Podnož "Kavkazská"



   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3   
            
host - 81.42 (?) 
26.3.2013 20:23

Wendy.

Vážený pane. Já mám problém s půdní reakcí ůplně opačný. Pro ůpravu PH musím od letošního roku používat ve zvýšené míře síran amonný, jinak bych hrušně na kdouli nemohl vůbec dělat. Proto se též snažím legálně i naopak sehnat něco jiného.  Doufám že se mi to podaří. Chci vysazovat větší výměru hrušní a nedovedu si představit na mých půdách práci se změnou Ph. 5Let nebo více?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
               
mičurinec - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (3092) - 93.3 (?), 26.3.2013 20:28

Kavkazskou mám jen na as.hrušni Chojuro, hrušně jsou nové na MA, doma stoleté hrušně na pláněti - rodí pěkně, ba co víc - výrazně lépe tu hrušně rostou, to jabloně pravý opak

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
host - 168.17 (?), 8.11.2017 23:23

Podařilo se mi sehnat letní hrušeň Alfu na podnoži Kavkazská.  Podle informací na internetu by měla mít vzrůst asi 6m (menší než klasický semenáč).Potřeboval bych ji mít ve výšce asi 4, maximálně 5m.Lze ji řezem takto bez větších potíží udržet?

Lucas

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 34.123 (?), 25.11.2022 22:28

Dobrý deň, toto by zaujímalo aj mňa. Mám hrušku Konferenciu na podpníku Kaukazká a červenú Williams na podpníku semenáč.

Je možné v budúcnosti ich rezom udržať vo výške cca do 4metrov?

Pekne ďakujem za reakcie

Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Mičurin II - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (1619) - 165.146 (?), 27.11.2022 9:29

Samozřejmě to jde.Neuvádíte jaký tvar jste vysadil.Na polokmenu nebo vysokokmenu to bude odost složitější.Obecně řečeno výška stromků je taková co jim pěstitel dovolí.Ovšem je nutné začít od počátku.Nenechat utéct terminál a pravidelně jej sesazovat na nižší letorost a podpora růstu kosterních větví.Při bůjném růstu provádět letní řez.Nejlépe nadvakrát.Není dobré ořezat všechny letorosty naráz.Strom by aktivoval růst na úkor vývinu plodů.Provádím s odstupem asi 5 týdnů.Při prvním odstranit hlavně vlky a zahušťující letorosty.Později dokončit.V příloze jsou snímky hrušně kterou po dosažení mnou žádané výšky v této podobě udržuji asi už 16 let.

1 a 2 - po jarním řezu

3 - během vegetace před částečným letním řezem

4 a 5 - po sklizní a před zazimováním

Zahradě zdar - Mičurin II (470 m)

1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.250 (?), 28.11.2022 9:32

Pekne Vám ďakujem za inšpiratívnu reakciu aj za fotografie. Stromčeky máte parádne, kiež by aj u nás také boli :-)

Spomenuté dve hrušky som zatiaľ nezasadil, váhal som práve pre tú uvádzanú konečnú výšku cca 6m. Prikladám fotografiu, ako vyzerajú.

Naľavo Williams červená je na podpníku semenáč a výška sadenice na fotografii je cca 170cm.

Napravo je Konferencia na podpníku Kaukazká a výška sadenice je cca 130cm.

Myslíte teda, že by to šlo podchytiť tak, aby sa v dospelosti držali bez problémov na výške tak cca 3-4m?

Williams a Konferencia
Williams a Konferencia
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 248.216 (?), 28.11.2022 21:37

Ty hrušně jste měl ale aspoň založit do země, sice by se před sázením měly nechat nacucat ve vodě, ale ne déle než 24 hodin...

Hlavně si něco do jara nastudujte o zakládání korunky a výchovném řezu stromků. Na tom totiž záleží, jak budou vypadat a plodit. Na fotce to máte prakticky špičáky, takže korunku tam budete teprve zakládat. Na vás bude záležet, jak vysoký budou mít kmínek a časem i to, jak vysoko je "pustíte" vyrůst wink.

Základy řezu jsou na stránkách (vpravo je seznam jednotlivých kapitol) Časem uvidíte, jak který stromek reaguje a podle toho budete řezat.           Lída           

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 49.250 (?), 28.11.2022 23:47

Ďakujem za reakciu aj za link, určite rád preštudujem. Tieto dve hrušky na foto sú zatiaľ vo veľkej nádobe a korene majú prihrnuté vlhkou zmesou zeminy a piesku. Ostatné stromky už som vysadil, no pri týchto dvoch hruškách som váhal, či ich zasadiť k ostatným alebo podarovať niekomu :-)

Ostatné hrušky, ktoré som už zasadil sú na podpníku dula a jabĺčka m9 a m26. A samozrejme som pred sadením nechal niekoľko hodín korene namočené vo vode.

Tak sa zrejme popasujem aj so zvyšnmi dvomi hruškami na kaukazkej a semenáči a pokúsim sa ich držať "zkrátka"

A do prvého rezu budem študovať literatúru, internet a diskusie.

Ešte raz vďaka a všetko dobré prajem ;-)

Peter

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PetrK - (31) - 80.10 (?), 31.3.2023 20:16

Dobrý den, jak píšete o řezu hrušní Co byste doporučil byste WIlliamsovu na FOX 11 nebo na Kavkazské (na kdouloni, ale nikde jsem ji nesehnal). Na jaké velikosti se dá řezem hrušeň na Kavkazské udržet (na šířku a výšku?)  O FOX 11 (moc zpráv jsem nenašel) píší, že prý jde dříve do plodivosti, je menší, ale je náchylnost na spálu růžokvětých. Je FOX opravdu tak náchylný, že hrozí, že mi ho choroba rychle zlikviduje? A také, jak je vlastně na podnoži FOX11 velká? A také jak rychle roste? Kyž stromek neroste, tak je to nejhorší, to si pak člověk říká, že by raději řezal a řezal. Jinak stanoviště mám 450 m.n.m. jižní mírný svah, v zimě fouká dost a půda, vrchní vrstva asi 30-40 cm a pod tím je něco jako hrubý kamenitý písek (tak se to zná. Vápenitá půda to není, spíše neutrální. Zatím tam mám Isodu na Kdouloni (list pěkný, žádná chloróza), dva roky pěkně roste a Dicolor na semenáči a ten nedělá prakticky nic i když by to mělo růst asi více. Co by tak asi bylo vhodnější jako podnož? Předem děkuji. Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
PetrK - (31) - 80.10 (?), 31.3.2023 20:11

Dobrý den, když čtu o podnožích, Co byste doporučil. Chtěl jsem williamsovu na kdouloni, ale nikde jsem ji nesehnal. A teď je občas někde na FOX 11 a na Kavkazské. Protože mám celkem málo místa, tak si říkám, jestli se dá udržet řezem na Kavkazské v poměrně malé velikosti, nebo nedá? A u FOX 11 (moc zpráv jsem nenašel) zase píší, že prý jde dříve do plodivosti, je menší, ale je náchylný na spálu růžokvětých. Dá se Kavkazská udržet řezem relativně malá a jak moc (na výšku a na šířku)? Je FOX opravdu tak náchylný, že hrozí, že mi ho choroba rychle zlikviduje? A také, jak je vlastně na podnoži FOX11 velká? A také jak rychle roste? Kyž stromek neroste, tak je to nejhorší, to si pak člověk říká, že by raději řezal a řezal. Jinak stanoviště je 450 m.n.m. jižní mírný svah, v zimě fouká dost a půda, vrchní vrstva asi 30-40 cm a pod tím je něco jako hrubý kamenitý písek (tak se to zná. Vápenitá půda to není, spíše neutrální. Zatím tam mám Isodu na Kdouloni (list pěkný, žádná chloróza), dva roky pěkně roste a Dicolor na semenáči a ten nedělá prakticky nic i když by to mělo růst asi více. Co by tak asi bylo vhodnější jako podnož? Předem děkuji. Petr

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?30.4.2024
Úprava vody magnetickým polem29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?29.4.2024
Po zateplení domu problém s hlodavci na půdě -> jak jim zamezit lézt mezi polystyrenem a hrubou?28.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika