Samozřejmě, pokud se chystáte zabývat přirozeným výběrem, je třeba nechat česnek pár let v záhoně na pokoji, nesklízet, nerýt, neokopávat. Pár jich třeba přežije, možná ti odolnější nebo šťastnější jedinci.
Pokud je Vaším cílem ovšem vypěstovat co nejlepší sklizeň pro kuchyňské účely, bude lepší se vykašlat na přirozený výběr a dodržovat osvěčené agrotechnické postupy. Máte-li ovšem nějaké pochybnosti o správnosti osevních postupů profesionálů, asi byste měl sáhnout po věrohodnější argumentaci, než jsou recepty v kuchařkách a například několik let po sobě sázet v různou dobu (např. zač. října a před zámrzem) 2 záhony stejného česneku, stejně ošetřeného, hnojeného, stejně hluboko, po sklizni zvážit a po 5 či deseti letech s různými zimami porovnat. Tak získáte věrohodnější argumentaci proti odborníky doporučovaným agrotechnickým postupům, které Vám z nějakého důvodu nekonvenují...