Krmíte ptáky v zimě?

Krmíte ptáky v zimě?
Zdroj: www.dammannsgardenco.com

Zima přináší s sebou nejen chladné dny a dlouhé noci, ale také výzvy pro naše opeřené přátele v přírodě. Když teploty klesají a přirozené zdroje potravy se stávají vzácnými, ptáci se spoléhají více než kdy jindy na lidskou pomoc. Krmíte ptáky v zimě? V tomto článku se zaměříme na to, jak správně a efektivně krmit ptáky během zimních měsíců, abychom jim poskytli nejen základní výživu, ale i podporu pro jejich přežití v těchto náročných podmínkách. Od výběru správného krmiva až po umístění krmítek – zde najdete vše, co potřebujete vědět, abyste se stali nejen pozorovateli, ale i zachránci ptactva ve vašem okolí.

Krmení a péče o ptáky v zimě

Strouhanku byste neměli používat ve vašich krmítkách. Miliony lidí každý rok dávají ptákům krmivo do krmítek nebo osazují své zahrady tak, aby přilákaly ptáky. Bohužel, mnohem méně lidí pokračuje v dodávání potravy během zimních měsíců, kdy přirozené zdroje potravy výrazně klesají. Od prvních mrazů až do výskytu nového jarního růstu je doplňkové krmení ptáků velmi důležité.

Krmíte ptáky v zimě?
Zdroj: www.dammannsgardenco.com

Proč udržovat krmítka zásobená

Jedno ze základních pravidel ohledně semínek v krmítku je, že jakmile začnete, musíte v tom pokračovat. Ptáci migrují do teplejších oblastí za potravou, když jsou v zimě přirozené zdroje vzácné. Když umístíte krmítko, někteří ptáci zůstanou v této oblasti. V opravdu chladném počasí se ptáci udržují v teple jen tehdy, pokud mají dostatek tělesného tuku, který slouží jako palivo. Vaše krmení může být tímto zdrojem paliva. Jakmile se tento tělesný tuk nebo palivo spotřebuje, ptáci mohou umřít hlady nebo zmrznout během několika hodin. Dostupná potrava v krmítku může znamenat rozdíl mezi životem a smrtí.

Nabídka možností

Jakmile se zavážete udržovat vaše krmítko zásobené, nabízení různorodé potravy je stejně důležité. Každý druh ptáků má jinou preferenci krmení. Nabízení možností, které jsou bohaté na tuky a proteiny, sníží konkurenci u krmítka.

Ptačí semínka jsou preferovanou potravou pro ptáky, kteří navštěvují vaše krmítko. Pokud zvolíte potravu formou semen, poskytnou nezbytné tuky a proteiny, venku se udrží poměrně dobře a jsou dobrým koncentrovaným zdrojem výživy pro ptáky. Nejlepším všestranným semenem je slunečnicové semínko s černou slupkou. Je snadno dostupné v obchodech, populární u většiny ptáků a vysoce výživné.

Dalšími možnostmi jsou semena bodláku, loupané arašídy, rozdrcená kukuřice a bílé proso. V zimě je vynikajícím doplňkem potravy sádlo. To je obvykle ztuhlý blok hovězího tuku, smíchaný s nějakými ořechy, semeny nebo ovocem. Je snadné a zábavné vyrobit si vlastní, nebo pokud dáváte přednost, existuje mnoho druhů sádla a semen k zakoupení v zahradních centrech a obchodech zaměřených na ptactvo.

Vyvarujte se používání chleba nebo strouhanky. Postrádají totiž energetický zdroj, který ptáci potřebují, aby se udrželi v teple. Chléb může naplnit jejich žaludky, ale poskytuje málo výživy. Pokud se pták nasytí pouze chlebem, nemusí přežít do rána, pokud noc bude dostatečně chladná.

Krmíte ptáky v zimě?
Zdroj: news.wisc.edu

Další tipy

Pokud je to možné, umístěte vaše krmítka tak, aby byla chráněna před studenými severními větry a dostávala slušné množství slunce. Různé druhy ptáků mají určité preference, kde a jak jedí své jídlo. Někteří dávají přednost být blízko země, zatímco jiní budou jíst pouze tehdy, když cítí, že mohou vidět kolem sebe. Seznamte se s typy ptáků ve vaší oblasti a poskytněte jim vhodná krmítka.

Na závěr je důležité podotknout, že poskytnutím stálého zdroje potravy pro ptáky během nejchladnějších měsíců, kdy teploty klesají a přirozené zdroje potravy se stávají vzácnými, se ptáci spoléhají více než kdy jindy na lidskou pomoc. Dejte nám vědět zda krmíte ptáky v zimě?

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno