Ohromte své sousedy bylinkami na předzahrádce

Levandule
Zdroj: www.www.growveg.co.uk

Předzahrádky jsou vystaveny velkému tlaku, pokud jde o dobrý dojem, a v některých oblastech dokonce existují zákony, které určují, co se smí a nesmí pěstovat u obrubníku. Pro nadšené zahrádkáře to může představovat problém – jak zajistit, aby předzahrádka vypadala atraktivně a zároveň byla produktivní? Mnohé bylinky vypadají skvěle a neodolatelně voní, takže jsou ideální k tomu, abyste vyhověli přísným pravidlům bytových družstev (nebo nerudným sousedům), aniž byste museli dělat kompromisy v produktivním využití prostoru zahrady. Podívejte se s námi na tipy, jak ohromit své sousedy bylinkami na předzahrádce!

Rozvržení bylinkové zahrady

Při rozvržení předzahrádky myslete nejprve na trvalé prvky: ohraničení, cestičky a trvalky. Levandule a rozmarýn jsou velmi atraktivní živé ploty, které filtrují vítr a budou zajímavé i poté, co bylinky a letničky v zimě odumřou. Můžete také vyzkoušet santolinu (známou také jako bavlníková levandule) nebo yzop.

Zakrslé odrůdy levandule, jako je ‚Munstead‘, vytvářejí krásné voňavé lemování cest. Můžete použít také kompaktní kadeřavou petržel. Domovem bylinek se mohou stát i samotné cesty. Šířka dlažby může být nepříjemná na pletí, tak proč do mezer nevysadit plazivý tymián nebo heřmánek? Kromě toho, že potlačují plevel, snesou i lehký pěší provoz. Vůně, která se uvolní, když na ně někdo šlápne, dodá zahradním hostům pocit, že jsou vždy vítáni!

Zdroj: www.www.growveg.co.uk

Nekvetoucí heřmánek trávníkový můžete použít i jako náhradu za starý nudný trávník (a potřebuje mnohem méně údržby), nebo zkuste kvetoucí tymián, který vytvoří atraktivní koberec, na němž se to bude hemžit včelami. Pokud je váš trávník často používán jako zkratka ke vstupním dveřím, položte na něj nášlapné kameny, aby se příliš neopotřebovával.

Vstup do zahrady je skvělou příležitostí, jak bylinkami na předzahrádce dodat výšku a trochu dramatičnosti. Chmelová réva, která se bude pnout po oblouku u brány nebo vchodu, vám poskytne sezónní zeleninu a stejně tak dekorativní chmelové šišky, které lze sušit jako krásně vonící pot pourri (nádoba obsahující směs sušených vonných rostlin a koření) nebo použít k ochucení piva. A který zahrádkář by nebyl v pokušení uvařit si vlastní domácí pivo?

Zdroj: www.www.growveg.co.uk

Partery a uzlové zahrady

Partery a uzlové zahrady – bloky rostlin v uspořádání nízkých stříhaných živých plotů – se původně používaly v zahradách rozlehlých venkovských domů. Lze je ale s velkým efektem použít i v menším měřítku ve formální předzahrádce. Kostra nízkého živého plotu může mít libovolný tvar, od jednoduchých čtverců až po vířivé keltské vzory. Každý segment mezi živými ploty vyplňte svými oblíbenými květinami a bylinkami, v každé části jeden druh rostliny.

Pro vymezení vzoru uzlových zahrad a parterů se tradičně používají pomalu rostoucí zakrslé zimostrázy. Pro méně formální vzhled lze použít i santolinu, levanduli nebo rozmarýn.

Bylinná kolečka a bylinné spirály

Bylinná kola lze postavit z cihel položených po stranách do kruhu, přičemž další řady cihel tvoří „špice“ kola. Každý segment je tvořen jedním druhem rostliny, takže čím více bylinek chcete pěstovat, tím více paprsků budete muset zahrnout a tím větší kolo bude muset být.

Zdroj: www.www.growveg.co.uk

Složitější, ale velmi účinnou konstrukcí je bylinková spirála. Ta má dvojí výhodu: přidává zahradě trochu výšky a poskytuje různé podmínky pro pěstování různých druhů bylinek.

Samotná spirála se obvykle skládá z kamenů, cihel nebo kvádrů a mírně se stáčí vzhůru. U základny spirály je malé jezírko, které poskytuje domov vlhkomilným rostlinám, jako je řeřicha. O něco výše, stále na vlhkém místě, se pěstují máty a mateřídoušky. Na samém vrcholu spirály je nejlepší místo pro sluncemilovné bylinky, které snášejí sucho, včetně levandule, rozmarýnu, tymiánu a šalvěje.

Mezi nimi je vysazena široká škála bylinek jako je bazalka, koriandr a šťovík na sluncem rozpálené straně a stinné druhy, jako je petržel, pažitka a řeřicha, na straně druhé.

Bylinkové zahrádky v květináčích

I když máte malou zahrádku, můžete před domem pěstovat bylinky. Mnoho bylinek se hodí do květináčů. Proč nezkusit terakotové nebo kameninové květináče, urny nebo koryta naplněné šalvějí, petrželí, bazalkou a mátou nebo okenní truhlíky s tymiánem či majoránkou? Pěstujte své oblíbené rostliny co nejblíže vchodovým dveřím, abyste se nemuseli zdržovat vybíháním ven a rychle si utrhnout to, co potřebujete k přípravě dalšího jídla.

Máta je jedna z bylinek, která by se měla vždy pěstovat v květináči, protože pokud se pěstuje na volném prostranství, šíří se jako černý bez.

Velmi elegantně vypadá dvojice nádob po obou stranách dveří. Pokud vám nezáleží na penězích, můžete si koupit předpěstované rostliny – například bobkový list ve tvaru lízátka s rovným nebo spirálovitým stonkem. Další možností je třeba rozmarýn seříznutý do elegantní pyramidy. Klíčem k efektu je symetrie, proto je důležité udržovat rostliny pečlivým zastřihováním. A dbejte na to, abyste nesklízeli pouze ze strany nejblíže ke dveřím!

Zdroj: www.www.growveg.co.uk

Jaké jsou vaše oblíbené způsoby práce s bylinkami na předzahrádce? Napište nám do komentářů níže a podělte se s námi o své tipy na plánování a výsadbu báječné a produktivní bylinkové předzahrádky!

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno