Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo

Pěstování rajčat
Zdroj: www.bhg.com

Pokud uvažujete o pěstování rajčat na zahradě, měli byste zvážit pěstování doprovodných rostlin. Doprovodná výsadba je metoda, při níž se určité rostliny umisťují vedle sebe, aby si vzájemně pomáhaly tím, že omezují a odpuzují určité škůdce, dodávají do půdy živiny, minimalizují plevel a obecně podporují prosperitu každé rostliny. Rajčata mají několik přátelských doprovodných rostlin, které pomáhají produkovat krásná šťavnatá rajčata. Pokud si nejste jisti, kde začít, zeptali jsme se několika odborníků na zahradničení, které rostliny byste měli pěstovat společně s rajčaty, a také na několik tipů a triků, které byste měli mít na paměti, abyste letos měli bohatou úrodu rajčat. Podívejte se na nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo!

Proč byste měli zvážit doprovodnou výsadbu rajčat?

Pěstování rajčat ze semen nebo sazenic trvá několik měsíců, než se dočkáte šťavnatých, čerstvě zralých rajčat. Během této doby mohou škůdci, jako jsou háďátka nebo mšice, okusovat listy a oslabovat rostlinu, ale společná výsadba může pomoci. Pěstování rajčat s doprovodnými rostlinami nabízí řadu výhod, od udržení nežádoucích škůdců na uzdě až po přilákání užitečného hmyzu, který pomáhá rajčatům prospívat. Některé doprovodné rostliny dokonce zlepšují půdu a poskytují rajčatům stín nebo podporu a někteří lidé dokonce věří, že mohou zlepšit chuť a růst rajčat.

Rostliny, které nejsou příliš vysoké, jako například mnohé bylinky, jsou skvělými společníky rajčat, protože dokáží využít prostor a omezit výskyt plevele. Používání doprovodných rostlin, které zakrývají půdu pod rajčaty na kůlech, může šetřit vodu a potlačovat plevel. Rostliny, které se mají rády, znamenají úspěšnější zahradu a lepší úrodu.

Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Zdroj: www.marthastewart.com

Nejlepší doprovodné rostliny pro rajčata

Pokud hledáte vhodné doprovodné rostliny pro svá rajčata, začněte těmito návrhy.

Bazalka

Z rajčat, bazalky a mozzarelly se připravuje vynikající salát caprese a na zahradě jsou bazalka a rajčata skvělou kombinací, protože optimalizují půdní prostor, poskytují stín a odpuzují škůdce. Bazalka je dobrou volbou pro výsadbu s rajčaty, protože si přímo nekonkurují o prostor ani živiny. Tato pikantní bylina také vydává vůně, které odpuzují škůdce, zejména třásněnky.

Pažitka

Pažitka je bylina z čeledi cibulovitých (allium). Přitahuje opylovače a odolává škůdcům, takže je skvělou doprovodnou rostlinou. Pažitka dokáže odpuzovat mšice, pavouky a roztoče, kteří poškozují růst a plodnost rajčat. Pažitka při kvetení přitahuje také čmeláky, kteří pomáhají s opylováním květů rajčat.

Česnek

Rajčata a česnek tvoří vynikající kombinaci, ať už jde o pečená rajčata na česneku, rajčatovou polévku nebo česnekovou rajčatovou omáčku. Česnek a rajčata jsou také kamarádi na zahradě. Česnek a rajčata jsou skvělými společníky, protože česnek svou silnou vůní pomáhá odpuzovat škůdce, jako jsou mšice a pavouci, čímž snižuje pravděpodobnost napadení. Dodává, že při pěstování v blízkosti se také snižuje výskyt plísní a chorob.

Salát

Protože salát roste nízko nad zemí, omezuje výskyt plevelů a zadržuje část vláhy pod rostlinami rajčat. Salát je plodina s chladnějším ročním obdobím, takže mu stín rajčat může prospět.

Šalvěj

Šalvěj, pikantní bylina s oválnými, stříbřitě zelenými listy, je také považována za jednu z nejlepších doprovodných rostlin pro rajčata. Její silná vůně pomáhá odhánět nežádoucí škůdce rajčat, jako jsou můry zelné a mrkvové mušky, a chrání tak vaše drahocenná rajčata před poškozením hmyzem.

Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Zdroj: www.marthastewart.com

Tymián

Tymián je odolná bylina, která doplňuje mnoho slaných pokrmů. Společné pěstování tymiánu a rajčat na zahradě minimalizuje výskyt škůdců a zároveň přitahuje opylovače. Silná vůně tymiánu může pomoci odradit škůdce tím, že maskuje vůni rajčat a činí je méně atraktivními. „Tymián může také přilákat užitečný hmyz, který loví škůdce a pomáhá opylovat rostliny rajčat.

Měsíček lékařský

Květy ve stylu pomponů v zářivých odstínech červené, oranžové nebo žluté barvy omezují nežádoucí hmyz, který si pochutnává na rajčatech. Měsíčky přitahují užitečný hmyz, který loví škůdce, což vede ke zdravějším a odolnějším rostlinám. Některé květiny mohou odlákat pozornost hmyzu na své okvětní lístky, takže je méně pravděpodobné, že budou obtěžovat vaše rajčata. Květina může být pro hmyz atraktivnější než rostlina rajčete kvůli barvě, vůni nebo dokonce tvaru okvětních lístků. Francouzské měsíčky obsahují chemickou látku limonen, která může odradit bílé mušky, další hmyz sající šťávy, který se často vyskytuje v zeleninových zahradách.

Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Zdroj: www.marthastewart.com

Lichořeřišnice

Zářivě červenooranžové a někdy i jasně žluté květy nasturtií odrazují škůdce a chrání půdu. Lichořeřišnice jsou prospěšné pro pěstování zdravých rajčat, protože chrání před škůdci, jako jsou mšice a bejlomorky, a jeho velké, kulaté listy se rozprostírají po vrchní vrstvě půdy jako přikrývka. To pomáhá zabránit vysychání půdy, chrání ji před vyplavením deštěm, a dokonce udržuje kořeny rajčat pěkně v chladu.

Přinášejí pestrobarevné květy, užitečný hmyz, zadržují plevel a snadno se odstraňují, pokud začnou převládat.

Tipy pro pěstování doprovodných rostlin s rajčaty

Zahradničení často vyžaduje trochu pokusu a omylu, kdy zjišťujete, jaké rostliny rostou dobře ve vašem regionu, a poznáváte místa na zahradě s dostatkem slunečního světla a kvalitní půdou. Společné pěstování rajčat může vyžadovat určitou praxi a trpělivost. Mějte na paměti následující tipy.

Dejte rostlinám prostor

Přelidnění rostlin může zabránit jejich správnému růstu. Na jaře, když jsou malé rostlinky ještě malé, je lákavé udělat příliš mnoho místa nebo přeplnit nádoby. Pokud je vaším cílem maximalizovat výnosy, nezapomeňte dát rostlinám prostor, který potřebují k tomu, aby dorostly do plné velikosti. V opačném případě nemusí mít přístup k dostatečnému prostoru pro růst kořenů, jejich rozšiřování a přístup k vodě.

Přesazení plochy může způsobit, že rostliny budou soupeřit o zdroje a zabrání jim v prosperitě. Nejlepším způsobem, jak tomu předejít, je dodržovat doporučení pro rozestupy a mít na paměti zralou velikost každé rostliny. Doporučujeme si také přečíst balíčky s osivem, visačky rostlin nebo webové stránky semenářských firem, kde najdete pokyny k rozestupům a velikosti rostlin.

Doprovodné rostliny mohou být vysazeny 4 až 6 cm od rostlin rajčat, aniž by zasahovaly do jejich kořenového systému.

Zvažte stín

Zamyslete se nad tím, čeho chcete výsadbou doprovodných rostlin dosáhnout, a podle toho naplánujte svou jedlou zahradu. Při zahradničení a rozhodování o výběru doprovodných rostlin je důležitá ochrana půdy. Rostliny, které zastíní půdu, udrží déle vláhu v půdě a brání klíčení semen plevelů. Můžete použít rozestupy, které odpovídají vašim cílům, vysadit salát do řádku vedle rajčat, abyste využili stín.

Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo
Zdroj: www.marthastewart.com

Kontrola rostlin

Občasná kontrola zahrady a prohlídka rostlin rajčat napoví o jejich zdravotním stavu. Při aktivním pozorování listů můžete také odhalit případné škůdce. Pravidelné sledování a řešení případných problémů se škůdci nebo chorobami může pomoci udržet zdravou a produktivní zahradu.

Předvídejte velikost

Všechny rostliny potřebují ke svému růstu vodu, půdu a slunce. Když víte, jak velké budou jednotlivé rostliny, pomůže jim to spolupracovat, aniž by se musely prát o zdroje. Pokud jsou rostliny příliš velké a soupeří mezi sebou o prostor, může to vést k zakrnělému růstu nebo houbovým chorobám. Dobré proudění vzduchu mezi rostlinami také pomáhá minimalizovat výskyt chorob, protože dává listům šanci uschnout a nepodporovat vznik plísní.

Poznejte svůj pěstitelský region

Každý chce pěstovat své oblíbené bylinky, zeleninu a květiny. Než se pustíte do pěstování doprovodných rostlin, zjistěte, jaké rostliny rostou dobře ve vašem klimatickém pásmu. Některým rostlinám se nejlépe daří v určitých oblastech, zatímco jiné nerostou vůbec, takže si naplánujte úspěch tím, že budete vědět, čemu se ve vaší oblasti daří.

Rotace rostlin

Rostliny čerpají živiny z půdy. Přidávání kompostu do půdy a změna umístění rostlin v každé sezóně jsou způsoby, jak dodat živiny a udržet půdu zdravou. Další častou chybou je, že rostliny každou sezónu nestřídáte, abyste zabránili vyčerpání živin nebo doplnění půdy přírodními hnojivy nebo kompostem. Střídání plodin je nejen prospěšné pro půdu, ale je to i jednoduchý způsob, jak omezit výskyt škůdců a chorob. Každý rok střídejte místa, kam sázíte, aby se škůdci a nemoci neusazovali na jednom místě.

Dělejte si poznámky

Když začnete pěstovat zahradu, je snadné si myslet, že si budete pamatovat všechny podrobnosti o tom, co a kdy jste zasadili. Jenže pak rostliny vyrostou a vy možná krajinu nepoznáte. Dělejte si poznámky nebo si pořiďte k tomu určený zahradní deník, kam si zakreslíte, co jste zasadili, zapíšete si datum, odrůdu a další informace, které se vám mohou hodit během vegetačního období nebo i o rok později, až budete zahradu znovu plánovat. Při výsadbě doprovodných rostlin a rozhodování o tom, co je pro vaši zahradu nejlepší, je třeba hodně zkoušet a omylů. Je důležité si zapamatovat, co jste vyzkoušeli, úspěchy i neúspěchy, abyste se mohli i nadále těšit z plodů své práce (a učení každou sezónu!)

Nejlepší rostliny pro rajčata a tipy, jak zajistit, aby se jim dařilo, jsou klíčové pro úspěšné zahradničení a dosažení hojné úrody. Pokud váháte, zda zahrnout doprovodné rostliny do vaší zahradní výsadby rajčat, mějte na paměti, že tato metoda může být klíčem k prosperujícímu a zdravému úrodu. Pěstování rajčat společně s vhodnými doprovodnými rostlinami přináší řadu výhod, včetně ochrany proti škůdcům, poskytování živin do půdy a minimalizaci plevelů. Vybrané doprovodné rostliny jako bazalka, pažitka, česnek, šalvěj, tymián, měsíček lékařský, lichořeřišnice a další nejenže přispívají ke zdraví a chuti vašich rajčat, ale také vám mohou pomoci udržet zahradu pestrou a odolnou vůči škůdcům a chorobám. S několika tipy a triky od zahradních odborníků budete mít správný start k bohaté úrodě rajčat a radosti z úspěšného zahradničení.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno