|
Na čem si v tuto dobu nejvíce pochutnáváte na zahradě?
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?) 3.9.2013 22:10, zobrazeno: 8386x
Letošní ovocná sezona je v dozrávání ovoce ve velkém skluzu.Na různém ovoci se to projeví v různé délce spoždění.Například teprve nyní jsem obral ještě zelenkavé plody hrušně Isoldy, které měly být vhodné ke sklizni začátkem srpna.Ještě ke konzumu nejsou.
Já si nejvíce pochutnávám stále ještě na výborných plodech Katinky.V tuto dobu to je nejlepší ovoce na zahradě.Už jich je na stromě poskrovnu, ale zaplať pánbůh, že ještě jsou, protože jiné druhy modrých peckovin jsou ještě nezralé.Nyní plody Katinky vykazují vysokou míru cukrů, s přiměřeným množstvím kyselinky, a jsou velmi švestkově aromatické.Je to nejlepší ovoce.U nás si nikdo nevšímá hromad napadaných letních jablek pod stromy, které se kazí, a budu muset je nějak spracovat-asi určitě na mošt.I vysoce kvalitní odrůda Discovery, která letos ukázala pár kvalitních plodů, pohořela ve stínu vysoce zářicích medově chutných plodů Katinky.Po ní mám ale v dozrávání švestek malou mezeru.Jablka nepálím, protože mě jablkovice nechutná, a slivovice mám dost.Na Zelené reklodě si moc nepochutnám,přestože plody vykazují v tuto dobu vysokou kvalitu.Marná sláva,nejsou pro mě tak atraktívní,jako malé modré švestičky-jednohubky.Proto ZR suším na zimu, kdy příjdou sušené plody vhod.Na sušení se moc nehodí, ale jde to.Celé sušení jedné várky trvá asi tři dni v kuse.Sušička je napojená na extra zásuvku s jen "nočním proudem".
Někomu nyní nechutnají plody Tipaly, nebo Čačanské rodné, a není se čemu divit, i mě by nešly moc pod nos.Vždyť jsou ještě málo zralé!!!Největší chuťovou hodnotu lze z plodů dostat, když jsou přezralé, ale já to musím opakovat neustále, protože se vždy najde někdo, kdo konzumuje modře vybarvené dobře narostlé plody, a myslí si, že se odrůda nehodí.Zrovna dnes jsem ochutnal tři padané plody Čačanské rodné, a vůbec mi nechutnaly.Měly zelenou dužinu, byly kyselé s doprovodnou trávovitou dochutí.Jejich čas teprve přijde.
Adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
rosti&slavik - Diamantový Zahrádkář (1017) - 88.38 (?), 4.9.2013 10:09
Ano, naše kladné ohodnocení nových odrůd bývá obrazem potvrzujícím jak dobře jsme v nedávné době nakoupili.Jenže letošní první plody Topfive sice vykazují vysokou hladinu cukrů v plodech, ale zatím mají méně aromatických látek, než v tuto dobu Katinka, se kterou jsem už otravně vlezlý.Mě ale opravdu tyto chuťové požitky dopřává zatím jen Katinka.Jen mě na tom všem mrzí, že jsem ze sobeckých důvodů nedovolil plody využít jinak, než k přímému konzumu, a proto se v dozrávající špičce nemalé množství materiálu skazilo, a vyhodilo.
Tímto malým průzkumem se chci vetřít do vaších zahrad,a dozvědět se které ovoce vám nyní zachutnalo nejvíc.Není to omezeno jen na švestky,vždyť v tuto dobu naše zahrady skýtají všehochuť-jen si vybrat podle libosti.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Mikeš13 - Diamantový Zahrádkář (1994) - 224.39 (?), 4.9.2013 10:45
Já si zatím vychutnávám Hanitu, zralostně již končící Žlutý špendlík, Zel. ringli, jejíž letošní bohatá úroda bohužel během 3 dnů přišla prakticky celá vniveč, kdy většina plodů "zgumovatěla", začala hnít a padat, pak první plody Vlašky (?), kde letos co plod, to jiná chuť, no a začínájí i různé klony švestky domácí s jejich pravou notoricky známou chutí, která dělá švestku švestkou, a to nejen na zahradě, ale i v blízkém a vzdáleném okolí v zapadlých remízkách, podél okrajů polí a úvozových cest.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18311) - 92.38 (?), 4.9.2013 12:13
...než v tuto dobu Katinka, se kterou jsem už otravně vlezlý...
Chci připomenout, že přímý konzum není zdaleka jediné využití, na které je Katinka vhodná. Pár kilo jsem usušil (katížaly), jedna várka povidel (katividel), jen na čistou katinkovici asi letos nedojde. Osvědčila se i na koláčích a knedlících, Tam všude je náskok před ostatními té době zrajícími odrůdami ještě větší. Třeba myobalány, sice skoré a velké, jsou kvůli silné a kyselé slupce , řídké roztékající dužině a hůř odlučitelné pecce v kuchyni takřka nepoužitelné.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 178.235 (?), 13.9.2013 16:40
První ovoce, ač nebývá co do kvality nejlepší, je ale nejvzácnější.Letos jsem poprvé sklízel Topfirst pološvestku a šla všem na odbyt.Zrovnat tak byla obdivována broskev Cresthaven, byť její plody byly oproti loňsku menší.Nejvíc oceňuji opylení "přírodními činiteli vyjma včel",kteří se postarali o úrodu za nepřízně počasí.Včelaři by neměli úly tolik brakovat, resp. dopřát včelám více požitku, aby byly odolnější vůči nemocem a parazitům. AB
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2
|
|
|
|
|
|
|