Česnek sezóna 2021/2022



host - 243.114 (?)
22.10.2021 20:19

Moc to řešíte. Tak vyleze, no a co?

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

stavba, energie, topení, paliva, voda a odpady, sítě, interiér a dílna
   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
      
host - 243.114 (?), 22.10.2021 20:19

Moc to řešíte. Tak vyleze, no a co?

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 22.10.2021 22:17

Předčasně vylezlý česnek ztrácí díky nízkým teplotám a boji o přežití sílu vytvořit palice podle našich představ. Zkuste si to. Mám tu čest, že díky náhodě mohu porovnávat. Jasně, přežije, ale dá vám poloviční úrodu. Nebo 75%. To nedokážu říct přesně, ale ten vliv je vidět. A je to i v souladu s tradiční zahrádkářskou "moudrostí".

Dnes jsem měřil teplotu půdy tam u sebe nahoře v 570 mnm. Rozpětí bylo 7,8°C - 8,5 °C. Předpokládám, že v nižších polohách bude půda trochu teplejší. Budu to hrát na jistotu: počkám si na sedmičku.smiley

Milan HP

P.S. Ano, možná to pěstování moc řeším. Někomu někdy to vyroste, někomu někdy zase ne. Zajímá mne, proč tomu tak je. Zatím se mi tenhle přístup povětšinou ukázal pozitivně na úrodě. Proč bych ho měl měnit? Mám pocit, že vědět a zařídit se podle toho opravdu není škodlivé. Protiargument znám: Čím blbější sedlák, tím větší brambory. Ale třeba jím jsem.laugh

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
         
KUKY - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (4477) - 25.216 (?), 23.10.2021 11:43
Česnek vyleze skoro vždy. Třeba i v lednu, a pak začne mrznout. Nevadí mu to. Ale jen špičky. Pokud se objeví listy, tak to dobře není, ale tragédie taky ne. Strobiluriny (např. Ortiva) docela zásadně brzdí rašení a klíčení hlíz a cibulí. I klíčení semen. Na moření česneku jsou nepoužitelné! Dělají to i DMI fungicidy (tebuconazol), ale u česneku třeba ne. Nevím, nepátral jsem. Horizon (tebuconazol) ale pro nás zahrádkáře už není dostupný.
Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
            
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 23.10.2021 15:25

Díky.

Žádná šance, že bych je chtěl používat. Chtěl jsem jenom být v obraze. Přiznám se, že už ta jména těch chemikálií mi připomínají slimáky. Podobně třeba jako mancozeb - ten mi zas připomíná tu vlezlou opičku, co krade. On už je na poslech nepříjemný i třeba kyanamid. Už nelituju, že jsem se nestal chemikem, jak jsem v mládí chtěl. laugh

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
               
host - 214.246 (?), 23.10.2021 17:07

KUKY píše ze cesnek vyleze skoro vždy. No to přeci není pravda. Nebojte se, nebudu vás poučovat. Jako několik desetiletí vykonávající pomocné práce a taky ty instalaterske a jiné vím, že když cesnek sazíme co nejpozději to jde, tak až na některé jedince nevyleze. Každý rok tady čtu to samé.Tak jsem to nasázel, nejsem otrok abych se brodil v blátě apod. Chce pochválit, nebo uklidnit že se nic nestalo?Proste i na Martina je to brzy a i kdyby přijel na bílém koni tak u nás 290m/nad m je vždy naděje ze do zamrazu je daleko.Kdo je v jiné výšce, tak rozhoduje těch 8 stupňů.Další poznatky mám třeba s tím hnojenim.Nic předem před sazenim česneku do půdy nezapravujeme.Plochu nehnojime. Na jaře když cesnek vyleze a je okopaván, najdeme v obchodě sáček který má obrázek s cibulí česnekem.Každou rostlinu těsně dokola obkrouzime. Jsme normální, takže řešíme jestli už mu dopřát trochu vody, nebo nechat, jestli mu nezloutnou listy, v roce 2020 jsme polovicku měli s plísní po dlouhých létech úspěchů a říkali jsme si že je s česnekem u nás konec. Není, v roce 21, tedy letos o 15 m dál česnek zase bezvadný.Ještě poslední změna. Letoškem počínaje, zas jako v minulosti budem sázet jenom vlastni sadbu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                  
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 23.10.2021 17:32

Vy jste se asi minul povoláním, měl jste psát scénáře televizních novel. Tolik vaty v jednom postu. Podzimní česnek se sází na podzim a když je na Martina brzy, kdy tedy sázet? V Prosinci nebo lednu by se to leckde muselo nastřelovat a v únoru u nás mrzne jen praští a zem je na kost skoro do metru, mimoto  - nebyl by to vlastně už jarní česnek? Ano, obvykle vyleze už na podzim, ale evidentně mu to nijak neškodí a porovnání výnosů vylezlého a nevylezlého je na diplomovu práci.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 23.10.2021 20:02

Vata? Ta je tu, aby trochu pobavila. Pokud se to nevede, omlouvám se. Televize mi může bejt ukradená, doslova, takže tam se asi neuplatním.

Diplomovou práci psát nebudu, na to už jsem líný. Píšu ale o tom, co vidím a můžu porovnat. Měl jste někdy příležitost vidět výsledky česneku, zasazeného příliš brzy a téhož, zasazeného později, řekněme na začátku listopadu, aby se nemuselo nastřelovat? Já ano a ten rozdíl byl markantní.

Nikdy jsem nikde neříkal, že 11.11. je brzo. Naopak si myslím, že to je velice rozumné datum pro sázení česneku, ne všude, ne vždycky, ale jako doporučení je to skvělé. Tam nahoře u mne půjde česnek do země nejspíš o týden dřív.

Vy máte prostě ve zvyku si ze všeho utahovat tím, že to nejdřív dovedete ad extremum. Přiznám nepokrytě, že mne to baví - už vím, jak odpovědět. Ale zkuste se zamyslet nad tím, co to udělá nejistému začátečníkovi. Tipnu si, že ho to otráví a nejspíš taky odradí. Souhlasíte?

Milan HP

P.S. Zasadíte letos česnek do vaší jílovky? A pohnojíte Cereritem? Co kdyby ta moje zkušenost nebyla tak úplně ujetá?

Ježíšmarjá, to vůbec nepatřilo mně. Ach jo, ta namyšlenost mne jednou sklátí!

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
PP. - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (6491) - 9.142 (?), 23.10.2021 20:51

No jsem vcelku rád, že jste to pochopil. Jak už jsem tu psal, česnek nepěstuju. Ale trochu mně irituje to každoroční mlácení několika samosběrných vozů prázdné slámy o tom, kdy sázet česnek a jak nejlíp poznat, kdy začne mrznout, aby se to stihlo ještě těsně před mrazem a on pak nevylez. A ať napíšu o tom cokoliv, vždy se najde nějaký bohatýr, který to dělá ale úplně opačně. Osobně souhlasím s Kukym.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Milan HP - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (2755) - 208.138 (?), 23.10.2021 22:36

No, pochopil, ale pozdě. Tatínek mi koupil dlouhý kabel.

Je to tak. Strašně moc se toho namluví o "kdy správně vysévat/vysazovat" cokoliv. O tom dalším ani nemluvím.  A tazatelé velmi často očekávají přesné datum/postup vedoucí k úspěchu. Jenže to neexistuje. Všechno závisí na podmínkách a záměrech pěstitele. Nicméně nevidím plýtvání času v tom, že jim objasním základní principy - nakonec jsem bývalý učitel. V tom jsme zajedno, i když přiznám, že některé vaše příspěvky mi naznačovaly, že jste příznivec tradice. Jsem rád, že už vím, že tomu tak není.smiley

Milan HP

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 143.80 (?), 23.10.2021 20:29

Musím se zastat pisatele, tady se dá sázet česnek většinou až do Vánoc. 190m Slánsko. A když nebudou mrazy, tak česnek zasazený na začátku listopadu dost naroste.Jitka

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4,  5  >   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů25.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů24.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Nářadí pro průklest vysokých stromů23.4.2024
Další příspěvky > 
O nás | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika