Co sázet v dubnu

Duben je měsíc, kdy se naše zahrady probouzejí ze zimního spánku a my jim můžeme pomoci v dalším růstu a rozkvětu. Duben je totiž ideálním měsícem pro setí a výsadbu na zahradě. V tomto článku se podíváme na to, co všechno je vhodné vyset na zahradě v dubnu.

Příprava půdy

Před tím, než se dostaneme k samotnému sázení, je důležité půdu na zahradě vhodně připravit. Duben je ideálním měsícem pro prokypření půdy, aby byla dostatečně vzdušná a výživná pro rostliny. Můžete použít kompost, hnoj nebo dobře rozložené hnůj, abyste zlepšili kvalitu půdy. Pokud je půda suchá, je dobré ji důkladně zalít, aby se rostlinám dobře dařilo.

Výběr rostlin

Abyste měli úspěšnou zahradu, je důležité vybrat správné rostliny pro daný měsíc. V dubnu se hodí například setí ředkviček, mrkve, petržele, celeru, fenyklu, rukoly a dalších listových zelenin. Můžete také vysadit zeleninové sazenice, jako jsou rajčata, papriky, baklažány nebo okurky. Pokud máte rádi květiny, můžete vysadit pomněnky, narcisy, tulipány nebo hyacinty.

Sázení a péče

Po výběru správných rostlin je čas na samotné sázení. Je důležité dbát na správnou hloubku a vzdálenost mezi jednotlivými rostlinami, aby se měly prostor rozrůst. Je také důležité rostliny pravidelně zalévat, aby měly dostatečné vody k růstu. Můžete také použít mulčovací kůru nebo slámu, abyste udrželi vlhkost a zabránili vysychání půdy.

Ochrana rostlin

Během prvních několika týdnů po výsadbě je důležité rostliny chránit před škodlivými živočichy a hmyzem. Můžete použít sítě proti mšicím nebo jinému hmyzu, který může rostlinám škodit. Také můžete použít přírodní repelenty, jako je cibule, česnek nebo pelyněk, abyste odradili škodlivce.

V dubnu ne

V dubnu byste neměli zasadit některé druhy rostlin, které mají nízkou toleranci k chladu, jako jsou petunie, verbena a některé druhy plaménků. Tyto rostliny byste měli zasadit až v pozdějších měsících, kdy teploty stoupnou a riziko mrazu už není tak vysoké

V závěru lze říci, že duben je skvělým měsícem pro setí a výsadbu na zahradě. Při výběru rostlin, sázení a péči je důležité dodržet správné postupy, abyste měli úspěšnou zahradu plnou krásných rostlin a zeleniny. Nezapomeňte na ochranu rostlin před škodlivými živočichy a hmyzem, abyste jim umožnili růst a rozkvět. S trochou péče a lásky se vám určitě podaří vytvořit krásnou a plodnou zahradu.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno