Popel na zahradu?



tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.252 (?)
3.9.2013 11:05

jsem dojat, děkujienlightenedněkomu se možná rozsvítí a to jsem nezmiňoval, že některé uhlí je radioaktivní, ale o tom až v další diskuzi a další pětiletce

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  11,  12,  13   
            
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.252 (?), 17.1.2013 19:06

Malé zdroje znečišťování

čl.5.3 je o jedech které doprovází hoření

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
Jan pěstitel - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (243) - 231.223 (?), 17.1.2013 22:13

Ikdyž je uhlí přírodní výtvor, tak já osobně bych si popel z něj na zahradu nesypal. Zažil jsem jak se s ním topí a stačilo mě to. Proti popelu ze dřeva na hnojení nic nemám. I v přírodě se doposud setkáváme s lesními požáry, ikdyž v menší míře než tomu bylo kdysi, které vypuknou samovolně a po požáru se les sám velmi rychle obnovuje a získává z polela živiny. V půdě jsou ukryty oddenky a semena, která oheň nezničí a pak také dochází k náletu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 175.210 (?), 17.4.2013 22:11

Pane Tondo, přesto všechno jsem se ještě nedozvěděl co zůstane v popelníku. Chápu, že při spalování různých sajratů, vznikají jiné nové sajrajty, ale ty vyletí komínem. Ví se např.,že ve směru převládajících větrů, jsou v blízkosti úpraven železných rud obrovské plochy kontaminované arzenem. Ten se tam dostal jen proto, že v určité formě opustil hrudkovnu komínem. Měl byste konečně napsat co zůstane v malé plechové nádobě pod roštem a jakým způsobem to škodí.

brousek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.252 (?), 18.4.2013 20:56

při spalování vznikají různé sajrajty, které vyletí komínem, pokud pec začne vyhasínat nebo nedokonale spaluje, teplota se sníží a sajrajt zůstává v popelu a nízký tah potažmo teplota sajrajt nevynese komínem - viz. publikace "Postupy správného topení".

Poslední odstavec nad článkem 3.4...začíná to :popelovina obsahuje stopové prvky-těžké kovy, které se při spalování distribuují v emisích s popílkem do ovzduší nebo do tuhých zbytků po spalování-škvára, popel

pokud tomu stále nevěříte, tak si sypejte ten popel i do polévky, zlepší trávení

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.252 (?), 18.4.2013 21:03

už jsem i dával dávno odkazy, jen číst, takže znova... najděte si popel

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
brousek - Bronzový Zahrádkář .Bronzový Zahrádkář. (71) - 175.210 (?), 27.5.2013 10:33

Pane Tondo a všini ostatní odpůrci obsahu plechových nádob umístěných pod roštem, zkuste si také přečíst něco jiného. Třeba toto: http://biom.cz/cz/odborne-clanky/zkusenosti-s-biologickou-rekultivaci-pozemku-po-prumyslove-devastaci a další články související. Ochucování polévky za účelem zlepšení trávení si příště ponechejte pro sebe svou rodinu!!

brousek

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 167.132 (?), 27.5.2013 18:52

pane brousek, za ochucování polévky se omlouvám... od počátku našeho střetu tvrdím, že doma topíme nedokonalým spalováním a s elektrárenským spalováním a teplotou hoření se nemůžeme srovnávat, článek na který dáváte odkaz je napsán velice, ale velice kladně a člověk má chuť si nějaký popel ještě dovézt od souseda..,ale i v něm najdete dost otazníků jako... Uvedená zjištění zaměřila proto naše další práce výhradně na popel, odebíraný ze složiště, neboť v zemědělství lze využívat pouze popele netoxické.-a co teda ty toxické? ...a neřeší se tam hnojení zahrádek, ale zavážení na složiště a pěstování travin do spaloven nikoli třeba salátů.

ještě jeden z odkazů

čl.5.3 poslední odstavec

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 192.79 (?), 2.9.2013 22:01

Toto vlákno se táhne několil let a lidé jsou nepoučitelní. Popel nepatří do zahrady ani pod keře. Obsahuje nejen biogenní prvky, ale rovněž zamlčené karciogenní látky. Po x létech se nejaký potomek rozhone, že bude pěstovat zeleninu, odstraní keře a začne pěstovat lahůdky pro dětí. Výsledek bude děsivý. V mé rodině tento případ právě řešíme. Toto je příběh z dřevěného popele.  Co se týče popele z uhlí, tam je to ještě horší. Kdyby v tom popeli byl jen sajrajt, tak bych o ton ani nepsal. Mám dojem, že bychom se měli znovu přečíst příspěvek pana Tondy.    Vladislav

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 105.132 (?), 3.9.2013 8:39

Pri normalnej aplikacii drevneho popola sa obsah tazkych kovov v pode prakticky nemeni. Ak nieco mozete pokazit popolom, tak mozete prilis zvysit pH a neadekvatne zmenit obsah niektorych prvkov. Zvysenim pH uskodite niektorym rastlinam a mozete viazat niektore prvky v nedostupnej forme, napr. Fe. To posledne hrozi, ak to s popolom naozaj prezeniete. V rozumnej aplikacii len doplnite cast anorganickych zivin, najma vapnika, horcika... a zlepsite aj kondiciu pody (zavisla od obsahu soli). Priemyselne hnojiva tiez obsahuju tazke prvky aj tie nezelane, i ked ich obsah pod isty limit by mal byt garantovany.

Uplne ina teoreticka otazka je, co ak poda ma naozaj zvyseny obsah niektorych toxickych prvkov. Mozete sa otravit plodinami pestovanych v takejto pode? Obsah tazkych kovov v pode je zvacsa strasiakom pre kontaminaciu spodnych vod. Obsah toxickych latok v rastlinach a ich plodoch velmi zavisi od vstrebavania tychto prvkov do rastlin. Huby su zname, ze koncentruju tazke kovy. Machy a lisajniky koncentruju toxicke kovy z aerosolov z ovzdusia a dazdovej vody, ale len male koncentracie boli zistene po dlhodobom posobeni (napr. ostravsko). Do akej miery maju schopnost viazat tazke kovy zahradne rastliny v plodoch a pri akych koncentraciach je to signifikantne, je skor akademicka otazka. Nema zmysel robit bubaka toxickymi kovmi, ak nevieme kvantifikovat cely retazec od obsahu skodlivin v popole, cez mnozstvo aplikovaneho popola, forma tychto kovov v pode (zrazeniny a rozpustene formy) a prestupu prvkov do pletiv rastlin a bez vedomosti o realnej koncentracii tychto skodlivin v plodoch. Pri pouziti mednatych pripravkov na postreky vam garantujem, ze mnozstvo medi za sucasneho pouzitia popola bude z druheho zdroja absolutne zanedbatelne.

Ak sa nam zo strasiaka tazkych kovov vyhodi vyrazka, vraj pomahaju tabletky so zinkom od nemenovanej firmy (nebudem robit reklamu).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.252 (?), 3.9.2013 11:05

jsem dojat, děkujienlightenedněkomu se možná rozsvítí a to jsem nezmiňoval, že některé uhlí je radioaktivní, ale o tom až v další diskuzi a další pětiletce

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  11,  12,  13   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika