Borůvky: modré poklady ze zahrady

Borůvky
Zdroj: www.cestanatalir.cz

Plné a šťavnaté borůvky jsou více než jen chutné. Mají vysoký obsah živin, antioxidantů, vlákniny a vitaminů. Naštěstí je pěstování borůvek snadné, a to i s minimálním úsilím – pokud máte vhodné půdní podmínky. V našem průvodci pěstováním borůvek se dozvíte, jak borůvkové keře vysadit, ošetřovat, prořezávat a sklízet.

Věděli jste, že moderní borůvky jsou vynálezem 20. století? Před rokem 1900 bylo jedinou možností, jak si pochutnat na těchto původních severoamerických borůvkách, najít je ve volné přírodě. Pak vědci začali odhalovat tajemství pěstování borůvek – a my jsme rádi, že se jim to podařilo!

Borůvkové keře, příbuzné rododendronům a azalkám, jsou skvělou plodící rostlinou; jsou také atraktivním doplňkem vaší celkové krajiny, protože nabízejí šarlatové podzimní listí a krémově bílé jarní zvonkovité květy. Borůvky jsou navíc jednou z přírodních superpotravin, která je plná důležitých živin, minerálů a zdraví prospěšných polyfenolů.

Výsadba

Borůvky lze sázet na jaře nebo také na konci podzimu ve všech oblastech kromě těch nejchladnějších. Pokud jsou k dispozici, jsou dobrou volbou jedno- až tříleté rostliny. Ty lze zakoupit v nádobách nebo s holými kořeny.

Výběr a příprava místa pro výsadbu

Vyberte slunné, chráněné místo. Borůvky sice snášejí stín, ale lepší úrody dosáhnete na slunci. Zároveň by neměly být vystaveny prudkým, vysušujícím větrům. Nevysazujte borůvky příliš blízko stromů, protože stromy by blokovaly sluneční světlo a vysávaly veškerou vlhkost z půdy. Pokud vysazujete více keřů, je lepší je vysadit ve skupině, než roztroušené po celé zahradě. Tím se zvýší produkce a kvalita bobulí.

Borůvka je mělce kořenící rostlina. Proto vyžaduje půdu, která zadržuje vláhu, ale zároveň dobře odvádí vodu a nezůstává mokrá. Nevysazujte borůvky na místa s těžkou, jílovitou půdou, která zůstává mokrá. Borůvkám se daří v kyselé půdě, nedostatečně kyselá půda brzdí růst. Půdu lze okyselit přimícháním malého množství granulované síry do půdy několik měsíců před výsadbou. Vhodným doplňkem, který pomůže okyselit půdu, je také rašelinový mech a borová kůra nebo jehličí.
Před vysazením borůvkových keřů přimíchejte do půdy organickou hmotu.

Jak sázet borůvkové keře

Dávejte pozor, abyste je nesázeli příliš hluboko. Kořenový bal by měl být těsně pod povrchem (přibližně 0,5 až 1,5 cm). Vykopejte jámy hluboké asi 51 cm a široké 46 cm (nebo přibližně dvakrát tak široké a dvakrát tak hluboké, jako jsou kořeny rostliny). Keře rozmístěte v řadě od sebe na vzdálenost 1 až 1,5 metru, přičemž mezi řadami musí být alespoň 2,5 metru. Připravte si výsadbovou směs ze dvou dílů hlíny a jednoho dílu plísně z dubového listí, rašelinového mechu, starých pilin nebo kompostu a na dno jamky dejte vrstvu této směsi. Keř zasaďte do jámy tak, aby byl kořenový bal těsně pod povrchem a jeho kořeny byly rozprostřeny. Jámu pevně zabalte do zeminy. Hnojivo aplikujte měsíc po výsadbě, nikoli v době výsadby.

Lze pěstovat borůvky v nádobě?

Ano! Borůvky pěstované v nádobách se lépe chrání před ptáky a jinými živočichy, jsou odolnější vůči chorobám, snadno se sklízejí a v případě potřeby se snadno přemisťují. Pokud navíc žijete v oblasti bez kyselé půdy, pěstování borůvek v nádobách vám umožní přizpůsobit pH půdy přímo pro ně.

Zde je návod, jak na to:

Použijte velkou nádobu s drenážními otvory. Použijte směs určenou pro kyselomilné rostliny, jako jsou azalky nebo rododendrony, nebo smíchejte písčitou půdu s rašelinovým mechem a kompostem. Keř zasaďte do nádoby a dobře jej zalévejte. Na vrchní část půdy přidejte mulč, aby se udržela vlhkost. Květináč umístěte na slunné místo. Půdu udržujte stále vlhkou. V severních oblastech přezimujte nádobu s borůvkami na chráněném místě, přikryjte ji slámou nebo ji zabalte do pytloviny.

Pěstování

Mulčujte, abyste udrželi mělký kořenový systém borůvek vlhký, což je nezbytné. Po zasazení keře zasypte dvou až čtyřcentimetrovou vrstvou dřevní štěpky, pilin nebo borového jehličí, ale kolem kmene keře ponechte mezeru, aby bylo zajištěno správné proudění vzduchu. Borůvky potřebují 1 až 2 cm vody týdně.

Upozornění: Borůvky jsou oblíbenou pochoutkou hladových ptáků, proto se doporučuje chránit borůvkové keře předem a přetáhnout rostliny sítí proti ptákům. První rok nebo dva roky po výsadbě nedovolte, aby keř plodil. Rostlina tak může využít svou energii k tomu, aby se v novém domově dobře zabydlela. Na nově zasazených rostlinách zaštipujte rozvíjející se květy.

Jak prořezávat borůvkové keře

Zhruba první čtyři roky po výsadbě není třeba borůvkové keře prořezávat. Od té doby je prořezávání nutné, aby se stimuloval růst nových výhonů, které budou v následující sezóně plodit. Rostliny prořezávejte koncem zimy nebo brzy na jaře před začátkem nového růstu. Odstřihněte odumřelé, zlomené, krátké, slabé a vřetenovité výhony.

U vysokokmenných odrůd začněte s velkými řezy a odstraňujte dřevo starší šesti let, které opadává k zemi nebo se tísní uprostřed keře. Odstraňte také nízko rostoucí větve, jejichž plody se dotýkají země, a vřetenovité větvičky. Nízké borůvky prořezávejte tak, že všechny stonky zkrátíte až k zemi. Ořezané rostliny nebudou v následující sezóně plodit, proto každé dva roky ořezávejte jinou polovinu borůvkového záhonu (nebo každé tři roky jinou třetinu záhonu).

Borůvky: modré poklady ze zahrady
Zdroj: www.almanac.com

Doporučené odrůdy

Existuje mnoho odrůd borůvek, a výběr závisí na regionu, půdě, klimatických podmínkách a preferencích chuti. Zde je několik doporučených odrůd borůvek:

  1. Bluecrop: Tato odrůda je známá pro své chutné, středně velké plody. Je odolná vůči chorobám a mrazu, což ji činí populární volbou.
  2. Duke: Duke je raná odrůda s velkými, modrými plody. Má dobrou odolnost vůči mrazu a vynikající chuť.
  3. Patriot: Patriot je odrůda s vysokým výnosem, dobrou odolností vůči chorobám a středně velkými plody. Je vhodná pro různé klimatické podmínky.
  4. Jersey: Tato odrůda je známá svými velkými a sladkými plody. Je odolná vůči chorobám a mrazu.
  5. Sunshine Blue: Jedná se o odrůdu s malými a sladkými plody. Co je zvláštní, je to kompaktní keř, což ji činí vhodnou pro menší zahrady nebo kontejnerové pěstování.
  6. Northland: Tato odrůda je známá svou odolností vůči mrazu a brzkým plodům. Plody jsou středně velké a chutné.
  7. Blue Jay: Blue Jay má středně velké plody a je známá svou odolností vůči chorobám.
  8. Chandler: Tato odrůda produkuje velké plody s vynikající chutí. Je vhodná pro teplé klimatické podmínky.

Před výběrem odrůdy se vždy poraďte s místními zahradnickými experty nebo pěstiteli borůvek ve vaší oblasti, aby bylo zajištěno, že odrůda bude odpovídat specifickým podmínkám vaší zahrady.

Sklizeň

Borůvky jsou obvykle připraveny ke sklizni od června do srpna. Nespěchejte se sběrem bobulí, jakmile zmodrají. Počkejte několik dní. Když jsou zralé, měly by vám spadnout přímo do ruky. Pokud vysadíte dvouleté borůvkové keře, měly by začít plodit do roka až dvou. (V prvním roce nebo dvou letech po výsadbě otrhejte všechny květy, které se vytvoří, aby se keř mohl uchytit). Uvědomte si, že plné produkce dosáhnete až po přibližně 6 letech (v závislosti na odrůdě).

Jak skladovat borůvky

Borůvky jsou jedním z nejsnadněji zmrazitelných druhů ovoce. Před zmrazením si borůvky důkladně omyjte a nechte je dobře oschnout. Borůvky lze skladovat v mrazničce až jeden rok.

Borůvky: modré poklady ze zahrady
Zdroj: www.almanac.com

Borůvky nejsou jen lahodné, ale také bohaté na živiny, antioxidanty, vlákninu a vitamíny. S návodem na pěstování, který nabízíme, je snadné mít vlastní keře s plnými a šťavnatými plody. Moderní borůvky jsou zajímavým objevem 20. století, předtím bylo možné ochutnat pouze divoce rostoucí druhy v severoamerické přírodě. Borůvkové keře nejen plodí chutné bobule, ale přinášejí také atraktivní podzimní listí a jarní květy. Kromě toho jsou borůvky považovány za superpotravinu, plnou živin, minerálů a zdraví prospěšných polyfenolů. Náš průvodce zahrnuje informace o výsadbě, péči, prořezávání a sklizni, spolu s doporučenými odrůdami. Borůvky můžete pěstovat nejen na zahradě, ale i v nádobách, což je užitečné pro ochranu před ptáky a umožňuje snadné přemisťování. Po sklizni lze borůvky snadno zmrazit a skladovat až jeden rok.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno