Konkrétní souplodí živí vždy nejlépe ty tři listy umístěné níže. V profesionální praxi se tak ve sklenících odlisťují ty listy, které mají živit předchozí den sklizené laty plodů. Aby plody dozrávaly stejnoměrně, tak se po opylení a vývinu prvotních kuliček lata zastříhne dle odrůdy (proto taky máte u všech v krámě "keřík" o 5 plodech, "karkulka" 12 plodech,...) Tím že je plodů méně než geneticky predisponováno, tak dorostou rychleji do stejné velikosti a také v dané výškové úrovni ve stejnou dobu uzrají. Protože ve sklenících jsou na provázku, tak ten se každý týden "o patro" spustí níž, takže ve finále rostlina dlouhá 8 m od kořene po růstový vrchol v době likvidace porostu, tak je růstová zóna stále jen 2,2 m vysoká. Zóna květů je 1,8 m nad podlahou, zóna plodů pro zastřihnutí "na počet" a také pro vyštipování zálístků je cca mezi úrovní ramen a úrovní očí (1,4-1,5 m), zóna zelených plodů o krok níže a zralé se sklízí asi 0,7 m nad podlahou. Každá z těch zón se každý týden posouvá a operace se provádí před nebo po posunu tak, aby to "operátor" měl pohodlně v konfortní zóně bez potřeby plošiny nebo schůdkostoličky.
Protože na záhoně je sezóna oproti skleníku časově omezena na určitý počet týdnů, je také zbytečné pěstovat rostlinu vyšší než v sezóně dozraje. Mně pro Start_S_F1 vychází výška rostliny 2,2 m po nejvyšší květenství, které ještě je schopno uzrát. Pro koktejlová rajčata často stačí 1,7 m jako to má KUKY. Prodejci spirál začínali profilem 8 mm a délkou 2 m. Nyní v honbě za nízkou cenou mají trubičku 6 mm se sílou stěny 1,2 mm a aby se to pod váhou rostliny neohnulo, tak raději jen výška 1,4 m.
SfK.