Při poskytování těchto stránek nám pomáhají soubory cookie. Používáním stránek s tím vyjadřujete souhlas.
Další informace.
Ú v o d n í   s t r á n k a  |  Reklama   
Zahradní domky.cz
Chaty, zahradní domky a domky na nářadí, dodání po celé ČR
Nábytek Vladeko
Dřevěný zahradní nábytek, doprava po ČR zdarma


Hrušně > Dicolor

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
12.10.2017 19:00

Začíná pomalu i "řepná kampaň" Dicoloru. Ke krmné řepě odrůdu přirovnal pan MV, ke smůle šlechtitele Boumysad, abychom si rozuměli Sice žádné přesvědčivé barvičky na slupce, ale první měkkčí plod nezklamal. Příjemné "máslíčko" s nyní ještě nepatrnou koncovou kyselinkou.

Ukázat polohu příspěvku v diskuzi >
Připojit reakci

recepty na vaření, uzení, zavařování, vína, destiláty
Nejnovější příspěvky v tomto vláknu:
D.Boudyš: Typickú Dikolorku na Vašich fotkách nevi... , Ivan Hlavatý, 17:37
Já snad nemám ani odrůdu Dicolor.. ... , Daniel Boudyš, 11:19
Začíná pomalu i "řepná kampaň" Dicoloru. Ke ..., Petr z Pardubic, 12.10.2017
Dicolor som oberal teraz - na rozhraní sept.-okt. ..., Ivan Hlavatý, 1.10.2017
Názov tejto hrušky je naozaj trefný. Dicolor je už..., Ivan Hlavatý, 25.6.2017

Dicolor


host - xxx.xxx.251.161 (?)
11.11.2011 15:32, počet návštěv: 38242
Přejít na: tento příspěvek (zjistit adresu)

Mnohé jsem o této odrůdě přečetl v pomologiich a zahrádkaři.Přesto bych byl rád kdyby se mohli o ní vyjádřit zde praktičtí sadaři na základě svých zkušeností. Případně mi ještě mohli navrhnout i letní hrušku, odolnější nemocem a mrazu.  Vim Dicolor je zimní Děkuji Vybíralík

Připojit reakci   
   

Dicolor


host - xxx.xxx.149.210 (?)
12.11.2011 19:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dicolor som vysadil pred rokmi preto, že ju vychvalovali v Receptári a v degustáciách sa často umiestňovala na prvých miestach. Keď zhrniem skúsenosti, som dosť sklamamý, napriek tomu, že pôda aj poloha sú u mňa OK. Mizerne rodí, plody sú farebne krásne, ale to je asi všetko, čo môžem pochváliť. Chuť iba sladká, dužina maslovitá, šťavnatá, pri "bubáčku" je v dužine cítiť tvrdšia hrudka. Páčia sa mi hrušky a jablká, ktoré môžete v pohode zjesť tak, že Vám ostane iba stopka. Pritom Vám neprekáža ani jadrinec ani iné tvrdé komponenty. U kultivaru Dicolor sa to dá na 80-90 %. Paľo
Připojit reakci
      

Dicolor


Miloš Vysloužil (15229) - xxx.xxx.65.50 (?)
13.11.2011 10:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ke kladům odrůdy Dicolor bych řadil pěkné červené líčko, dobrou sladkou chuť a poměrně dlouhou dobu konzumní zralosti - jíst se dá hned ze stromu a dost dlouho vydrží.
  Nedostatkem je propad před sklizní a hlavně drobné plody.

Připojit reakci
         

Dicolor


host - xxx.xxx.160.107 (?)
14.11.2011 19:01
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Za klad odrody pokladám iba výraznú dvojfarebnosť šupky a maslovitú šťavnatú konzistenciu dužiny. Nedostatky: nízka úrodnosť, nepravidelný tvar plodu, nevyrovnaná veľkosť plodov, tvrdá hrudka na spodku dužiny, chuť iba sladká- málo aromatická. Na priloženej snímke je vidieť, že obrané plody sú od drobných po stredne veľké (8 cm). Možno je to spôsobené nekvalitným opelením. Paľo
Obrázky:
nevyrovnaná veľkosť plodov Dicolor
nevyrovnaná veľkosť plodov Dicolor
Připojit reakci
            

Dicolor


host - xxx.xxx.160.107 (?)
14.11.2011 19:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
A ešte jedna snímka:
Obrázky:
výrazná farba, sladká šťavnatá dužina a...to je všetko
výrazná farba, sladká šťavnatá dužina a...to je všetko
Připojit reakci
   

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.216 (?)
14.11.2011 20:45
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

No nevím jestli zrovna zimní, já je mám ve sklepě už minimálně čtrnáct dní v konzumní zralosti. Jinak mimo jiné průměrná hmotnost těch koupených plodů je 250g. Přivítal bych, kdyby se k chuti Dicoloru vyjádřilo více lidí.  P. Vysloužil píše, chuť dobrá. Palo,  chuť pouze sladká. Myslím, že je to vyjádřeno přesně. Tím chci říct, že jsem nucen svůj původní názor poněkud přehodnotit.

Připojit reakci
      

Dicolor


host - xxx.xxx.154.61 (?)
15.11.2011 8:10
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Petře, ak mám byť objektívny, nepochopím, prečo Dicolor tak často získala špičkové hodnotenie, ako napr. na str. Sempry. V popisoch sa uvádza, že ide o stredne vzrastnú zimnú sortu skladovateľnú až do februára, u ktorej majú plody hmotnosť 130-150 g a dužina je sladko-aromatická. Tu na Záhorí mi Dicolor konzumne dozreje krátko po sklizni, v pivnici pri +8 je po Vianociach v chuti za zenitom. Aromatičnosť som nikedy necítil. Sladká Konferencia je rovnak dobrá, akurát menej šťavnatá. Nerovnomernosť veľkosti plodov pričítam nedostatočnému opeleniu. Na jar by mala kvitnúť Jana navrúbľovaná do koruny, plánujem privrúbľovať Decoru, event. Eriku. S cudzosprašnosťou sú u mňa problémy, nielen u kôstkovin, ale ako vidíš aj u hrušiek. Pritom kúsok vedľa som mal ázijskú hrušku, na ktorej rodila naštepená Williamsova červená. Ani tá dicolorku neopelila. Hrušku som teraz vykopal (nevyliečiteľná záhadná chloróza listov). Paľo

Připojit reakci
         

Dicolor


host - xxx.xxx.182.227 (?)
15.11.2011 8:20
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Sempra má k této odrůdě práva.Samozřejmě, že ji bude vychvalovat.P
Připojit reakci
         

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.216 (?)
15.11.2011 12:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuť Dicoloru se po nějaké době sice zdá poněkud fádní, ale konzumní zralost od sklizně do Vánoc je zase velmi solidní. To koupená Lucasova nejspíš tak dlouho nevydrží, leda schlazená. Tak uvidíme.

Obrázky:
Lucasova
Lucasova
Připojit reakci
            

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.216 (?)
11.12.2011 10:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

U Dicoloru opravdu oceňuji jeho dlouhou konzumní zralost (v běžném sklepě říjen-prosinec), ale jeho současná chuť ke konci konzumní zralosti je už velmi silně fádní. Je taková "nemastná, neslaná", myslím, že si na ni už teď těžko někdo pochutná. Mnohem lepší byla zpočátku, koncem řijna.

Připojit reakci
               

Dicolor


rosti&slav (1016) - xxx.xxx.88.38 (?)
25.7.2013 10:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Většinu hrušní mám na kdouloních, abych jich mohl mít co nejvíce.Co z velkého stromu, který nejde ani pořádně obrat.Plod který letí vzduchem deset metrů, a spadne na tvrdou zem se hodí jen do kvasu.

Šestiletý stromek Dikolorky letos poskytne větší úrodu, která už stojí za zimní uskladnění.Diskutabilní bude jak dlouho vydrží plody v zimě v chruplavém stavu.Samozřejmě mi v tomto počinu sadit zimní odrůdy, a kvalitně jich skladovat pomůže relatívně vyšší nadmořská výška, protože hrušky pěstované třeba na jižní moravě budou zralé nedlouho po sklizni.Proti předčasnému propadu je tato hruška náchylnější, proto se pokusím tomu zabránit zvýšenou závlahou a hnojením.Je škoda,že jsem v hrušce nenašel deklarovanou kořenitěperníkovou chuť,která vítězí v degustacích.

Obrázky:






Připojit reakci
                  

Dicolor


Paľo: (1739) - xxx.xxx.231.229 (?)
10.9.2013 19:31
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hruška Jana naštepená na palmete Dicolor mi dozrieva ešte skôr ako vlani. Plody veľmi snadno podliehajú monilióze, ich chuť je však dokonalá- tak ako na vrchole konzumnej zrelosti. "Podložka" Dicolor je zatiaľ v pohode.

Připojit reakci
                     

Dicolor


Daniela Bentschova (22) - xxx.xxx.36.59 (?)
10.9.2013 21:09
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pre nás bola chuť Dikoloru obrovským sklamaním. Máme Clappovu a Konferenciu a tie sú v plnej zrelosti výborné. Tešili sme sa na novú hrušku, ale chuť je naozaj iba sladká. Na palmete ale plody vyzerajú krásne. Pred tými dvoma týždňami som sa rozhodla ju preočkovať na Dekoru- je vraj vhodná do palmety, takže som ju, Dikolorku, tiež použila ako podložku. Ak sa očká nepríjmu, na jar ju prevrúbľujem. Tento víkend uvidím, či stopky listov z očiek odpadnú, teda že moje očkovanie je OK. Môj prvý pokus túto jar: Šampion som prevrúbľovala na Melódiu, ktorú milujeme, sa podaril, rastú krásne konáriky. Zdravím. Daniela

Obrázky:
Dikolor v palmete
Dikolor v palmete
Očkovanie Dikoloru
Očkovanie Dikoloru
Připojit reakci
                        

Dicolor


Paľo: (1739) - xxx.xxx.231.229 (?)
10.9.2013 23:58
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dikolorku máte, paní Danielo, peknú. Myslím si, že chuťovo nie je až tak zlá a líčko má atraktívne. Škoda, že plody nie sú väčšie. Tiež som okrem rodiacej Jany v hornej časti palmety (na snímke z 28.8.) prištepil vlani do spodnej časti pár vrúbľov Eriky a Dekory. Na budúci rok by mali rodiť. Na Vašej druhej snímke som si všimol, že máte páskou previazané aj očko. Nebojíte sa, že sa zadusí? Ja ho vždy páskou tesne pri kraji krížom obídem a nechám voľné, aby mohlo dýchať.

Obrázky:
Zimná odroda Jana navrúbľovaná na dikolorke má plody väčšie, chutnejšie, ale dozrievajú skôr a oproti Dicolor viac trpia moniliózou.
Zimná odroda Jana navrúbľovaná na dikolorke má plody väčšie, chutnejšie, ale dozrievajú skôr a oproti Dicolor viac trpia moniliózou.
Připojit reakci
                           

Dicolor


Daniela Bentschova (22) - xxx.xxx.36.59 (?)
11.9.2013 19:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ďakujem za pripomienku, pán Paľo, očkovala som prvý krát - postup som naštudovala. Cez víkend na to mrknem a previažem pásky. Hlavne som sa snažila to zaviazať tak, aby tam nenatiekla voda. Človek sa učí celý život. Zdravím.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Paľo: (1739) - xxx.xxx.60.179 (?)
11.9.2013 22:11
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Máte svätú pravdu, učíme sa celý život a všetci, bez výnimky. A nie je to žiadna ostuda. Dokonalá je snád iba Matka príroda... Na jar nafoťte ako Vám očka rastnú. Držím palce! yes

Připojit reakci
                           

Dicolor


Mikeš13 (1482) - xxx.xxx.224.39 (?)
12.9.2013 8:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Myslím, že převázáním očka páskou nevzniká problém - na vlastní oči jsem to viděl i u profesionálů, kteří to dělali záměrně (zřejmě to bylo rychlejší). Někdo používá i pryžové očkovací manžety, které očko také zcela překryjí. Problém by mohl nastat u hodně vystouplých oček (např. třešně), kde by mohlo dojít k odlomení.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Mittwoch (276) - xxx.xxx.59.254 (?)
12.9.2013 10:44
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Už roky očkuju tak, že očko převážu celé pevně roubovací páskou (T i Forkert). Je to rychlejší a nepropustnější pro vodu. Při delším ponechání pásky (5 a více týdnů) a sílení podnože, dochází k deformaci pupene, zejména u odstálých pupenů některých slivoní. Vliv na ujímání to nemá.

Pro mě je důležitá nepropustnost pro vodu a rychlost.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Paľo: (1739) - xxx.xxx.149.38 (?)
12.9.2013 21:12
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Páska, ktorú použila p.Daniela, je klasická PVC, dostupná bežne v záhradk. predajniach. Používam ju tiež. Výhody: pružnosť, pevnosť, dokonalá tesnosť. Pri očkovaní do starých kmeňov viniča musím vynaložiť dosť veľkú sílu ťahu počas obväzovania hrubého očka. Pokiaľ  bolo očko iba čiatočne prekryté páskou, malo veľký problém predrať sa cez malú skulinku, pričom výhonok sa často deformoval. To sú zas pre zmenu moje skúsenosti. Broskyniari pri množení vo veľkom používajú úzke gumové pásky šírky do 5 mm. Dôležitejšie je pravdepodobne pritiahnutie kôry a čistota práce ako samotná tesnosť pásky v blízkosti očka. Videl som takého pána pri práci, ale očko vždy nechal voľné, gumovou páskou ho nezakrýval. Pri očkovaní hrušiek tomu nebude inak. Hrušky radšej vrúbľujem, ujateľnosť je bezproblémová.

Připojit reakci
                           

Dicolor


MIRDA (3079) - xxx.xxx.93.3 (?)
24.3.2014 19:16
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

foto ze dneška Dicolory

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Dicolor


host - xxx.xxx.45.252 (?)
24.3.2014 20:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já měl loni poprvé větší úrodu Dicolor a hrušky byly vzhledově vskutku exkluzivní (sytě žluté s rudým a oranžovým) a velikostně velké a vyrovnané, možná vlivem mohutných srážek v květnu a červnu. Chut je vynikající, ale nesmí na skladování přezrát do měka. Nepříjemě překvapila ale zralost už měsíc po sklizni, tj. vydržela s bídou tak do poloviny listopadu, v tom je značný rozpor oproti oficiálnímu komentáři k odrůdě. Mladý stromek dal 15kg a musel být svázán aby se nerozlomil, prospívají jí teplé jižní polohy s dostatkem vláhy.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
15.10.2014 19:15
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Pročítal jsem si tady kritiku příliš malých plodů a nezajímavé chuti Dicolorek, ale přesto to všechno bych řekl, že pokud se plody zkonzumují včas, nejlépe v průběhu řijna, tak se podle mě nejedná o nezajímavou chuť plodů. Naopak si myslím, že má Dicolor z těch nových kříženců příchuť poměrně originální a příjemnou.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Miloš Vysloužil (15229) - xxx.xxx.92.38 (?)
16.10.2014 16:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Letošní úroda Dicolor byla slušná (cca 25kg), přesto byla poslední. Pěkně červené líčko, dužina brzy po sklizni příjemně chruplavá, ale jen sladká, nic víc. Plody malé a padající i při malém vánku. Nevím, proč se řadí k zimním odrůdám. I ty, co nepopadaly a stihl jsem je otrhat, již dávno dozrály a jsou spotřebované. Přitom podzimní Konference ještě místy visí na stromě. S lehkým srdcem se s Dicolorkou rozloučím. Je možné, že na kdouloni, černém úhoru a při pravidelníé zálivce by byly plody kvalitnější, já raději vsadím na odrůdy, které to nevyžadují. K dikolorce jsem předloni přirouboval starou odrůdu Avranšská. Roub letos přinesl první dva plody. Nespadl ani jeden z nich a hrušky byly 3x větší než Dicolor. A chuť - ne že bych nic tak skvělého dosud nejedl - ale velmi slušná.  Podtrženo, sečteno - sbohem dikolorko!

Připojit reakci
                           

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
16.10.2014 17:28
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To se nedá nic dělat. Bránit svým tělem ten strom před Milošovou pilkou nebudu. Ale mluvil jsem o chuti právě jeho plodu, protože jiné tady nemám. Tenkrát, když jsem je koupil na trhu a byly vydávány za nějakou starou odrůdu, tak mně chutnaly stejně dobře. Menší velikost mi nevadí. Přeslazené a fádní se mi zdály minulý rok moje Astry (Holenická x Grossdemange), ale i jiné odrůdy z Holovous (vlákno Zakoupené hrušky) byly nepřesvědčivé. Dicolor mi chutná, ale jak říkám, musí se sníst co nejdříve. Avranšskou tady mám taky. Ještě neplodila.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
7.11.2014 18:23
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

I takto netradičně vybarvené mohou být plody Dicoloru. Pocházejí z neroustoucích roubů Dicoloru na Vonce. Protože mám zvýšenou míru tolerance vůči (ne)chuti této odrůdy, takže můžu v klidu říct, že celkem ujdou. Rozhodně existují ještě fádnější kříženci.

Obrázky:
Dicolor
Dicolor
Dicolor
Dicolor
Připojit reakci
                           

Dicolor


Cenzor mi zablokoval přístup (2112) - xxx.xxx.109.116 (?)
7.11.2014 18:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Hruška je to velikostně malá, chuťově nijak osobitá. Jaký může být důvod pro její pěstování a větší rozšíření v konkurenci ostatních odrůd, zajímavě barevný vzhled? Doufám, že nikoli jen dobře vedená propagace ze strany jejích producentů ...

Připojit reakci
                           

Dicolor


host - xxx.xxx.168.17 (?)
7.11.2014 23:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Dicolor u mě pro jakousi podivnou pachuť skončila.

Lucas

Připojit reakci
                           

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
8.11.2014 14:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Ta se projevuje až při opožděné konzumaci. Člověk by až řekl, že zde dochází k jakémusi rozkladu původní chuti. Naprosté zemdlení a nechuť vůbec takové sousto polknout. Je vidět, že křížením může vzniknout ledacos. Myslím, že k něčemu podobnému dojde i při opožděné konzumaci plodů Kariny. Možná. Ale počáteční chuť špatná není.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Martin (978) - xxx.xxx.92.152 (?)
8.11.2014 19:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Na základě předchozího příspěvku od Petra jsem zašel do sklepa na kontrolu Dicoloru a byl jsem v šoku. Loni jsem ho konzumoval o vánocích, letos je již za zenitem, úplné bláto... Nedokážu si to vysvětlit, přitom termín sklizně byl přibližně stejný...
M.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
8.11.2014 20:59
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Protože se množí negativní názory na chuť Dicoloru, tak bych chtěl připomenout, že se v minulosti tato odrůda umisťovala na prvních příčkách nejedné degustace. Nemyslím, že se jednalo o placenou reklamu. Znovu připomenu hitorku o koupených plodech Dicolorek, které trhovec označil za jakousi neznámou starou odrůdu. Pochvaloval jsem si originální chuť staré odrůdy a přitom jsem jedl právě Dicolor. Svůj názor jsem nezměnil. Williamsova podle mě vytváří v Dicoloru onu zvláštní ovocnou příchuť, která jakoby není zcela totožná s Williamsovou, přesto tam otisk této chuti je. Pokud se plody konzumují včas je tato chuť příjemná a zajímavá. Co ale není pravda je to, že plody vydrží do Vánoc. Pokud vydrží, tak ale už nejsou k jídlu. Optimální je podle mě konzumace nejpozději do konce října v podmínkách běžného sklepa.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Martin (978) - xxx.xxx.92.152 (?)
9.11.2014 8:42
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sklep nemám běžný, je kopaný, vlhký s studený. Na konzumní zralosti taky asi záleží, kdy se hruška utrhne ze stromu.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Tibor Sádecký (46) - xxx.xxx.222.63 (?)
9.11.2014 9:50
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Z předešlého... termín sklizně byl přibližně stejný...

Letos byla úroda téměř všeho o 14 dní dřív.   U nás na JIŽNI MORAVĚ.     Ale ne vše se urodilo.  Některá území měla tak velký výskyt žravých potvor, že 10 až 20 % zbylých listů uživilo akorát tak strom samotný.  Zima chyběla.  Jinak mám Dicolor od pana Tondy a taky z podzimní Flory Olomouc a za sebe můžu říct : Dobrá hruška.  Ale nic extra. A myslím také že nemá dlouhou skladovatelnost ani v dobrém sklepě. Snad ve spec.podmínkách chladírny.

Tibor z UH.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Miloš Vysloužil (15229) - xxx.xxx.236.1 (?)
9.11.2014 11:18
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Sám nevím proč se kolem Dikolorky vede tolik diskuzí a proč se vlastně pěstuje. Všichni (snad až na Petra) ji kritizují - malé plody, krátká skladovatelnost, nic moc chuť. Soudím, že to bylo zařazením odrůdy mezi zimní hrušky, které jsou ve většině lokalit chutí ještě fádnější. Dicolor nabízela naději - tvrdé sladké hrušky hned po sklizni. Jenže se ukázalo, že tak zimní zas nejsou, ale mezitím už ji všichni mají.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
9.11.2014 11:55
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Chuť Dicoloru beru jako celkem povedený pokus o něco nového právě v oblasti chuti plodů hrušek. Ovšem u mnoha dalších kříženců se to nepovedlo. Samozřejmě, že to není to samé jako u starých zavedených odrůd. V porovnáním s těmito starými hruškami se chuť Dicoloru nemusí někomu zdát až tak zdařilá. Když si třeba vzpomenu na Konferenci a jejího křížence Amforu, která se celkem dobře přibližuje k lahodnosti Konference, tak jednak to přece jenom není zcela totožné a Amfoře před Konferencí můžete dát přednost snad jen z důvodu zcela hladké slupky.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Martin (978) - xxx.xxx.92.152 (?)
9.11.2014 12:14
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Jak píšete, letos dozrálo ovoce o něco dříve, tak mi na stromě lépe dozrály i hrušky a když šli do sklepa, byly již poživatelné. V tom je rozdíl, oproti loňsku...

Připojit reakci
                           

Dicolor


host - xxx.xxx.58.114 (?)
9.11.2014 19:27
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Možná je vysvětlení v tom, že letos všechny stromy začaly kvést velmi brzy. Mám kalendářní záznamy počátku kvetení mých hrušek : r. 2008 - 18.4.  r. 2009 - 17.4.  r. 2010 - 24.4.  r. 2011 - 16.4.  r. 2012 - 17.4.  r. 2013 - 27.4.  a letošní rok 2014 - již 8.4.  Tímto velmi brzkým kvetením se asi posunula vegetační doba a tedy i termín sklizně. Možná tyto domněnky potvrdí i jiní pěstitelé.

Připojit reakci
                           

Dicolor


MIRDA (3079) - xxx.xxx.103.2 (?)
28.3.2015 18:49
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

tak Dicolor ma nasazeno pěkně, snad nebudou vyraznejsi mrazy v dobe kveteni..tez kdoulon je slušná, zbývá než čekat..

Obrázky:


Připojit reakci
                           

Dicolor


MIRDA (3079) - xxx.xxx.103.2 (?)
29.4.2015 20:21
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

z 25.4. Dicolor + Bohemica + Konference

Obrázky:

Připojit reakci
                           

Dicolor


Standa_hk (5596) - xxx.xxx.248.136 (?)
29.4.2015 22:08
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

To máte hezký.

u mne Bohemica a Jana nemají naszeno téměř nic a nejmladší stromek Concordu to asi zrovna nevytrhne, takže počítám s maximálně 3×3 kg hrušek.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Jaroslav u Prahy (173) - xxx.xxx.143.242 (?)
1.5.2015 18:36
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Boscova l., Decora i Bohemica pěkně nasadily, teď už jen vydržať! J.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
13.1.2017 18:03
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Já fakt nevím, co by jste chtěli, drazí. Kupované větší, dobře vybarvené plody už nemám, ale i těch pár "mrzáků", stejných jako na fotce v tomto vlákně, jsou podle mě chutné. Řekl bych dokonce, že velmi a stále drží. Žádnou hrušku nelze srovnávat s Boscovou flaškou. Dicolor je něco jiného, ale vůbec né špatného.
Připojit reakci
                           

Dicolor


Mittwoch (276) - xxx.xxx.72.19 (?)
21.1.2017 20:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
At nevychvalujem pouze stare odrudy, je potreba pochvalit i nektere novejsi (Petr bude mit radost), napriklad Dicolor. Foto z lonske stedrovecerni tabule. Spickove chuti dosahla i v bezmala 600m.n.m. Letos vynechala. Mittwoch
Obrázky:
Dicolor na Vanoce 2015
Dicolor na Vanoce 2015
Připojit reakci
                           

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
21.1.2017 21:06
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

"No jistě", jak říkal Miroslav Donutil v Černých baronech, nebo Tankovém praporu. Pánové Vysloužil, Hlavatý, Palo, MvA, Jano, zřejmě nikdy nepoznali pravou kvalitu plodů Dicoloru. Škoda, že se navzdory všem nevyjádří i pan inženýr Fidla. Nebojte se, pane inženýre.

Připojit reakci
                           

Dicolor


Ivan Hlavatý (2318) - xxx.xxx.234.149 (?)
21.1.2017 21:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Petře, je to presne naopak, pravú kvalitu Dicolor (a z vlastnej záhrady) som spoznal veľmi dobre... Zopakujem už neraz povedané: Dicolor nie je zlá hruška, ale ak ju porovnáte s (mojimi) Boskovkami, Nojabrskými či Harrowkami, tak na ne jednoducho nemá. Možno Vás poteší, že posledné Dikolorky ešte mám v pivnici (už ale nie sú fotogenické 😉). Ako bolestné za to čo som napísal špeciálne pre Vás pridávam fotku celkom peknej Dikolorky z mojej záhrady (prečo ju tam asi tak mám...?). IH
Obrázky:

Připojit reakci
                           

Dicolor


host - xxx.xxx.189.156 (?)
21.1.2017 22:34
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Inu moc se nemám k čemu vyjadřovat. Dicolor jsem určitě chutnal, dojem z ní byl sladká, chutná hruška s dobrou konzistencí. Nějaký jiný zapamatovatelný pocit tam nebyl. Abych ji mohl lépe zhodnotit, musel bych ji zas někdy ochutnat. Nebylo tam určitě nic tak typického čím se vyznačuje třeba Kozačka, Špinka, Salisbury, Mechelenská, nebo Koporečka. Nevěřím že kvalita starých ušlechtilých odrůd bude někdy překnonána, není to totiž možné, jejich chuť je totiž esencí pravé hruškové chutě! Jistě může se stát, že nové odrůdy budou průměrnému člověku chutnat více, ale jistě ne proto že budou chutnější. Ať si každý domyslí, kam tímto mířím... Podobně jako byla devalovována třeba chuť ušlechtilé Kožené renety zimní může být devalvována klidně královna hrušní Koporečka.. Že přeháním? Nemyslím v podstatě ta situace už tu dávno je. Kdo z nás tře¨ba Koporečku někdy chutnal hm? Nemyslím si že to je odrůda vhodná jen pro pár nadšenců, to opravdu ne...

           Ing. Fidla

Připojit reakci
                           

Dicolor


Ivan Hlavatý (2318) - xxx.xxx.234.134 (?)
22.1.2017 7:26
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ing.Fidla: Len 2 poznámky. 1. "...zapamatovatelný pocit tam nebyl...". Dokonalá charakteristika presne vystihujúca túto hrušku. 2. "...není to totiž možné..." Inu, a je možné, že Ultimate Warrior s touto prognózou trochu preháňa? IH
Připojit reakci
                           

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
22.1.2017 10:32
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Docela nechápu, proč stále porovnáváte Dicolor s nějakými starými odrůdami, dokonce s Boscovou lahvicí. Když už, tak s něčím novějším. Že Dicolor má svoji osobitě lahodnou chuť jsem si připomněl právě v tomto roce, kdy se plody kvalitativně opravdu povedly. Taky jsem se domníval, že vyjádření inženýra Fidly o Dicoloru, jako o nejpovedenější odrůdě pana Boumy, mělo nějaký větší význam, ale nemělo. Taky koukám, že pan Hlavatý byl zřejmě velký metalista, když používá termíny jako "Ultimate Warrior". Tak HEAVY METALU zdar, Ivane. laugh

Připojit reakci
                           

Dicolor


host - xxx.xxx.189.156 (?)
22.1.2017 10:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Ne nemělo, já už jsem ale víckrát tady naznačil, že nejsem žádný velký expert přes nové odrůdy a taky jsem myslím dostatečně vysvětlil proč. Dicolor je určitě nejznámější z odrůd z dílny pana Boumy a tedy mu nelze snadno uniknout... Pěkná barva, rozumná velkost plodů i velice dobrá chuť. Já mu nemám co vytknout, až snad na tu nepříliš vekou originalitu chuti, ale nemůžu ji moc hodnotit, nakolik nemám ted k této odrůdě přístup. Ing. Fidla
Připojit reakci
                           

Dicolor


Ivan Hlavatý (2318) - xxx.xxx.234.25 (?)
22.1.2017 11:22
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Petře, Petře, zasa unáhlené závery. To U.W. ma napadlo spontánne pri písaní reakcie, ani netuším že to má nejaký copyright. A mal to byť kompliment pre ing.Fidlu. Naozaj. IH
Připojit reakci
                           

Dicolor


host - xxx.xxx.234.130 (?)
22.1.2017 11:43
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Docela nechápu, proč stále porovnáváte Dicolor s nějakými starými odrůdami, dokonce s Boscovou lahvicí. Když už, tak s něčím novějším.

Petře ja nemôžem chuť Dicoloru porovnať s inými novými odrodami pretože ich nemám.Môžem ju porovnať len s Wiliamsovou, Konferenciou,Boscovou a Lucasovou.A to sú všetko staré odrody ktoré mne osobne chutia viac ako Dicolor okrem Lucasovej ale na Lucasovu asi nemám dobrú polohu takže to nie je chyba odrody.V oblasti kde pestuje hrušky pán Ivan by pravdepodobne Lucasova bola v chuti pred Dicolorom.     Jano

Připojit reakci
                           

Dicolor


host - xxx.xxx.234.210 (?)
23.1.2017 11:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

A prečo Dicolor porovnávať s novšími? Boscova flaška má výnimku v porovnávaní s inými odrodami hrušiek? Staré odrody sa už s novými nemôžu alebo nesmú porovnávať? Veľmi divný postoj k porovnávaniu odrôd hrušiek naozaj veľmi divný.     Jano

Připojit reakci
                           

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
23.1.2017 12:39
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Janko, Janko, nezbývá než konstatovat, že i když většině lidí Dicolor zajímavý nepřipadá, najdou se i tací, kteří mají opačný názor. Toť vše. Prostě není nad kvalitní Dicolorky. smiley

Připojit reakci
   

Dicolor


Ivan Hlavatý (2318) - xxx.xxx.234.196 (?)
25.6.2017 19:35
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Názov tejto hrušky je naozaj trefný. Dicolor je už teraz "dikolor" - teda dvojfarebná (foto 1,2). Pravda, do oberačkového vyfarbenia (foto 3) jej ešte dosť chýba. IH
Obrázky:



Připojit reakci
   

Dicolor


Ivan Hlavatý (2318) - xxx.xxx.234.98 (?)
1.10.2017 17:41
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
Dicolor som oberal teraz - na rozhraní sept.-okt. Dá sa očakávať, že nevydrží ani do polovice decembra. U nás je to neskoršia jesenná, resp. veľmi skorá zimná odroda. Nič nového. Fotky dokumentujú, že názov odrody je naozaj trefný. IH
Obrázky:


Připojit reakci
      

Dicolor


Petr z Pardubic (5911) - xxx.xxx.70.240 (?)
12.10.2017 19:00
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Začíná pomalu i "řepná kampaň" Dicoloru. Ke krmné řepě odrůdu přirovnal pan MV, ke smůle šlechtitele Boumysad, abychom si rozuměli Sice žádné přesvědčivé barvičky na slupce, ale první měkkčí plod nezklamal. Příjemné "máslíčko" s nyní ještě nepatrnou koncovou kyselinkou.

Připojit reakci
         

Dicolor


Daniel Boudyš (0) - xxx.xxx.126.102 (?)
23.10.2017 11:19
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)

Já snad nemám ani odrůdu Dicolor.. 

Letošní úroda na 5 letém stromku byla v počtu asi 25 kusů a hrušky pěkně velké (viz foto). Chuť výborná a všichni si jí pochvalují. Snad jenom mi připadá, že konzumní zralost=sklizňová a že hruška moc dlouho nevydrží.

Obrázky:
Dicolor?
Dicolor?
Dicolor
Dicolor

Připojit reakci
            

Dicolor


Ivan Hlavatý (2318) - xxx.xxx.234.164 (?)
23.10.2017 17:37
Přejít na: předchozí příspěvek | tento příspěvek (zjistit adresu)
D.Boudyš: Typickú Dikolorku na Vašich fotkách nevidím... Dnes som zhodou okolností spravil degustačné porovnanie dvoch odrôd - Nojabrskej a Dicolor (foto). Dicolor je už v plnej konzumnej zrelosti, Nojabrskaja do nej vstupuje. Len stručne: obe sú to kvalitné odrody, Dicolor boduje jemnou maslovitou dužinou, chuť je príjemná, v sladších tónoch. Nojabrskaja má dužinu trochu zrnitejšiu, chuťovo je extrémne vynikajúca, s takým typickým plným hruškovým vnemom, ťažko definovateľným. Dokonca by som povedal, že v tomto roku mierne prekonáva aj Boscovu (je len o niečo menej šťavnatá, ale to mne neprekáža). Platí čo som už avizoval prv - moje chuťové top-trio je Boscova, Nojabrskaja a Harrow Delight (bez poradia). IH.
Obrázky:


Připojit reakci
Založit nové téma Nápověda
  Název diskusního téma   Počet příspěvků   Datum   Počet návštěv
Dicolor5923.10.201738243
Krvavka1523.10.20179780
Hardyho - pro a proti4822.10.201721395
Hrušeň na kdouloni2921.10.20174102
Letní hruška na pálení4821.10.201716029
Zimné hrušky5517.10.201719285
Jeanne d' Arc 1217.10.20173115
Konferencia 1117.10.20175154
Doporučte odrůdu hrušně2117.10.201715466
Škůdci a choroby na hrušních 3316.10.20176167
Nashi515.10.2017423
Určení odrůdy - byl jsem napálen? 2914.10.20172827
Sissy 1413.10.20173251
Smolenka - šemendzia913.10.20174114
Fantastická Konference1612.10.201710298
Děkanka robertova2612.10.201722960
Rudkova hruska - identifikacia odrody 109.10.2017917
Roubování hrušní518.10.201731828
Kieffer 28.10.2017220
Urcenie odrody 57.10.2017392
Salisburyho107.10.20173633
Esperenova máslovka 44.10.2017378
Choroba hrozna 14.10.2017139
Lucasova702.10.201755669
Aká choroba Hrušky? 62.10.2017700
Xenia 201.10.20177980
Charneuská (Fondante de Charneu)2629.9.201713577
Které hrušky jsou chutnější - Amfora nebo Delta?525.9.20174680
pálení z hrušek8124.9.2017133301
staré druhy hrušní1218.9.201713953
Černání okrajů listů 417.9.20172508
Hrusky choroba 1014.9.2017964
Co je to na těch listech? 512.9.2017878
Kumoi 810.9.20174643
Bohemica 57.9.20175251
Vonka 227.9.201716059
Vienská197.9.20178098
Malé a deformované hrušky116.9.2017821
Packham‘s Triumph75.9.20172563
Hruška neznámá 322.9.20179428
Další diskuze: 1, 2, 3, 4, 5 >  
Fórum pro chovatele - domácí miláčci, psi, drůbež, králíci, včely, krmiva, pelíšky
Prodáváte králičí maso21.10.2017
Máslo, vejce a co pak?19.10.2017
Uši u vlčáka18.10.2017
Vyschlý rybník - co dělat18.10.2017
Vyschlý rybník - co dělat18.10.2017
Další příspěvky > 
Úvodní stránka | Informace o serveru | Podmínky užívání | Reklama | Podněty a připomínky
(c) Lupo Media s.r.o. 1999 - 2017
Jak Google využívá data, když používáte weby nebo aplikace našich partnerů