Rajče Stupice

„Praha, 24/3 1976
„Vážený pane,
„Jsem stálým čtenářem ‚The Organic Gardening and Farming‘ a lednového čísla Přečetl jsem si velmi zajímavý článek: ‚Speciální semena pro zvláštní potřeby‘ a váš úspěšný podnik. Prosím vás o váš katalog a některá zkušební semena zejména vašich rajčat, cibule, salátu, měsíčku a verbeny. Naopak přikládám čtyři odrůdy našich československých rajčat a dvě východoněmecké keřové odrůdy, které se zde velmi osvědčily. A také jednu bulharskou odrůdu. „Je mi
70 a přesto mám největší radost, když mohu na své zahradě vyzkoušet něco nového.
„Prosím, napište mi, pokud máte nějaké přání, které bych mohl splnit.
“ Předem vám děkuji!
„S úctou Váš
„Milan Sodomka“

To je dopis, který v roce 1976 poslal Milan Sodomka do USA. Mezi přiloženými semeny byla semena Stupického polního raného. Postupem doby se jméno zjednodušilo na rajče Stupice. Zbývající tři česká keříčková rajčata putují světem pod jmény: Olomovic, Czech Bush a Urbikany.

V roce 2014 jsem pěstoval vedle sebe rostliny rajčat Stupické polní rané a Stupice. Neshledal jsem žádný podstatný rozdíl v růstu rostlin, tvarem a barvou plodů, ani chuti, což mě docela překvapilo. Stupické polní rané je pravidelně udržováno českými profesionálními firmami, kdežto Stupice udržují prodejci semen a často i amatérští pěstitelé.

Stupické polní rané
Stupice

Přece jen je Stupice opravdu stará odrůda, která má i některé slabiny. Při velmi teplém slunečném počasí se okolo stopky vytváří tzv. žlutý límec, který je způsobený při rychlém dozrávání přesunem potřebného draslíku z oblasti u stopky ke špičce. Draslík potom u stopky chybí. Druhým problémem jsou nevyrovnaná velikost a tvar prvních rajčat.  Toto se snažili šlechtitelé v Německu řešit výběrem a stabilizací Stupice. Vznikla nová odrůda jen se neví, v které části Německa (BRD nebo DDR). Já si myslím, že v DDR, protože jsem viděl v kartotéce ÚKZÚZ zprávu o tom, že takové rajče typu Stupice z DDR testovali. V DDR ji nazvali Tamina a do okolního světa se z BDR dostala jako Matina. Ty dvě zahradnické firmy jsou od sebe vzdálené jen 40  km přičemž je dělila jen hranice mezi tehdy dvěma státy.  Porovnával jsem Stupice s Matinou i Taminou. Opravdu Tamina ani Matina nebyly náchylné k tvorbě žlutého límce a v chuti jsem nepoznal žádné rozdíly.

Stupické polní rané, Matina a Tamina
Tamina

Pro ty, kteří mívají problémy se žlutým límcem doporučuji pěstovat Taminu nebo Matinu. Nejsou to sice česká rajčata, ale jsou stejně raná jako Stupice a plody jsou daleko vyrovnanější. Přeji úspěšné pěstování a bohatou sklizeň chutných rajčat.

Autorem článku je Vladimír

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno