Česnek 2017/2018



host - 234.214 (?)
1.11.2017 19:18
Mozem pouzit na morenie Sulku, ktora je rok a pol po zaruke?
Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
               
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 31.10.2017 13:51

Samozřejmě, pokud se chystáte zabývat přirozeným výběrem, je třeba nechat česnek pár let v záhoně na pokoji, nesklízet, nerýt, neokopávat. Pár jich třeba přežije, možná ti odolnější nebo šťastnější jedinciwink.

Pokud je Vaším cílem ovšem vypěstovat co nejlepší sklizeň pro kuchyňské účely, bude lepší se vykašlat na přirozený výběr a dodržovat osvěčené agrotechnické postupy. Máte-li ovšem nějaké pochybnosti o správnosti osevních postupů profesionálů, asi byste měl sáhnout po věrohodnější argumentaci, než jsou recepty v kuchařkách a například několik let po sobě sázet v různou dobu (např. zač. října a před zámrzem) 2 záhony stejného česneku, stejně ošetřeného, hnojeného, stejně hluboko, po sklizni zvážit a po 5 či deseti letech s různými zimami porovnat. Tak získáte věrohodnější argumentaci proti odborníky doporučovaným agrotechnickým postupům, které Vám z nějakého důvodu nekonvenují...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 104.240 (?), 31.10.2017 22:30

To co mi navrhujete, dělat nebudu, nemám na to čas, ne proto, že bych byl až tak lenivý, ale to, že na to nemám čas je někde jinde. Samozřejmě, že budu pokračovat a setrvávat ve svých způsobech způsobech zpracování půdy a pěstování zeleniny, včetně brambor a česnekem budu nadále zásobovat rodinu a známé. Tu kuchyň jsem tu frkl, protože sama autorka řekla, že se podle toho vařit nedá, ale jsou to jisté peníze. Historie zná přpad strojnických tabulek, které se používaly při konstrukci lodí, kterých se hodně potopilo a zbylé byly vyřazeny z provozu. Proto budu stále tvrdit, že výsadba česneku těsně před zámrzem s hlídáním teploty půdy, je pěkná ptákovina, která je proti přírodě. V diskusním fóru o česneku na Kozákových stránkách, byl příspěvek, který se týkal výsadby česneku. Bohužel jej nemůžu dohledat. Na přložené fotografii z výsadby česneku, byl chlápek, který k tomu využíval varinu a oborávací pluh, oděn jen v trenýrkách a tričku. To znamená, že se o nějakou pozdní vysadbu nejednalo. Zkuste se zeptat Kozáka, kdy on sází česnek, anebo si od něj vyžádejte kontakt na jeho dodavatele a zeptejte se jich. Osobně bych chtěl vidět takového pěstitele, který by prováděl výsadbu česneku, někdy mezi vánočními svátky, nebo teď, na ploše od půl hektaru výše. Takové vyfikundace se daji provádět na ploše tak dva metry čtvereční. Jestli vás to baví tak to klidně dělejte.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
pkovarik - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1331) - 112.187 (?), 1.11.2017 7:18

Váš argument je pouze bla bla bla, jak to asi dělají oni, nemám čas, mě se nechce atd... Pokud nemáte nic lepšího, na základě čeho si dovolujete tvrdit, že sázení česneku do dostatečně chladné půdy je ptákovina? indecision Argumenty, proč to dělat, byly jasně popsané. Velkopěstitelé navíc můžou používat množství chemie, která zabrzdí klíčení a ochrání před houbovými chorobami či parazity, co vy o tom víte?

Odkážu vás na můj příspěvek z 31.10.2017 8:10, kde jsem zkopíroval článek z roku 2012.

Jestli hodláte plnohodnotně argumentovat, vyjádřete se k situaci před 5 lety. Hmm?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Daník - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (789) - 186.2 (?), 1.11.2017 8:49

Když zmiňujete Kozáka, tak ten výslovně řekl, že "ideální je sázet těsně před zámrzem, ale bohužel oni - velkopěstitelé musejí sázet tak, aby to stihli". Je to obdobné jako s řezem dřevin, prostě ve velkých sadech se musí řezat i v období, kdy pro to nejsou podmínky ideální.

Než budete Kozákem argumentovat, klikněte si na cesnek.cz - diskuse a zašlete mu svůj dotaz a pak se s námi podělte o výsledek. Také tam najdete jeho týden starou informaci:

Ozimé odrůdy by se měly sázet co nejpozději, tj. koncem listopadu nebo v prosinci v závislosti na počasí a na poloze pěstitelského pozemku. Teplota půdy by v době výsadby měla trvale klesnout pod 9 °C. Je to především kvůli prevenci proti fuzáriu, které při této teplotě není v půdě aktivní. Předpokládám, že my začneme v polovině listopadu. Dřív nebudeme mít připravenou sadbu. Kdyby už byla připravená, klidně bych začal už o víkendu.

Trošku mi tyto diskuze připadají jako hospodská hádka u piva kdo má pravdu a ne jako výměna zkušeností. Někdy je dobré v debatě umět naslouchat a připustit, že se ostatní nemusí zákonitě mýlit, mají-li odlišný názor než vy.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
bunny - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (813) - 67.176 (?), 1.11.2017 16:13

prosím vás, keď z cesnaku pri príprave stručikov strhnem šupku, tak je to vhodné na sadenie, alebo ten už radšej nesadiť? dakujem... 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 223.241 (?), 1.11.2017 17:25

Stroužky u kterých se mi podařilo sloupnout část obalových šupin, nesárím. Při sázení takového stroužku, může dojít k poranění oděrem a toto je vstupní branou pro infekci. Předpokládám, že to nemáte namořeno, tak můžou vesele skončit v kuchyni, pokud jsou již namořené, tak bych je věnoval kompostu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 234.214 (?), 1.11.2017 19:18
Mozem pouzit na morenie Sulku, ktora je rok a pol po zaruke?
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 243.114 (?), 1.11.2017 20:01

Co by jí mohlo být? Použijte ji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 174.198 (?), 1.11.2017 19:11

Pánové Daníku, Petře z H. a další. Proč bych se měl držet toho co říká Kozák(pochybuji, že to má podloženo seriozním a opakovaným výzkumem) a toho co papouškuje celá řada portálů zabývajících se tématikou zahrada, včetně časopisu. Jsem přesvědčen, že nikdo z vás si nepřečetl kapitolu AGROTECHNIKA na str č.5 ve vsuvce. Chcete říct, že lidé z tohoto ústavu jsou hloupí a že nerozumí věci, když nezastávají to co se zde neustále skloňuje, to je termín výsadby a teplota půdy. Česnek vyleze tehdy, kdy on sám uzná za vhoné, protože to má v genech, které se ještě nikomu pouhým blábolením nepodařilo přečurat. Plně souhlasím s tím co napsal KUKY o zapomenuté hlávce v záhoně, protože mám stejnou zkušenost, kterou jsem získal před mnoha lety. Pokud jde o velkopěstitele, tak s jedním se osobně znám. Mívá česnek v zemi nejpozději desátého desátý, obyčejně dříve a teď sedí u radiátoru a vyhřívá si cemr. Kdybyste se ho zeptali na portál zahrcz, tak by vám řekl, že kraviny nejsou to co by ho zajímalo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 84.190 (?), 1.11.2017 20:07

Tak když to má v genech, proč nevyleze ze země vždy jenom na jaře.Proč leze někomu ze země tehdy, kdy to nepotřebuje.?Proč nemá v genech taky ochranu proti chorobám aby se nemusel mořit?Nebo, že by někdo přečůral ty jeho geny?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika