|
jak sázet česnek
|
|
|
|
Předchozí příspěvky | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 230.121 (?), 13.11.2013 11:59
ahoj, prezdivka host ma pravdu, zkusila jsem to taky a ze dvou brambor zakoupenych v marketu jsem sklidila 5kg: D a dokonce jsem u jedne brambory urizla jen ten kousek s klickem a brambor jsem mela celkem 22 kg z 10ti brambor... hm ani ja neverila svym ocim: D:D a male nebyly naopak hodne velke.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 25.2 (?), 23.6.2013 21:44
Proti klíčení mohou být brambory ošetřené, ale nikoli po celou dobu skladování, toto se dělá v bramborárnách při sklizni, ale manipulací od pěstitele ke spotřebiteli se tato ochrana stírá a ruší. Takže nakonec je to s bramborami i cibulovinami podobné jako za našich pradědů, pro vyklíčení stačí změna podmínek skladování světlo a teplo a sadba klíčí. Ošetření konzumních brambor se dělá postřikem, proto není problém brambory omýt a oškrábat a je po zdravotních problémech. K poznámce, že pěstitel brambor sklidil jen to co nasázel je chyba na straně zahrádkáře. O brambory je nutné se i po výsadbě starat. To znamená kopčit a přihrnovat a nutit k dalším kořenovým pukům na nichž se tvoří bramborové hlízy. Potom může být pod natí i dvě kg brambor.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
host - 195.248 (?), 15.1.2014 15:35
Česnek určený k sadbě namořený proti ničemu být nemůže, protože před výsadbou se moří jednotlivé stroužky, nikoliv celá cibule. Navíc to ani česká legislativa nepovoluje. Naopak s konzumním česnekem je to trochu jiné. ten se vozí odkudkoliv, kde s tím mohou dělat cokoliv. Jeden prodejce mi ukazoval čínský česnek, který musí nejprve nechat otevřený na skladě, aby se vyvětral smrad jakýchsi chemikálií, které používají, aby dlouho vydržel. více než proti plísním se používají chemikálie proti rašení, přirození je totiž, aby česnek po překonání určité doby dormance začal rašit. Čínský česnek, který se k nám vozí, je údajně starší více než rok. Zkoušel jsem, co udělá španělský konzumní česnek. Uchovával jsem ho v chladu, jako kdyby přečkal období zimy, Po pár měsících jsem jej namočil do vody. Měl by tedy začít kořenit. Nedělal však nic. Něco tedy proti rašení používají. Proti rašení se dokonce používalo i ozařování česneků radiačním zářením...
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 15.1.2014 15:51
Fámy o čínském česneku říkají, že je starý, pravda je taková, že jen měsíc stráví při přepravě v kontejneru na lodi a 3 dny v kamionu po Evropě. Je tedy stejně starý jako stejnou trasou přepravované pomelo nebo hrušky Nashi.
Jisté je, že číňani neoznačují česnek odrůdami a tak nevíte jestli kupujete ostrý nebo lahůdkový. Čína je natolik velká země a s klimatickým rozsahem takovým, že mohou pěstovat jak italské a španělské odrůdy pro jihoevropský trh, tak francouzské a polské pro většinu evropy, nebo i české a své místní. Jedinou jistotu kterou máte, že v 5 kg bedně čínského česneku bude jen česnek z jedné oblasti a od jediného pěstitele. Ale vzhledově stejná krabice jen o loď pozdější může mít kvalitativně jiný obsah.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
host - 44.124 (?), 24.9.2007 19:31
Česnek prodávaný v obchodě jako konzumní není nikdy mořen proti plísni. Ovšem problém je v něčem jiném. Tyto odrůdy jsou většinou dovezeny a to hlavně z Číny. U nás nepřezimují, nebo velmi špatně. Záleží jaká je zima. Proto jsou na sadbu nepoužitelné.
Milan Boštička
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku Připojit reakci
|
|
|
|
|
|
|
Pokračování této diskuze (další příspěvky) | 1, 2, 3, 4, 5 >
|
|
|
|
|
|
|