Letos jsem si dal o cosi víc práce se záchranou úrody vlašáků-tmavá, téměř černá slupka špatně odlučitelná od samotného ořecha! Sem a tam v pohybu červíci vrtule se kroutící. Pomocí nožíku a rukavic, koupele plodů ve vaně-teplá voda s octem, pak studená, okapání a vystrčení v plastových, děrovaných bednách do průvanu. Jádra jsou ok, tak snad to nebude marnost.
Letos jsem si dal o cosi víc práce se záchranou úrody vlašáků-tmavá, téměř černá slupka špatně odlučitelná od samotného ořecha! Sem a tam v pohybu červíci vrtule se kroutící. Pomocí nožíku a rukavic, koupele plodů ve vaně-teplá voda s octem, pak studená, okapání a vystrčení v plastových, děrovaných bednách do průvanu. Jádra jsou ok, tak snad to nebude marnost.
dalo by se tomu zabránit postřikem, ale ořešáky jsou většinou velké stromy. Také trochu pomůže pečlivý úklid spadaného listí a prořezání větví tak, aby se snížila vlhkost uvnitř koruny. Ostatně aleje ořešáků se sázely na návrší, kde to víc profukuje. A že by byla některá odrůda odolná antrakoze a bakterioze - tomu nevěřím. Jestli o nějaké víte, sem s ní!