protulák / šrucha zelná



IvanaP - (10) - 181.73 (?)
12.11.2009 12:47

Na jižní Moravě roste všude ve vesnicích mezi dlažbou - zajeďte si vyrejt. Na chuť je výborná, hořká je jen ojediněle.  Chci ji taky, můžeme se domluvit.

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

host - 6.105 (?), 13.9.2008 23:09, zobrazeno: 17283x

Nevíte někdo zda se to dá pěstovat u nás.Běžně to roste v řecku, tam si to bezděky trhají a jedí asi jako u nás "zaječí zelí".Rostlina obsahuje profanované omega3 mastné kyseliny a je na ně prý bohatší než rybí tuk.Podle foto mi to připomíná něco čemu můj děda říkal hořčice, podle nahořklé chuti.Je to jedno a to samé.dík

Adresa příspěvku
Připojit reakci
   
host - 91.162 (?), 14.9.2008 1:23

Ne protulák, ale portulák. Pěstovat by ho určitě bylo možné, jenže kde vzít osivo.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 16.190 (?), 12.3.2009 10:43

Loni se mi štrucha zelná poprve objevila na zahradě jako plevel.S likvidací jsem měl dost práce. Je to úporný plevel.Umí si kolem sebe udělat prostor a dusí vysazené rostliny.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
   
IvanaP - (10) - 181.73 (?), 12.11.2009 12:47

Na jižní Moravě roste všude ve vesnicích mezi dlažbou - zajeďte si vyrejt. Na chuť je výborná, hořká je jen ojediněle.  Chci ji taky, můžeme se domluvit.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
host - 237.86 (?), 3.8.2010 11:56

Před léty jsem si donesl a přesadil jednu rostlinu. Dnes nevím jak se jí zbavit.Při tom snad ami nevykvete, natož aby dozrály semena.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
host - 100.7 (?), 11.2.2011 8:25

Také se nám rozmnožila poslední dobou na zahradě, před pěti lety jsme ji neznali. Přečetla jsem si, že:

Její poddruh – subsp. sativa – se pěstuje převážně v teplejších oblastech světa jako salátová zelenina i jako zelené koření do polévek (tzv. portulák).

Tak nevím, zda bychom měli ten náš úporný plevel konzumovat.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
host - 40.135 (?), 11.2.2011 8:51

Zdravím.

Konzumovat se dá a podle zkušenosti to bude tak, že jak ji začnete jíst, budete jí mít za chvíli nedostatek. Tak to říká známý, co si začal vařit špenát z přebujelé bršlice kozí nohy. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
jirilan - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (802) - 79.170 (?), 11.2.2011 9:26

Také se mi objevila na zahradě a nemohu ji zlikvidovat.  Je to plevel. Nedoporučuji si ji zanést do zahrady.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 121.238 (?), 11.2.2011 12:04

podla na je ako burina takmer neskodna, je suchomilna a udrzuje vlhku podu v miestach, kde by bol len prach... typicky sukulent. Nikomu neprerastie cez hlavu.  co sa tyka jedenia, mna dostal fakt, ze je jeden z mala primarnych zdrojov omega nenasytenych... Ryby ich maju z morskych rias

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 128.202 (?), 30.12.2011 8:50

dobry den.o šruše jsem se dozvěděla na podzim.trpím nemocí cervikální dystonie, což je ubývání dopaminu v mozku, to same jako u parkinsna.jsem z vesnice a srucha mi zaplevelila kus zahrady.jak já na ni nadavala.zjistila jsem ale, že obsahuje dopamin, tak potrebný na mou nemoc.ochutnala jsem ji a neni to vůbec špatné.je trošku nakyslá.myslím, že nikomu neublíží a pokud nám dává zdraví, tak hurá do ní.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika