Lidská moč: hnojivo budoucnosti?



   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
                     
tatnda - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1196) - 114.253 (?) 
7.12.2014 22:45

Já používám kravský a králičí hnůj, lidské výkaly mi nejsou cizí, u dědy jsme je z pod kadibudky nosili na pole... v dnešní době s horm.antikoncepcí bych to nebral... ani technicky už to neřeším, v době kanalizace.Akorát ta debata nebere konce... a někteří objevili Ameriku s tím, že se hnojilo hnojem a výkaly.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
host - 65.144 (?), 7.12.2014 15:00

Ale zamýšlet se... a pak kupovat o to víc granulovaného dusíku ... mne se zda, ze se nadsenci vubec nezamysleji a ani granulovany dusik nekupuji. J.R. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.135 (?), 7.12.2014 15:35

Tak pánové, brzděte. Ony tam ty látky jsou, tomu věřte. Asi vám tu těžko někdo dá rozbor, kolik je tam různých hormonů a podobně. A ty mohou jako stimulátory působit. Například moč březích krav se používala (nevím jestli teď) k vyprovokování tření chovných ryb. I když se tímto příspěvkem řadím do rodiny ekotroubů, nevadí mi to. On asi ten Guru taky nebude až takový guru, jak se pyšní v nicku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 65.144 (?), 7.12.2014 15:54

... k vyprovokování tření chovných ryb ... nejsou ryby spis zvirata, nez rostliny? Rostliny, jak vsem znamo, potrebuji NPK + Mg + tzv. stopove prvky. Co z toho, krome dusiku, v mocuvce je a v upotrebitelnem mnozstvi ? A neni mnohem lepsi pouzivat kompost nebo chlevsky hnuj? J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 105.33 (?), 7.12.2014 16:55

Myslím, že jste si odpověděl sám. Proč je kompost a hnůj (a močůvka také) lepší než čisté minerální živiny? U části organických hnojiv to nepopíráte, a u některých (tak říkajíc v čisté podobě) to popíráte. Je to schopnost zvyšovat produkci mikro života v půdě. Jak již bylo jinde napsáno, ten umírá a množí se a je základním nositelem urodnosti půdy. A tak i další organické látky (včetně hormonů) zvyšují růst a množství mikro života v půdě.

Celá historie lidstva (a ostatně všech živočichů) je o vyměšování do přírody. A ta je nastavena na zpracování všeho odpadu. Jen lidé se v poslední době pokoušejí o zmatek v přírodních zákonech.

Jedna z mála zajímavých myšlenek v této diskusi byla porovnání 15 l moči s 1 kg cereritu. Originální myšlenka a pádný důvod proč neběhat s každou malou potřebou ze zahrady domů.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 2.234 (?), 7.12.2014 17:58

Urcite jsem nepopiral vhodnost organickych hnojiv, pouze mne zajimalo jak se konkrene nazyvaji udajne 'stimulatory rustu' v mocuvce. Lidskou ani detskou moc nepovazuji v nicem za lepsi, nez jina organicka hnojiva. Predevsimn mocuvku (natoz s primesi lidske moci, ktera muze byt infikovana zloutenkou) povazuji za naprosto nevhodnou pro prime hnojeni jahod a zeleniny. 

Synteticke mocoviny kupuji 3kg jednou za cca 3 roky, cili rocni naklady mensi nez 30 Kc. Zminenou castku lze snadno usterit jinak, nez celorocni (sezoni) nehygienickou a nepraktickou manipulaci s moci. Porovnavat moc s Cereritem je podle mne nesmysl, porovnani moce a synteticke mocoviny vychazi hrubym odhadem 1 kg mocoviny = 100 litru moci.

Vetsina obyvatelstva je koncetrovana ve mestech, takze problem a jeho reseni je podle mne uplne jinde. J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiřina7 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (883) - 142.1 (?), 7.12.2014 18:16

Tady se neřeší žádné globální problémy. Diskuse je o tom, jak naložit s nočníkem po dětech či s obsahem kbelíku v rohu zahrady vedle kompostu. Někde jsem četla, že sestrojili separační WC, které bude vyrábět elektřinu z lidských exkrementů, nevím na jakém principu, jestli minibioplynka? Jiřina

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 105.33 (?), 7.12.2014 19:58

Počítejte se mnou: Urea (abych nikoho neurazil) obsahuje podle různých zdrojů 15 - 18 g močoviny na 1 litr. Vašich 1000 g děleno 15-18g je od 55 do 66 litrů. Ovšem pokud je obsah N u močoviny kupované a přírodní stejný. Ale obsah dalších minerálů a biolog látek u Vámi kupované močoviny není. A ty v chemii nenajdete. Souhlasím s Vámi, že použití urei na zeleninu z dnešného pohledu není vhodné, ale použití na přihnojení stromů a keřů je myslím bez závad.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18311) - 236.1 (?), 7.12.2014 16:56

Kravince od stelných krav se používaly k lepšímu hojení stromků okousaných zajíci. Nakolik to byla víra a nakolik účinek auxinů, těžko říci.

Rostliny, jak vsem znamo, potrebuji NPK + Mg + tzv. stopove prvky. Co z toho, krome dusiku, v mocuvce je a v upotrebitelnem mnozstvi...
   .
Prakticky úplně všechno, třebas ne v optimálních poměrech.  Ale ono to není jen o minerálech, je to trochu složitější. Rostliny žijí v půdě a ta má určité vlastnosti, strukturu, mikroflóru. A pro jejich fungování pouze biogenní a stopové prvky nestačí.

A neni mnohem lepsi pouzivat kompost nebo chlevsky hnuj?
Samozřejmě je. Ale my se nebavíme o tom, zda máme koupit vlečku hnoje anebo radši barel moči. Řeč jde o tom, zda není škoda moč vylévat do záchodu, máme-li zahradu. Nikdo z nás chlévský hnůj vyrobit neumí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 2.234 (?), 7.12.2014 18:17

Řeč jde o tom, zda není škoda moč vylévat do záchodu, máme-li zahradu. Nikdo z nás chlévský hnůj vyrobit neumí.... Manipulace s lidskou moci je nehygienicka a neprakticka a podle mne i financne neefektivni. Chlevsky hnuj ci jina oranicka hnojiva si muzeme koupit, jako si obdobne kupujeme jine produkty ci sluzby, nezijeme v ranem stredoveku.  J.R.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8,  9,  10  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika