Kadeřavost už nyní



host - 241.179 (?)
4.6.2015 21:25

Proti čemu a čím stříkáte na podzim? Děkuji.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  <  6,  7,  8   
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 5.5.2015 14:43

Mám dojem, že mě "nespasí" Syllit, Delan ani Dithane, jelikož panu Walterovi stačí k "čistotě" listů pouho pouhý Kuprikol. Koktejl Horizonu se Syllitem jsem ještě nezkoušel. Silwet dávám prvním rokem do všech postřiků. Zeigerovi californské odrůdy jsou stejně náchylné, jako "heaveny" a jiné odrůdy. Z "heavenů" je na tom nejlépe Fairhaven. Zajímé je srovnání bělomasých odrůd Krasava a Albatros. Krasava je čistá, Albatros je stejně postižený, jako žlutomasé odrůdy. Přitom u Krasavy by měla být podobná citlivost na kadeřavost, jako u jiných odrůd. Dlouhodobě je na tom ovšem mnohem lépe. Čisté jsou ještě clingy a rané bělomasky.  

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 6.5.2015 16:20

Je zajímavé, že nové stromky Maria Bianca, Springtime a Benedicte žádnou kadeřavost nemají. Nemá ji ani "falešný" Vistarich. Pokud má prodejce takový přehled, že řekne za jaké odrůdy by mohl být stromek zaměněn, tak to je dobré. Priscilla je bělomasá a Avalon Pride z Jayhavenem zrají každý v jiném období, takže se dá odrůda snadno identifikovat. Ještě zdravím nového zapáleného broskvaře Jardu z Hané a přeji mu, ať má v boji s kadeřavostí více úspěchů než já.smiley

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Rosťa 1 - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (281) - 185.4 (?), 6.5.2015 22:09

Maly vycuc z rozhovoru redaktora receptare.

Dříve se často říkalo stříkat proti kadeřavosti broskvoní na začátku rašení. Tak nikoli. Novými poznatky už je zjištěno, že to je právě pozdě, že v tuto dobu, kdy už začíná strom rašit, může být dávno zinfikovaný, takže to ošetření prakticky nemá vůbec žádný význam nebo minimální dopad. Mělo by se ošetřovat během zimy, a to tak, že teplota vystoupí na 5 až 7 stupňů nad nulu, což často se v zimě stává, současně s ovlhčením nebo dlouhodobým ovlhčením toho stromu. To je vlastně období leden až někdy březen, kdy k tomuto může dojít. A dochází k infekci. Infikují se pupeny. Takže pokud tyto teploty jsou zhruba dva tři dny po sobě, musíme vyrazit na zahradu a ošetřovat. To ošetření je nutné dělat velice důkladně, ten strom ostříkat celý od těch nejslabších větviček až po ty silné větve, velice důkladně to tím postřikem pokrýt. Takže to je velice důležitá věc. Možná že v předchozím roce nebo v letošním roce té kadeřavosti nebylo tolik právě z toho důvodu, že to zimní období bylo poměrně vyrovnané, poměrně chladné, nebyly ty periody výkyvů, takže nedocházelo k tý infekci. Takže to je možná důvod, proč toho tolik nebylo. Ale naopak předchozí zima nebo dvě zimy zpátky byly velké výkyvy v teplotách a vím, že bylo řada pěstitelů, kteří říkali, že museli pětkrát i sedmkrát během zimy ošetřovat, protože právě docházelo k tomu vzestupu teplot, ovlhčení a nebezpečí infekce.

...osobne si myslim, ze si nekdy pripadam, jak na konferenci akademiku chemickeho vyzkumneho ustavu.Pokud pestuji broskvone v okrajovych oblastech, tak si vyberu odrudy vhodne do teto oblasti a hlavne vyberu taktez odrudy vhodne k bio pestovani a tim snizim miru rizika napadeni kaderavosti.Kazdym rokem tady pisu, ze provedu pouze jednou postrik a to podle pohybu supin pupenu.V pripade dlouhotrvajicich destu postrik zopakuji.Letos pouze jedenkrat sulkou oproti predchazejicim letum, kdy jsem pouzival kuprikol.Stromky jsem dukladne "vykoupal" a taktez jsem postrikal okoli stromku sulkou.V okoli broskvoni smrad, jak v pekle, ale kaderavost pod kontrolou.Nez investovat do ruznych chemickych koktejlu, tak si poridte na zkousku vhodnou odrudu a verte mi, ze Vas pestovani broskvoni zacne i bavit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 17.210 (?), 7.5.2015 9:19

Tento rok zatial dobry. Neviem preco mam zasiahnute hlavne mladucke konce. Dokonca casto len spicku resp polovicku konca listov ostatne nedotknute. Co som spravil zle?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Vinšálek - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1862) - 68.74 (?), 7.5.2015 11:37

Dříve se často říkalo stříkat proti kadeřavosti broskvoní na začátku rašení. Tak nikoli. Novými poznatky už je zjištěno, že to je právě pozdě, že v tuto dobu, kdy už začíná strom rašit, může být dávno zinfikovaný, takže to ošetření prakticky nemá vůbec žádný význam nebo minimální dopad.

Tak s tímto názorem lze velmi úspěšně polemizovat. Samozřejmě, že strom je na počátku rašení infikován z předešlého roku. Blastospory přežívají na větvích i pupenech, malá část i za šupinami pupenů.
Blastospory jsou velmi odolné nepříznivým podmínkám a mohou přežívat i déle než rok.

K infekcím však dochází pouze u mladých nerozvinutých listů velikosti kolem 1 cm. A o tom to je. Je třeba zabránit blastosporám, které přežívají již za šupinami pupenů i těm dalším, které se sem dostávají při pohybu šupin a otvírání pupenů, aby mohly infikovat budoucí lístečky. Ochrana v tomto období je rozhodující.

Ochrana mědí při opadu listů i v průběhu zimy při teplotách okolo 7°C je sice dobrá věc (i kvůli nekrózám dřeva a částečné ochraně proti dírkovitosti listů), ale nedává záruku zničení všech blastospor, které způsobují infekci v době rašení.
U velkých pěstitelů by bylo často nemožné se s technikou v tomto období do sadu dostat, kvůli rozmáčenému terénu. A existují také omezení v počtu aplikací jednoho druhu fungicidu v jedné kultuře během roku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Petr z Pardubic - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (10031) - 70.240 (?), 28.5.2015 22:43

Na fotce kadeřavost ve vší "parádě" tak, jak ji známe. Pokud jde o dírkovitost, tak "měď" je zřejmě opravdu dobrá prevence, jelikož broskvoně prozatím příznaky nemají.. 


Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 132.152 (?), 3.6.2015 22:43

Pani pestovatelia broskyn, z vas musia mat vyrobcovia postrekov radost.Jeden postrek v jeseni, dva na jar a este mozno si zastriekam, ked nebudem mat inu zabavu.K comu to je dobre.Tolko chemie na vlastnu zahradu nezelam ani svojmu nepriatelovi.Z mojich asi 30 rocnych skusenosti s odrodou Redhaven, Cresthaven neskor Flamingo, Halehaven a Velvet - jeden postrek Kuprikolom na zaciatku pucania a otvarania sa rasiacich pupenov staci, ak sa priblizne strafite do tohto obdobia, ak nie nepomozu vam ani 3-4 dalsie postreky.Postrekom dokladne zmacame strom, takmer ho poumyvame, potrebujeme vhodny postrekovac, ktory to dokaze, lacne zariadenia napriklad z Polska to nedokazu, tu netreba setrit.Samozrejme aj na mojich stromoch je kuceravitost v mensom rozsahu, zavisi to od pocasia v tom ktorom roku, ale nikdy nie je ohrozujuca urodu.Zopar poskrucanych listov na niekolkych konarikoch odrody ako Redhaven hravo zvladnu.Pre rok 2015- jeden postrek Kuprikolom, velmi dobre vysledky, takmer ziadne napadnute listy, uroda sa ukazuje slusna.Dufam ze aspon niekto sa nad mojim prispevkom zamysli a zredukuje svoje chemicke ataky na svoje ubohe broskynove stromy a na nevinnu podu pod nimi.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 4.6.2015 20:54

Zdravím, broskvoně pěstuju asi 20 let, i přes tři postříky, jeden na podzim, dva na jaře se těšim já i mé broskvoně dobrému zdraví.wink

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 241.179 (?), 4.6.2015 21:25

Proti čemu a čím stříkáte na podzim? Děkuji.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Jiří 1968 - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1422) - 137.210 (?), 4.6.2015 21:55

Proti kadeřavosti, Kuprikolem.Preventivně všechny stromy na zahradě měďnatými prostředky proti nekrozam, strupovitosti a suché skvrnitosti.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  <  6,  7,  8   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika