Jak vybrát správny typ grilu

Zahradní gril je nezbytnou součástí pro milovníky venkovního vaření a grilování. Existuje mnoho různých typů grilů na trhu, od plynových po ty na uhlí, a každý z nich má své vlastní výhody a nevýhody. V tomto článku se podíváme na to, jak správně vybrat zahradní gril, který bude vyhovovat vašim potřebám.

Typ grilu

Existuje několik typů zahradních grilů, které se liší výkonem, velikostí, materiálem a funkcemi. Zde jsou nejčastější typy grilů a jejich výhody a nevýhody.

Grily na dřevěné uhlí

Grily na dřevěné uhlí jsou nejtradičnějším typem zahradního grilu a nabízejí autentickou chuť a vůni grilovaného jídla. Uhlí se zapaluje pomocí zapalovače nebo hořáku a musí se nechat rozžhavené před vložením jídla na rošt. Tyto grily jsou relativně levné a snadno přenosné. 

Výhody: Autentická chuť a vůně grilovaného jídla, nízká cena, snadno přenosné.

Nevýhody: Pomalé rozpálení, obtížná regulace teploty, nebezpečí vzniku ohně, čištění popela po použití.

Plynové grily

Plynové grily jsou pohodlnější alternativou k grilům na dřevěné uhlí. Plyn se připojuje k grilu, což umožňuje rychlé rozpálení grilu a snadnou regulaci teploty pomocí ovládání na grilu. Tyto grily jsou často větší a mají více funkcí než grily na dřevěné uhlí.

Výhody: Rychlé rozpálení, snadná regulace teploty, větší velikost a více funkcí, čištění je jednoduché.

Nevýhody: Méně autentická chuť a vůně grilovaného jídla, vyšší pořizovací cena, musíte mít připojení na plyn.

Elektrické grily 

Grily na elektriku jsou ideální pro malé balkony nebo terasy, kde použití grilu na dřevěné uhlí nebo plyn není možné. Grily na elektriku se připojují k zásuvce a jsou rychle připraveny k použití. Tyto grily jsou snadno ovladatelné a snadno se čistí.

Výhody: Rychlé připravení, snadné ovládání, malá velikost a snadno přenosné.

Nevýhody: Menší výkon než grily na dřevěné uhlí nebo plyn, méně autentická chuť a vůně grilovaného jídla, nutnost připojení k elektrické síti.

Grily na tuhá paliva

Grily na tuhá paliva jsou vyrobeny z kvalitních materiálů, které umožňují grilování s vysokým výkonem. Tento typ grilu je nejčastěji používán v profesionálních kuchyních, ale také se stává oblíbenou volbou pro vášnivé grilovače. Palivo může být dřevo, uhlí, dřevěné brikety nebo pelety.

Výhody: Vysoký výkon a rychlé rozpálení, autentická chuť a vůně grilovaného jídla, vysoká kvalita konstrukce.

Nevýhody: Vyšší pořizovací cena, náročnější údržba, méně snadno přenosné.

Grily na infračervené záření

Grily na infračervené záření používají infračervené topné tělesa k ohřevu grilovaného jídla. Tento typ grilu je velmi účinný, protože vytváří vysoké teploty při nižší spotřebě paliva. Infračervené grily jsou také schopné grilovat rychleji než grily na plynu.

Výhody: Vysoká účinnost a rychlost grilování, spotřeba paliva je nižší než u jiných typů grilů.

Nevýhody: Vyšší pořizovací cena, menší výkon než grily na pevná paliva, méně autentická chuť a vůně grilovaného jídla.

Závěr

Při výběru zahradního grilu je důležité zvážit několik faktorů, jako je velikost grilu, vaše grilovací preference a vaše požadavky na údržbu. Grily na dřevěné uhlí jsou skvělou volbou pro ty, kteří chtějí autentickou chuť a vůni grilovaného jídla,

Dalším faktorem, který je třeba zvážit při výběru zahradního grilu, je jeho velikost. Pokud plánujete používat gril převážně pro sebe a pro svou rodinu, není potřeba velký gril. Pokud ale chcete grilovat pro větší skupiny lidí, bude nutné zvolit větší gril. U velkých grilů je také důležité zohlednit dostupný prostor, aby se gril vešel do zahrady a nebyl příliš těžký na přemístění.

Materiál, ze kterého je gril vyroben, může mít vliv na jeho výkon a trvanlivost. Grily mohou být vyrobeny z nerezové oceli, litiny nebo hliníku.

Nerezová ocel je nejtrvanlivější materiál, ale také nejdražší. Tento materiál odolává korozivním vlivům a je snadný na údržbu.

Litinové grily mají obvykle nižší cenu než nerezové oceli, ale jsou také těžší a obtížnější na údržbu. Litinové grily mají také sklon k rezavění, pokud nejsou dobře udržovány.

Grily z hliníku jsou lehčí a snadnější na přemístění než grily z nerezové oceli nebo litiny. Tyto grily jsou obvykle také levnější než grily z nerezové oceli. Nicméně, hliník může být méně trvanlivý než nerezová ocel nebo litina.

Výběr zahradního grilu by měl být také založen na jeho funkčnosti a přidaných funkcích. Například některé grily mají zabudované přídavné funkce, jako je grilování pizzy nebo spodní ohniště pro vaření rizota či polévek.

Některé grily mají také možnost změny teploty, což umožňuje různým způsobům grilování. Je důležité vybrat si gril s funkcemi, které odpovídají vašim potřebám a způsobu grilování, který plánujete provozovat.

Cena je samozřejmě důležitý faktor při výběru zahradního grilu. Je důležité vybrat si gril, který odpovídá vašim potřebám a zároveň nezatěžuje váš rozpočet

Zahradní gril může být skvělým doplňkem vaší zahrady a poskytnout vám příjemné zážitky z grilování s rodinou a přáteli. Stačí jen vybrat a můžete se na to vrhnout. 

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno