nakládaná zelenina do kompostu?



host - 1.251 (?)
15.7.2008 2:25

V nakládaných zeleninách bývá taky sůl, větší množství by tedy mohlo kompost zasolit a některé citlivé rostliny by potom v kompostu nemusely růst.  Sůl se vyplavuje hlavně zimními srážkami, takže je vhodné takový kompost nechat třeba dva roky, než se použije.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
host - 115.31 (?), 3.1.2008 13:05, zobrazeno: 10898x

Dobrý den,

ráda bych znala váš názor, jestli mohu dávat do kompostu různou nakládanou zeleninu (kysané okurky, zelí, zeleninu ve sladkokyselém nálevu). Chápu, že pokud by šlo pouze o malé množství, není to zřejmě problém, ale já si beru bio odpad na svůj kompost z místní restaurace a různá nakládaná zelenina a zbytky salátů i s nálevem tvoří dost podstatnou část tohoto odpadu. Bojím se, aby mi tam ten ocet neudělal víc škody než užitku. Děkuji mnohokrát za vaše rady.

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 3.1.2008 17:29

Je to samozřejmě otázka procentuálního zastoupení tohoto odpadu ve Vašem kompostu. Myslím, že nevelké množství octové kyseliny nevadí, ostatně při kompostování ovoce a výlisků vzniká octovým kvašením také. Není problém neutralizovat ji třeba mletým vápencem.
   Spíš bych se zamyslel nad tím, že  zelenina a ovoce bývá kromě sterilace často konzervována také přídavkem kyseliny benzoové a sorbové, což jsou poměrně stabilní sloučeniny, které mohou bránit rozkladným procesům. V rozumném množství,  ani ty ale kompostu neublíží, alespoň myslím.
   Nicméně pamatuji na případ kamaráda, který kdysi dávno koupil za pakatel v mařatické Frutě prošlé plechovky s meruňkovým kompotem (velké pro veřejné stravování) za účelem výroby meruňkovice. Přimět je k alkoholovému kvašení se mu je ale nepodařilo, podcenil chemickou konzervaci. Plíseň a posléze kompost si s nimi nakonec poradili.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 76.241 (?), 15.2.2008 14:00

tiez si myslim, ze ak konzervacne latky nezabiju ludi, tak aj v komposte sa najdu odolne tvory, ktore si na tom pochutia

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 1.251 (?), 15.7.2008 2:25

V nakládaných zeleninách bývá taky sůl, větší množství by tedy mohlo kompost zasolit a některé citlivé rostliny by potom v kompostu nemusely růst.  Sůl se vyplavuje hlavně zimními srážkami, takže je vhodné takový kompost nechat třeba dva roky, než se použije.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 85.27 (?), 15.7.2008 8:38

Soli bych se nebál, pokud nekompostujete ve velkém herinky. Zbytky většiny potravin připravených ke konzumaci jsou solené do 2%. Při nadbytku rostlinného odpadu obsahujícího podstatně víc draslíku než sodíku může být dokonce sůl v malém množství pro kompostové mikroorganizmy prospěšná.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika