Hlosina uzkolista



pepohlavani - (12) - 78.191 (?) 
12.6.2013 13:12, zobrazeno: 3614x

dobry den, chcem sa opytat ci niekto spracovavate plody hlosiny. mam ich snad milion, su zdrave, v turecku ich jedli susene, podobne ako hrozienka. mam na mysli tie striebristohnede, nie tie cervene. rozmyslal som nad nejakym dzemom alebo niecim podobnym. ak mate niekto skusenos, budem rad za reakciu a usetreny cas zlym experimentovanim :-) dakujem

hlosina
hlosina
Adresa příspěvku
Připojit reakci   
stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   
Josef. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2694) - 231.1 (?), 13.6.2013 21:54

Plody hlošiny úzkolisté mne jako "pochutina" či ""ovoce"" rozhodně neoslovily. Divné, moučnaté, suché, nešťavnaté, s velkou peckou...

Tak se divím, že to vůbec někdo zkouší...

Josef.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
      
ivan z okénka - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (800) - 221.3 (?), 14.6.2013 10:02

Možná jde o různé ekotypy. Jednou jsou plody v popisu do centimetru, jindy větší. Na mouku zralé a sušené, přímo na jídlo a zpracování nejspíš dříve, před plným vyzráním. Zralé opravdu nejsou nic moc. Ale když si vezmu, že lidé dříve dělali mouku z plodů jírovce, ze žaludů, z oddenku árónu... tak to svůj význam asi mělo, je v tom bílkovina i cukr. Kde by věděli víc je Arboretum Žampach, tam i nabízejí v sezóně ochutnávku.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
zahrada.cz
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika