Kdy sklízet česnek?

Česnek je oblíbenou a zdravou zeleninou, kterou si můžete vypěstovat ve své zahradě nebo na zahrádce. Abyste získali plnou a správnou chuť zralého česneku, je důležité vědět, kdy a jak ho sklízet. Následující doporučení vám pomohou získat co nejlepší výsledky z vaší sklizně česneku.

Vybrání správného času pro výsadbu

Česnek se obvykle sází na podzim nebo na jaře, v závislosti na odrůdě a preferencích. Pokud se rozhodnete pro sázení na podzim, dbejte na to, abyste ho vysadili nejméně 6 týdnů před prvním očekávaným mrazem. To dá česneku dostatek času na zakotvení kořenů před zimním obdobím. Na jaře je možné česnek vysadit, jakmile se země zahřeje a je dostatečně suchá, aby nebyl vystaven vysoké vlhkosti.

Péče během růstu

Během růstu česneku se ujistěte, že dostává dostatek vláhy. Zalévání je nezbytné, zejména pokud přírodní srážky nestačí k pokrytí potřeb rostlin. Snažte se udržovat půdu vlhkou, ale ne příliš namočenou, abyste zabránili hnilobě kořenů. Kromě toho pravidelně zbavujte plevelu, abyste snížili konkurenci o živiny a prostor.

Pozor na signály zralosti

Známky zralosti česneku můžete pozorovat na listech rostliny. Když listy začnou žloutnout a usychat, je to znamení, že česnek dozrává. To obvykle nastává někdy na konci léta nebo na začátku podzimu, závisí na tom, kdy jste ho zasadili. Dále můžete pozorovat, že rostlina tvoří květní stvol. Pokud si přejete sklízet česnek se silnější chutí, odstraňte květní stvol, jakmile se objeví.

Testování zralosti

Přesněji určit zralost česneku můžete také provést jednoduchým testem. Vyjměte jeden cibulový stvol a opatrně jej rozřízněte. Pokud jsou vnější plátky česneku suché a těsně přiléhají k cibuli, je česnek připraven k sklizni. Pokud jsou plátky stále vlhké a nedrží se cibule pevně, nechte česnek dále dozrát.

Příprava na sklizeň

Před samotnou sklizní česneku byste měli zastavit zalévání zhruba 1 až 2 týdny před očekávanou sklizní. To pomůže snížit vlhkost v půdě a umožní, aby se vnější plátky česneku zaschly. Vláha totiž může zvýšit riziko hniloby během skladování.

Jak sklízet česnek

Chcete-li česnek sklízet, použijte hrábě nebo lopatku k opatrnému vykopání cibulí ze země. Snažte se být opatrní, abyste nezranili cibule nebo je neodlomili od stvolu. Pokud máte více rostlin, můžete je nechat po sklizni venku několik hodin, aby se dobře proschly. Poté opatrně odřízněte kořeny a zbytek zelených stonků na výšku 2,5 cm.

Ideální období 

Pokud jste česnek vysadili na podzim: Sklízejte česnek na začátku léta, kdy většina listů začíná žloutnout a usychat. Toto období je zpravidla kolem června či července. Pokud máte pocit, že je česnek již dostatečně zralý a listy začínají usychat, můžete s sklizní začít.

Pokud jste česnek vysadili na jaře: Sklízejte česnek v létě, kdy cibule dosáhne své maximální velikosti a vnější plátky se začnou sušit. Obvykle to bývá koncem července nebo v srpnu. Pamatujte, že česnek je zralý, jakmile listy uschnou, ale neponechejte ho ve zemi příliš dlouho, abyste minimalizovali riziko, že bude plesnivět nebo začne klíčit.

Uchovávání česneku

Aby byl česnek dlouhodobě uchovatelný, vyberte si zdravé a nejlépe největší cibule. Uskladněte je na suchém a temném místě, ideálně při teplotě kolem 10-15 °C. Ujistěte se, že jsou cibule dobře odvětrané, aby nedocházelo k případnému zamoučení nebo plísním. Správně uskladněný česnek vám pak vydrží po dlouhou dobu a budete mít zásobu této skvělé zeleniny po celý rok.

Sklízení česneku je odměnou za péči a čekání na jeho zrání. Sledování signálů zralosti a postupná příprava na sklizeň vám pomohou získat výtečnou úrodu plnou chutě a výživových hod

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno