Bojíte se zahradnických prací na žebříku? Pracovní plošina vás zachrání!

S pomalu končícím létem přichází do života chalupářů a zahrádkářů také období prořezávání stromů. Nejen, že tím připravíme stromy na zimní období a zabráníme jejich přebytečnému rozrůstání, ale také si na příští léto zajistíme větší úrodu – pravidelný prořez totiž prosvětlí korunu a umožní tak stromu nést ovoce v celé koruně.

Kde nestačí žebřík…

Zatímco menší ovocné stromy, jako například jabloně, bez problémů prostříháme ze země nebo pomocí žebříku, u vzrostlých stromů už může být prořezávání problém – typickým příkladem jsou třešně či ořechy.

V případě, že se jedná o strom starší či rostoucí v nerovném terénu, už navíc může jít o hazard se zdravím – představa pádu z několika metrů jistě nikoho příliš neláká.

Řešení je nasnadě – pracovní plošiny. Díky zvedací plošině už se nebudete muset strachovat ulomené větve či převráceného žebříku – do potřebné výšky se dostanete rychle a především bezpečně. Ani nemusíte nic kupovat, v dnešní době si můžete vzít na pracovní plošiny pronájem, a tak utratit jen zlomek ceny.

Klíčem je správný výběr plošiny

Pokud se pro půjčení plošiny rozhodnete, je třeba si ujasnit, jaký stroj by vám vlastně půjčovna plošin měla nabídnout.

Jelikož prořezávání stromů vyžaduje jistou obratnost a flexibilitu, rozhodně nesahejte po nůžkových nebo přívěsových plošinách. Nezískali byste dostatečný manipulační prostor a navíc se hůře pohybují v náročnějším terénu zahrady.

Ideální jsou naopak plošiny teleskopické a především kloubovo-teleskopické, které vám umožní dosáhnout i na špatně dostupná místa.

Při výběru nezapomeňte zvážit potřebnou výšku a také váhu plošiny s ohledem na terén, na kterém se ji chystáte použít. Dalším hlediskem, které byste měli zvážit, je přístup ke stromu – přece jen si nechcete zničit skalku či zeleninové záhonky.

Nejde jen o stromy

Správný výběr pracovní plošiny k pronájmu máme za sebou a přichází nevyhnutelná otázka každého spořivého chalupáře – za kolik to bude? Můžeme vás uklidnit — nejen, že většina půjčoven nabízí pronájem pracovní plošiny už od jednoho dne, ale ještě k tomu pro ni najdete více než jedno využití. Pokud vám tedy po prořezání stoletého ořešáku zbyde čas, můžete se pustit také do prořezání planých stromů za plotem, kterým se při bouřce polámaly větve.

Kromě toho vám plošina skvěle pomůže s jinými výškovými pracemi v okolí chalupy či domu – například s údržbou fasády, čištěním okapů či opravami střechy, komínu nebo hromosvodu.

Na závěr ji využijete třeba při obnovení nátěru podhledů či umytí špatně dostupných oken. Pokud vaše nemovitost zrovna prochází rekonstrukcí, můžete plošinu využít třeba i při instalaci elektrorozvodů či sádrokartonu.

Ať už zůstanete u prořezávání stromů, nebo se rozhodnete pracovní plošinu využít i jinak, rozhodně se jedná o všestranně využitelného pomocníka, jehož pronájem se vám mnohonásobně vyplatí.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno