|
Popel na zahradu?
|
|
|
|
host - 162.2 (?) 10.5.2016 8:51
Zdravím všechny, tak jsem si přečetl tuto diskuzi a tak přidám něco ze zkušeností.
Od malička do osmi roků jsme bydleli v továrně, (bytovky se tehdy stavěly) a já se díval z okna na ohromnou, desítky metrů vysokou hromadu uhlí, na kterou denně nákladní auta navážela další a další fůry. Měl jsem to k hromadě tak 50 metrů, komín stál o kousek dál.
Zahradu jsme měli nějakých 500 metrů od továrny a tam jsme měli i malou dřevěnou chatku a taky záhony a ovocné stromy.
Továrna u nás stojí od r. 1920 a topilo se tam uhlím až do roku 1972. Vše v okolí bylo vždy posypáno jemným šedým popílkem a to v závislosti na směru větru. V celém okolí bylo na všem množství jak uhelného prachu a popílku, tak i škvárového prachu.Škvára se ještě žhavá vyvážela vozíky na hromady, kde chladla a rozpadávala se a při silném větru byl prach až několik km od vesnice. Švára nebyla tehdy drcená a používala na vyspravení cest, v zimě na posyp silnice, vyráběly se z ní tvárnice, dávala se do jako zásyp do podlah domů, vozila se do bývalého lomu jako zavážka.Drcená škvára i uhelný prach se používal i na hnojení okolo stromků a na záhony.
Bylo u nás i velké zahradnictví a sady a všude se používal jak uhelný prach, tak drcená škvára.
Jak "moc" tehdy lidé věděli o vlastnostech těchto škodlivých odpadů a jaký vliv to mělo na okolí se nedá jednoznačně říci.Snad jen, že tolik hrušek, třešní, jablek, rybízu a dalšího ovoce se v dnešní době na mojí zahradě a ani na okolních zahradách nerodí. Jestli je to novými odrůdami, nebo ovzduším, které je dnes bez těch původních " viditelných" škodlivin, nebo ty dnešní "neviditelné a ekologické " škodliviny z aut, pneumatik, řepky a dalšího moderního svinstva nedovolí přírodě žít.To je ale otázka...
Zdraví Adam Hájek
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | < 11, 12, 13
|
|
|
|
|
|
host - 22.251 (?), 1.10.2013 21:39
Na několika místech se hovoří o nedokonalém spalování dřeva a tím vznikajících chem látkách, ze kterých mají někteří strach. Při lesních požárech, které jsou na zemi od prvních lesů zůstává mnoho částečně spáleného, nedokonale spáleného mokrého dřeva. Vždy se mluvilo o dobrém pohnojení pro budoucí vegetaci. Proč myslíte, že příroda za miliony let nevyřešila tento problém. Nebo se nám někde hromadí škodlivé látky ze spáleného dřeva?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 162.2 (?), 10.5.2016 8:51
Zdravím všechny, tak jsem si přečetl tuto diskuzi a tak přidám něco ze zkušeností.
Od malička do osmi roků jsme bydleli v továrně, (bytovky se tehdy stavěly) a já se díval z okna na ohromnou, desítky metrů vysokou hromadu uhlí, na kterou denně nákladní auta navážela další a další fůry. Měl jsem to k hromadě tak 50 metrů, komín stál o kousek dál.
Zahradu jsme měli nějakých 500 metrů od továrny a tam jsme měli i malou dřevěnou chatku a taky záhony a ovocné stromy.
Továrna u nás stojí od r. 1920 a topilo se tam uhlím až do roku 1972. Vše v okolí bylo vždy posypáno jemným šedým popílkem a to v závislosti na směru větru. V celém okolí bylo na všem množství jak uhelného prachu a popílku, tak i škvárového prachu.Škvára se ještě žhavá vyvážela vozíky na hromady, kde chladla a rozpadávala se a při silném větru byl prach až několik km od vesnice. Švára nebyla tehdy drcená a používala na vyspravení cest, v zimě na posyp silnice, vyráběly se z ní tvárnice, dávala se do jako zásyp do podlah domů, vozila se do bývalého lomu jako zavážka.Drcená škvára i uhelný prach se používal i na hnojení okolo stromků a na záhony.
Bylo u nás i velké zahradnictví a sady a všude se používal jak uhelný prach, tak drcená škvára.
Jak "moc" tehdy lidé věděli o vlastnostech těchto škodlivých odpadů a jaký vliv to mělo na okolí se nedá jednoznačně říci.Snad jen, že tolik hrušek, třešní, jablek, rybízu a dalšího ovoce se v dnešní době na mojí zahradě a ani na okolních zahradách nerodí. Jestli je to novými odrůdami, nebo ovzduším, které je dnes bez těch původních " viditelných" škodlivin, nebo ty dnešní "neviditelné a ekologické " škodliviny z aut, pneumatik, řepky a dalšího moderního svinstva nedovolí přírodě žít.To je ale otázka...
Zdraví Adam Hájek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
< 11, 12, 13
|
|
|
3 důvody, proč si do zahrady přidat ptačí lázeň nebo fontánu
Vodní prvek je pro vaši zahradu stejně důležitý jako půda a slunce. Co kdybyste do své zahrady mohli...
7 způsobů, jak zvětšit malou zahradu
Podívejme se, jak zvětšit malou zahradu. Zelená barva je mnohem silnější, než si myslíte. Je spojová...
Výjimečné rostliny, které nemusíte téměř nikdy zalévat!
Pokud žijete v suché oblasti nebo se chcete podílet na ochraně životního prostředí vysazením zahrady...
10 úžasných bylinek, které můžete stříhat a budou se vám vracet
Trvalky jsou vynikajícím způsobem, jak si udržet zásoby čerstvých bylinek, aniž byste museli každou ...
Pěstování zeleniny: snadné nápady na DIY
Zahrada plná zeleniny není jen o úrodě, ale o celkovém zážitku. Jestliže hledáte inspiraci, jak vyle...
|
|
|
|