Připojit reakci
Text příspěvku, ke kterému připojujete reakci:

Přestože máte s pane Vysloužile s pěstováním a sadařením dlouholeté zkušenosti, a ve spoustě věcí jste mě snad nasměroval správnou cestou (např. vhodnost naroubovat na jeden strom stejně rostoucí odrůdy), tak tentokrát mám názor jiný.  Pokud se např. u podnože MC uvádí, že její růst je zhruba o polovinu menší, než růst semenáče, a podnož BA-29 má růst 3/4 růstu semenáče, uvádí to více zdrojů stejně, tak prostě nemám důvod tomu nevěřit a rozdíl tam rozhodně vidím. Tvrdíte, že má daleko větší vliv prostředí a péče, to nevyvracím. Pokud bych ale provozovala sad, zasadila 50 hrušní stejné odrůdy na BA-29 a 50 na MC, sázela je do stejné půdy a věnovala jim stejnou péči, tak věřím tomu, že mi v průměru hrušně na MC porostou méně, než na BA-29.
Stejně tak nemám důvod nevěřit tomu, že některé podnože jsou více mrazuodolné a některé méně. Můžete mi namítnout, že nemůžu věřit všemu, co se kde píše, ale proč bych zrovna neměla věřit růstu podnoží a růstu odrůd věřit měla? O Konferenci se píše, že má menší růst, než třeba Clappovo. Myslím si, že tomu věříte i Vy a že jste si to i sám ověřil. Já tomu také věřím, ale věřím i tomu, že mi ta Clappovo na BA-29 poroste více, než na S1, a že by třeba na té MC rostla ještě méně. A kdo ví, možná to i ověřím, jenom ne u 50 stromů. Co je lepší pro mou zahradu mi asi nedokáže poradit nikdo, je tu příliš vliv toho prostředí. Přesto si ale myslím, že není jedno, na jaké podnoži to na té mojí zahradě budu pěstovat. U jabloní je také mnoho druhů podnoží, které se liší růstem, také si myslíte, že je jedno, na jaké podnoži si jabloň pořídíte? A pokud ne, proč by to u hrušně mělo být jedno a u jabloně ne?

Konkrétní lokalita je sice nepřenosná, ale aspoň nějaké určení, do jaké polohy zahradu zařadit, je dobré vědět. Já si myslím, že ta moje (tchánovo) by mohla odpovídat střední poloze. Jsem do 400 m, ve městě které hřeje, vliv řeky mi nepřipadá výrazný, řekla bych že žádné extrémy. Takže si myslím, že by mě tu mohly prosperovat hrušně, které jsou vhodné pro střední polohu. Zda to tak bude ukáže čas. Chtěla jsem vědět Vaši lokalitu jenom pro hrubé srovnání, jestli u Vás prosperují hrušně vhodné pro střední polohy, nebo jenom pro ty vyšší. Jestli jsou Vaše podmínky trochu podobné těm mým, nebo ne. Vím že nelze s jistotou říct, že když se u Vás nějaké hrušni daří, že se jí bude dařit i u mě a naopak. Stejně tak nejde odhadnout, zda mi tu poroste hrušeň na kdouli, když u Vás neroste, musím to prostě vyzkoušet. Chtěla jsem jenom hrubý odhad, nic víc. Sám se jistě také snažíte odhadnout, než něco zasadíte, jestli je to pro Vaši polohu vhodné, nebo ne. Já tady také nezkouším pěstovat např. čínskou kiwi, protože se domnívám, že by mi nedozrála a pravděpodobně zmrzla. A to i přesto, že mám kiwi moc ráda a bohužel to, co se nyní prodává v obchodech, je podtržené, stejně jako většina ostatního ovoce nebo rajčat, a jen zřídka kdy dojde do správné chuti dřív, než scvrkne nebo shnije. Přijde mi ale zbytečná ztráta času a úsilí to zkoušet, nějakých 7 let vyvazovat kiwi k opoře a čekat na první úrodu, abych si potvrdila to, co si myslím, že u mě nebude stát za nic. Možná kdybych měla zahradu větší a nemusela přemýšlet, zda si mám na volné místo vysadit hrušeň, jabloň, broskvoň, nebo třeba třešeň a švestku, když se mi sem všechno prostě nevejde, tak bych vyzkoušela třeba i tu kiwi, ale místa je málo, tak ho chci využít co nejúčelněji a vyvarovat se omylů, pokud to bude jenom trochu možné. Snad mě pochopíte.

Text příspěvku:*
Při psaní textu neukončujte jednotlivé řádky, text se v odstavci zalamuje automaticky.
Obrázek:
Vybrat soubor:
Název:
Popis:
Vkládat lze pouze obrázky typu JPEG a PNG. Maximální rozlišení obrázku je 12 megapixelů (4920x3218 obrazových bodů). Maximální možná velikost obrázku je 10 MB.
Kontrolní řetězec:*Sečtěte prosím číslo 14 a číslo 14.
Výsledek vložte do následujícího políčka:
* Bez vyplnění políček zvýrazněných tučným písmem nebude možné formulář odeslat.
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika