Zurodneni pudy - jilovite



   Předchozí příspěvky  |  1,  2   
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 65.50 (?) 
5.5.2010 9:20

Myslím, že rostliny pro zelené hnojení vytvoří mnohem víc hmoty (v kořenech i nadzemní části) než jakýkoli trávník. Navíc není problém s jejich likvidací (jsou jednoleté).
   Vápno zapravené do půdy zkypřuje a pomáhá tvořit drobtovitou strukturu půdy taky tím, že reaguje s vzdušným CO2 na vápenec a podstatně tím nabývá na objemu. Protože jíly jsou až na výjímky spíš kyselé, prospěje i zásaditá reakce. V neposlední řadě je vápno ze stavebnin levnější než sádra (ovec).  
Prevencia odsolenia ilovej pody moze byt dosiahnuta...
Této větě nerozumím.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
                     
m3f - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5577) - 191.158 (?), 5.5.2010 9:26
Jak by se v tomto případě choval mletý vápenec? Když ho naberu do ruky oproti vápnu je o mnoho těžší a mám obavu aby spíše půdu ještě více "neztěžkl". Díky Mirek
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Juro - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (345) - 121.238 (?), 5.5.2010 9:42

Ilove pody mozu byt aj zasadite. Podla mna su castejsie zasadite. Aj wiki pise" Alkali, or alkaline, soils are clay soils"... 

V tych kyslych ako mate Vy, je vhodne pridat vapno ci vapanec. pravdepodobne mate v pode kaolin... ten ma viacmenej neutralnu, mozno trosku kyslu reakciu. To je azda jediny typ ilovej pody, kde mozno pripustit kyslu reakciu (ak kyslost prichadza z dazdov, alebo inych zdrojov)

Odsolovanie pody (dlhe dazde) sposobuje zmenu struktury ilu, resp. struktury ukladania castic ilu v koloide. Vznika nieco ako husty viskozny gel, nepriepustny pre vodu... To sa prejavi aj na ilovych podach. Sadrovec sa pridava do pod ako tzv. kondicioner pody. Ma malu rozpustnost a vapnik uvolnuje pomalicky, tolko kolko treba. Ilova poda zostava ilovou, ale il ma trosku menej zle vlastnosti. Pre porovnanie: ... husta takmer nemiesatelna kasa vs. jemne tekute blato....radsej jemne blato

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 65.50 (?), 5.5.2010 10:36

Ilove pody mozu byt aj zasadite. Podla mna su castejsie zasadite

Určitě mohou být. Jestli jsou ale častější, nevím. V Čachách asi ne. Přiznám se, že jsem se setkal víceméně jen s těmi kyselými. Roste na nich mech, bršlice, smetánka,  řeřišnice a jiné kyselomilné rostliny.  Slovensko je trochu jiné, karpatská oblast je skoro celá na vápenci (krom Vysokých Tater tedy, tam žula vápenec prorazila).
   Jestli mám kaolín v půdě nevím, jíl je buďto žlutohnědý, jinde tmavě šedý, při vysychání se rozpadá skoro do kostiček. Vypálit lze jako cihla, taky většina starých chalup byla postavena z materiálu nakopaného za zahradami. Pokus o výrobu květináčů na bonsaje ale nedopadl. Popraskaly v peci.
   Vápenec působí v kyselých půdách podobně vhodně jako vápno, nemá ale, myslím, tak razantní účinek vzhledem k nižšímu pH a taky nemění objem. Pro svou menší rozpustnost se hůř vyplaví, takže je vhodnější do lehčích půd. Do kyselé jílovice bych preferoval spíš to prachové vápno.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 20.98 (?), 5.5.2010 11:56
Dobrý den, mám ten samý problém a konečně mohu říci, že po 20 letech se dá mluvit o úspěchu... navezli jsme novou ornici... Ale teď vážně: Na pole zásadně za sucha, čím vlhčí, tím více se půda utužuje. To co jste přidával je výborné, jen bych to dohromady zkompostoval a ještě několikrát prohodil jemným pískem a trochou vápna... na nějaké ten pátek bych se vyvaroval širokořádkých plodin a hned po sklizni nasít zelené hnojení - čím méně bude půda holá, tím rychleji se zúrodní... ale pokud nepřivezete několik fůr nové ornice, tak nepočítejte, že za rok budete mít vystaráno - je to běh na dlouhou trať!
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
f.rozkosny - Stříbrný Zahrádkář .Stříbrný Zahrádkář. (120) - 51.120 (?), 8.5.2010 1:52

V zahradě, při stávajícím deštivém počasí, (teť to trochu zveličím) jezero vody. Ideální stav na zúrodnění jílovité půdy. Ale v řádcích brambor mě opravdu voda stojí a trávník je napitý jak houba.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 144.71 (?), 31.7.2010 18:43

No, tak jsem si sem prisla pro radu, jak na jilovitou pudu a koukam, ze uz se ani ptat nemusim.... Trochu me jima beznadej. Kazdopadne dekuji vsem, kteri prispeli radama.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (18313) - 61.6 (?), 31.7.2010 20:46

Přečtěte si odpovědi ještě jednou - je tam řada velmi cenných rad. Jestli jste čekala nějajký zázračný recept - jakože půdu pokropíte nebo poprášíte přípravkem, který dosud nikdo neznal a z jílovice bude černozem, tak jste asi zklamaná.
  Zúrodňování jílovité půdy je nikdy nekončící práce na celý život. Kdyby to šlo snadno, tak už žádná jílovice nikde není.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 35.211 (?), 4.9.2010 15:04
Chtěla bych se připojit k diskuzi, mám také jílovitou půdu a pár metrů od pozemku mi rostou planě lískové keře pod kterými je pěkná kyprá zem z listí. Částečně je i z dubového listí, které sem navál vítr. Trochu této země jsem loni na podzim přimíchala do "normálního" kompostu a dala na záhon pro rajčata. Rostla dobře. Co myslíte, mohla bych tuto zem použít i na jinou zeleninu, případně, jak ji ještě vylepšit? Mizi.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
1,  2   
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika