.2019 17:35

...pokud by druh kdoulové podnože neměl žádný vliv na pěstování hrušně, tak proč by se jich šlechtilo tolik druhů s různými vlastnosti a různým růstem?

Odpovím otázkou: Pokud by značka sprchového šampónu neměla žádný vliv na kvalitu pokožky, tak proč by se jich prodávalo tolik druhů v různých dózách a v různé barvě? Doplnit si můžete automobil nižší střední třídy, motorovou pilu, trekovou botu...

Stále jste neprozradil, kde vlastně máte zahradu, abych to mohla aspoň trochu porovnat s tou mojí,

Stále jste nepochopila to, co Vám všichni radí. Konkrétní lokalita je nepřenosná. Porovnávat můžete akorát se sousedem za plotem. Patnáct kilometrů od mé zahrady jsou produkční ovocné sady, 5 km na druhou stranu je obec, kde se nedaří vůbec ničemu. Kdo trochu poznal Jeseníky ví, že teplý Bratrušov je od chladných Hanušovic vzdušnou čarou pár km a klimatické podmínky se liší diametrálně. Totéž platí třeba pro Jeseník - Javorník. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z H - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (690) - 251.27 (?), 28.10.2019 17:57

Přesně tak. Mám sad 500 m od domu, na kopci o 30 m výš. Před hodinkou jsem dosazoval nějaké stromy - v sadu bylo 8.5°C. Když jsem sjel domů, bylo tu 1.5°C! V sadu vše kvete a raší tak o 1-2 týdny (např. moruše i o měsíc) dřív, než dole v zahradě. Tzn. sad je sice výš, ale významně teplejší a vhodnější pro ovoce. Opravdu nemá smysl srovnávat jakékoli 2 vzdálené lokality, jediné o něčem vypovídající je kouknout k sousedovi za plot.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 29.10.2019 0:56

Bohužel sousedé, aspoň ty co znám, mají jenom trávník a okrasnou zahradu. Z druhé strany má soused ořešák a pěstuje rajčata, jinak taky trávník. Kdysi měl obrovskou hrušeň, když jí pokácel, tak jsem si vzala roub a pro jistotu naroubovala terminál té mojí. Byla to totiž hrušeň mého dětství, větve skláněla i na naši zahradu a moc mě chutnala. Pravděpodobně jsem ale roubovala dva stejné druhy, bylo to jenom pro jistotu, protože ta moje byla hodně mladá a ještě neplodila.
No a obcházet celou čtvrť a ptát se, zda někdo nepěstuje hrušeň a zda není na kdouli, na to nemám náturu.
K té poloze už jsem se vyjádřila, snad mě i Vy pochopíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 29.10.2019 0:45

Přestože máte s pane Vysloužile s pěstováním a sadařením dlouholeté zkušenosti, a ve spoustě věcí jste mě snad nasměroval správnou cestou (např. vhodnost naroubovat na jeden strom stejně rostoucí odrůdy), tak tentokrát mám názor jiný.  Pokud se např. u podnože MC uvádí, že její růst je zhruba o polovinu menší, než růst semenáče, a podnož BA-29 má růst 3/4 růstu semenáče, uvádí to více zdrojů stejně, tak prostě nemám důvod tomu nevěřit a rozdíl tam rozhodně vidím. Tvrdíte, že má daleko větší vliv prostředí a péče, to nevyvracím. Pokud bych ale provozovala sad, zasadila 50 hrušní stejné odrůdy na BA-29 a 50 na MC, sázela je do stejné půdy a věnovala jim stejnou péči, tak věřím tomu, že mi v průměru hrušně na MC porostou méně, než na BA-29.
Stejně tak nemám důvod nevěřit tomu, že některé podnože jsou více mrazuodolné a některé méně. Můžete mi namítnout, že nemůžu věřit všemu, co se kde píše, ale proč bych zrovna neměla věřit růstu podnoží a růstu odrůd věřit měla? O Konferenci se píše, že má menší růst, než třeba Clappovo. Myslím si, že tomu věříte i Vy a že jste si to i sám ověřil. Já tomu také věřím, ale věřím i tomu, že mi ta Clappovo na BA-29 poroste více, než na S1, a že by třeba na té MC rostla ještě méně. A kdo ví, možná to i ověřím, jenom ne u 50 stromů. Co je lepší pro mou zahradu mi asi nedokáže poradit nikdo, je tu příliš vliv toho prostředí. Přesto si ale myslím, že není jedno, na jaké podnoži to na té mojí zahradě budu pěstovat. U jabloní je také mnoho druhů podnoží, které se liší růstem, také si myslíte, že je jedno, na jaké podnoži si jabloň pořídíte? A pokud ne, proč by to u hrušně mělo být jedno a u jabloně ne?

Konkrétní lokalita je sice nepřenosná, ale aspoň nějaké určení, do jaké polohy zahradu zařadit, je dobré vědět. Já si myslím, že ta moje (tchánovo) by mohla odpovídat střední poloze. Jsem do 400 m, ve městě které hřeje, vliv řeky mi nepřipadá výrazný, řekla bych že žádné extrémy. Takže si myslím, že by mě tu mohly prosperovat hrušně, které jsou vhodné pro střední polohu. Zda to tak bude ukáže čas. Chtěla jsem vědět Vaši lokalitu jenom pro hrubé srovnání, jestli u Vás prosperují hrušně vhodné pro střední polohy, nebo jenom pro ty vyšší. Jestli jsou Vaše podmínky trochu podobné těm mým, nebo ne. Vím že nelze s jistotou říct, že když se u Vás nějaké hrušni daří, že se jí bude dařit i u mě a naopak. Stejně tak nejde odhadnout, zda mi tu poroste hrušeň na kdouli, když u Vás neroste, musím to prostě vyzkoušet. Chtěla jsem jenom hrubý odhad, nic víc. Sám se jistě také snažíte odhadnout, než něco zasadíte, jestli je to pro Vaši polohu vhodné, nebo ne. Já tady také nezkouším pěstovat např. čínskou kiwi, protože se domnívám, že by mi nedozrála a pravděpodobně zmrzla. A to i přesto, že mám kiwi moc ráda a bohužel to, co se nyní prodává v obchodech, je podtržené, stejně jako většina ostatního ovoce nebo rajčat, a jen zřídka kdy dojde do správné chuti dřív, než scvrkne nebo shnije. Přijde mi ale zbytečná ztráta času a úsilí to zkoušet, nějakých 7 let vyvazovat kiwi k opoře a čekat na první úrodu, abych si potvrdila to, co si myslím, že u mě nebude stát za nic. Možná kdybych měla zahradu větší a nemusela přemýšlet, zda si mám na volné místo vysadit hrušeň, jabloň, broskvoň, nebo třeba třešeň a švestku, když se mi sem všechno prostě nevejde, tak bych vyzkoušela třeba i tu kiwi, ale místa je málo, tak ho chci využít co nejúčelněji a vyvarovat se omylů, pokud to bude jenom trochu možné. Snad mě pochopíte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vlaďka. - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (173) - 180.6 (?), 29.10.2019 11:38

Já vím, někdy to tak může vypadat, ale pravý důvod to určitě není. Snažím se pouze obhájit svůj názor, pokud se liší od názoru jiných, přestože jsou mnohem zkušenější, než já, takže to nemám lehké. Ale ani Vy, ani pan Petr z H, jste určitě nevyzkoušeli vše, třeba pěstovat stejnou odrůdu hrušně na různých kdoulových podnožích, aby jste zjistili, jestli je pravda, že jsou mezi nimi rozdíly, nebo ne. Věřím ale, že jsou tací, co rozdíly v podnožích zkoumali, a z jejich výzkumu pak vznikne popis, která podnož má jaké vlastnosti.

Jinak si ale Vašeho názoru a rad velice vážím, jsou pro mě určitě přínosem a děkuji za ně.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mr Bigggg - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3225) - 135.175 (?), 28.10.2019 5:00

Existují také zahrádky, kde se zalévat musí, jinak tam ta rajčata opravdu neporostou. Moje vlastní zkušenost. Občas mně zbyde nějaká sazenice rajčete, je mně líto ji vyhodit a tak ji někam na nějaké místo v zahradě pichnu. Nezalívám. Nic z toho není a stejně tak to udělám příští rok, jsem nepoučitelný. Bez vody nic neroste. A psát, že zrovna rajčata nepotřebují vodu je tak trochu nesmysl.

           Vladimír

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika