14 druhů zeleniny, které byste nikdy neměli sázet společně

Pěstování
Zdroj: wtop.com

Doprovodná výsadba je účinným způsobem, jak odpudit škůdce, přilákat užitečné opylovače a podpořit zdravý růst. Spojení některých druhů zeleniny však může mít na rostliny rostoucí na zahradě i nepříznivé účinky. Společná výsadba neslučitelné zeleniny může zbrzdit růst, přivítat škůdce a choroby a negativně ovlivnit chuť. Aby byly vaše rostliny spokojené a zdravé, odborníci radí, abyste nikdy nepěstovali společně následující druhy zeleniny. Podívejte se na následujících 14 druhů zeleniny, které byste nikdy neměli sázet společně.

Fazole a cibule

Cibule a fazole by se nikdy neměly pěstovat společně kvůli alelopatickým vlastnostem cibule. Cibule vylučuje allicin, antibakteriální plyn, který ničí prospěšné bakterie ureázy. Právě ureázu fazole potřebují k fixaci dusíku. Společná výsadba těchto dvou druhů zeleniny může brzdit růst fazolí v jejich raných stádiích a přinést menší a slabší úrodu.

14 druhů zeleniny, které byste nikdy neměli sázet společně
Zdroj: www.marthastewart.com

Rajčata a brambory

Rajčata a brambory jsou náchylné k podobným škůdcům a chorobám. Pěstování těchto rostlin v těsné blízkosti zvyšuje riziko šíření těchto problémů.

Kukuřice a rajčata

Kukuřice a rajčata by se neměly sázet společně kvůli jejich odlišným růstovým zvyklostem. Obě tyto rostliny jsou náročné na živiny a vyžadují půdu bohatou na živiny. Při společné výsadbě se zvyšuje konkurence o životně důležité živiny a může dojít k potlačení růstu a vývoje rostlin. Navíc rajčata vyžadují ke svému růstu plné slunce a vysoké stonky kukuřice mohou rostliny rajčat zastínit.

Rajčata a kapustovité rostliny

Nikdy nesázejte rajčata a kapustovité rostliny společně, protože obě rostliny jsou náročné na živiny a ke svému růstu potřebují půdu bohatou na živiny. Jejich společná výsadba může vést k větší konkurenci o živiny a zanechat rajčata podvyživená, což brzdí jejich růst.

14 druhů zeleniny, které byste nikdy neměli sázet společně
Zdroj: www.marthastewart.com

Okurka a dýně

Další ze 14 druhů zeleniny, které byste nikdy neměli sázet společně jsou okurky a dýně pocházejí ze stejné čeledi a obě ke svému růstu potřebují půdu bohatou na živiny. Společná výsadba okurek a dýní zvyšuje konkurenci o důležité živiny a rychle vyčerpá živiny v půdě.

Salát a celer

Salát a celer by se nikdy neměly sázet společně, protože celer může přitahovat škůdce, včetně mšic a blanokřídlých, což zvyšuje riziko napadení salátu a poškozuje obě plodiny.

Fenykl a rajčata

Fenykl je špatnou společenskou rostlinou pro mnoho druhů zahradní zeleniny, ale zejména může brzdit růst rajčat. Nejlepší je držet fenykl dál od mnoha druhů zeleniny. Měl by se pěstovat v nádobě, aby se jeho kořeny nedotýkaly okolních rostlin.

Papriky a zelí

Vyhněte se výsadbě paprik a zelí vedle sebe, protože papriky z čeledi lilkovitých budou mít růst potlačený zelím z čeledi kapustovitých.

14 druhů zeleniny, které byste nikdy neměli sázet společně
Zdroj: www.marthastewart.com

Brambory a cukety

Pokud budou brambory vysazeny společně, využijí dostupné živiny a vyhladoví cukety. Dva rychle rostoucí a silně se živící druhy nepřinášejí v době sklizně dobré výsledky. Hlízy brambor budou malé, pokud se jim nebude pravidelně dodávat fosfor a draslík. Budou deformované a při skladování nevydrží tak dlouho. Cukety budou mít zakrnělý růst.

Mrkev a petržel

Mrkev a petržel patří do čeledi Apiaceae, což znamená, že mají společné škůdce a choroby. Umístění zeleniny do stejné čeledi vždy přináší vyšší riziko výskytu choroby nebo škůdců. V tomto případě může mrkvová kořenová muška napadat jak mrkev, tak petržel. Pěstování několika kořenových plodin na zahradě navíc zvyšuje riziko, že na jednu z nich přilákáte stejné škůdce a rozšíříte ji na ostatní.

Chřest a cibule

Chřest a cibule nejsou vhodnými společnými rostlinami, protože je trápí někteří stejní škůdci a choroby, jako například svilušky, které ničí stonky chřestu a požírají nové přesazené cibule. Navíc alelopatické vlastnosti cibule mohou růst chřestu potlačovat.

Dýně a letní dýně

Dýně a letní dýně se při společném pěstování kříží. Vznikají tak velmi podivně vypadající plody, které nejsou příliš chutné. Obě tyto plodiny také sdílejí hmyz a choroby, včetně moučnaté plísně, dýňové révokazové houby, chlupatých zadních nohou a dýňových brouků.

14 druhů zeleniny, které byste nikdy neměli sázet společně
Zdroj: www.marthastewart.com

Fenykl a lilek

Fenykl uvolňuje z kořenů látku, která může potlačovat růst jiné zeleniny, zejména lilku. Nejlepších výsledků dosáhnete, když fenykl zasadíte daleko od ostatní zeleniny nebo do nádoby, kde jsou jeho kořeny uzavřeny.

Hrách a česnek

Česnek produkuje sirné sloučeniny, které mohou brzdit růst hrášku. Hrách a česnek také soupeří o stejné živiny v půdě. Kromě hrachu brzdí česnek také růst chřestu, fazolí, šalvěje, petržele a jahod.

Hrách a česnek
Zdroj: www.marthastewart.com

Celkově lze konstatovat, že vhodná kombinace zeleniny při výsadbě je klíčovým prvkem pro prosperitu zahrady. Představili jsme vám 14 druhů zeleniny. Například spojení rajčat a bramborů, které jsou náchylné k podobným škůdcům, by se mělo vyvarovat, aby se minimalizovalo riziko šíření chorob. Zajímavým příkladem je i nevhodná společná výsadba okurek a dýní, kde se rychle rostoucí rostliny vzájemně vyčerpávají. V kombinaci hrášku a česneku může česnek brzdit růst hrášku a soupeřit o živiny v půdě. Odborníci proto zdůrazňují důležitost informovaného výběru, aby byla zajištěna optimální podpora pro každou plodinu. Při dodržování zásad vhodné společné výsadby může být zahrada odolnější a lépe prosperující.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno