Česnek – Jak zasadit a pěstovat česnek na zahradě

Česnek
Zdroj: www.iamcountryside.com

Pěstování česneku (Allium sativum) na zahradě je skvělou záležitostí pro vaši kuchyňskou zahradu. Čerstvý česnek je skvělým kořením. Podívejme se, jak česnek zasadit a pěstovat. Pěstování česneku na zahradě není jen obohacením vaší kuchyňské zahrady, ale také zajišťuje přísun čerstvého a aromatického koření. Česnek, známý svým výrazným chutným profilem, lze pěstovat s relativní snadností. Vyberte vhodné období pro zasazení, většinou na podzim nebo přes zimu podle klimatu vaší oblasti.

Jak pěstovat česnek

Pěstování česneku vyžaduje chladné teploty. Česnek s tvrdým krkem sázejte na podzim. Tam, kde jsou chladné zimy, můžete česnek vysadit čtyři až šest týdnů před zamrznutím půdy. V oblastech s mírnější zimou sázejte česnek přes zimu, ale před únorem. Rozdělte cibulku česneku na jednotlivé stroužky a zasaďte je do půdy podle specifikací ohledně hloubky a vzdálenosti mezi rostlinami. Dbejte na to, aby bylinky měly dostatek prostoru pro růst, což přispívá k vytvoření plných a zdravých rostlin. Pravidelně sledujte vývoj rostlin a hnojte je podle potřeby, ale přestaňte hnojit, jakmile začnou rostliny vyrůstat. Zajistěte pravidelné zalévání, zejména v suchých obdobích, abyste udrželi optimální podmínky pro růst česneku.

Česnek - Jak zasadit a pěstovat česnek na zahradě
Zdroj: www.gardenworks.ca

Jak sázet česnek

Při pěstování česneku postupujte podle následujících pokynů:

  1. Pokud není vaše půda přirozeně kyprá, přidejte do ní hodně organické hmoty, například kompost nebo dobře vyzrálý hnůj.
  2. Rozdělte cibulku česneku na jednotlivé stroužky (stejně jako při vaření, ale bez loupání).
  3. Stroužky česneku zasaďte asi 2,5 cm hluboko. Tlustší konec, který byl na dně cibulky, by měl být na dně jamky. Pokud jsou vaše zimy chladnější, můžete kousky zasadit hlouběji.
  4. Hřebíčky umístěte 5 až 10 cm od sebe. Vaše řádky mohou být od sebe vzdáleny 31-46 cm. Pokud chcete mít větší česnekové cibulky, můžete zkusit rozdělit stroužky do řádků o rozměrech 15 cm na 31 cm.
  5. Dokud jsou rostliny zelené a rostou, hnojte je, ale přestaňte hnojit, jakmile začnou „vyrůstat“. Pokud česnek přihnojíte příliš pozdě, česnek neusne.
  6. Pokud ve vaší oblasti příliš neprší, zalévejte rostliny česneku, dokud rostou, stejně jako ostatní zelené rostliny na zahradě.
Česnek - Jak zasadit a pěstovat česnek na zahradě
Zdroj: www.gardenworks.ca

Pěstování česneku na zahradě představuje skvělý způsob, jak získat čerstvé koření pro vaření. Nejdříve si vyberte vhodné období pro zasazení česneku, sázet ho lze na podzim nebo přes zimu podle klimatu vaší oblasti. Při sázení je důležité zajistit, aby půda byla dobře připravená s dostatkem organické hmoty. Stroužky česneku se sázejí do hloubky kolem 2,5 cm, s tlustším koncem směřujícím k dnům. Mezi jednotlivými rostlinami ponechte dostatečný prostor, obvykle 5 až 10 cm. Pravidelné hnojení je vhodné, ale mělo by být zastaveno, když rostliny začnou vyrůstat. Pravidelné zalévání je také důležité, zejména v oblastech s nižším srážkovým úhrnem. Nyní můžete sledovat, jak rostou vaše česnekové rostliny a těšit se na bohatou sklizeň tohoto aromatického koření. Nyní, když víte, jak pěstovat česnek, můžete tuto chutnou bylinku přidat do své zahrádky.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno