Jak pracovat s jablky?

Jablka jsou nejen chutné, ale také velmi všestranné ovoce, které lze použít v mnoha receptech a jídlech. Mnoho lidí si často myslí, že existuje jen několik možností, jak je jíst, jako například čerstvé, upečené nebo v jablečném džusu. Nicméně existuje mnoho dalších kreativních a zdravých způsobů, jak využít tuto skvělou plodinu. V tomto článku se podíváme na některé z nejoblíbenějších způsobů, jak lze z jablek vytvořit chutné a zdravé pokrmy.

Jablečná omáčka
Jablečná omáčka je jedním z nejoblíbenějších způsobů, jak využít jablka. Je to skvělý způsob, jak přidat chuť do pokrmu, jako jsou pečená vepřová žebírka, kuřecí maso, nebo steak. K výrobě jablečné omáčky stačí oloupaná a nakrájená jablka vařit s cukrem, vodou a kořením (například skořicí nebo hřebíčkem) po dobu asi 20 minut, dokud nejsou měkká. Poté stačí omáčku rozmixovat a přidat trochu másla pro lepší chuť a konzistenci.

Jablečné kari
Jablečné kari je další skvělý způsob, jak využít jablka. Toto jídlo má exotickou chuť a je velmi zdravé. Na přípravu jablečného kari stačí na oleji orestovat cibuli, zázvor a česnek. Poté přidáme jablka nakrájená na kostičky, kokosové mléko a kari koření. Vaříme asi 15-20 minut a podáváme s rýží.

Jablečné muffiny
Jablečné muffiny jsou skvělým způsobem, jak využít jablka v dezertu. Jsou chutné a snadno se připravují. Pro přípravu jablečných muffinů stačí smíchat v misce mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl. Poté přidáme na kostičky nakrájená jablka, vejce, olej a mléko. Těsto nalijeme do muffinových forem a pečeme asi 20 minut v předem vyhřáté troubě.

Jablečný chléb
Jablečný chléb je další sladkým způsobem, jak využít jablka. Je to skvělý způsob, jak si dopřát sladký dezert nebo snídani plnou energie. Pro přípravu jablečného chleba je potřeba smíchat v misce mouku, cukr, prášek do pečiva, skořici a sůl. Poté přidáme na kostičky nakrájená jablka, vejce, olej a mléko a promícháme. Těsto nalijeme do pekáčku a pečeme asi 45-50 minut v předem vyhřáté troubě. Hotový chléb můžeme poté posypat cukrem a skořicí nebo podávat s marmeládou.

Jablečné štrúdly
Jablečné štrúdly jsou oblíbeným dezertem v mnoha zemích po celém světě. Jsou to placky plněné sladkým jablečným náplní. Pro přípravu jablečného štrúdlu je potřeba smíchat mouku, sůl, cukr a máslo a hnětet těsto. Poté těsto rozválíme na plát a potřeme ho máslem. Na těsto naskládáme na plátky nakrájená jablka, cukr, skořici a hrozinky a zabalíme do tvaru štrúdlu. Poté štrúdl pečeme asi 30-35 minut v předem vyhřáté troubě.

Jablečné pyré
Jablečné pyré je skvělým způsobem, jak využít zralá a měkká jablka. Je to ideální příloha k masovým jídlům, jako jsou kuřecí prsa nebo vepřové kotlety. Pro přípravu jablečného pyré stačí oloupat a nakrájet jablka a vařit je v pánvi s trochou vody asi 15-20 minut, dokud nejsou měkká. Poté je rozmixujeme do hladkého pyré a ochutíme skořicí a cukrem.

Jablečný salát
Jablečný salát je zdravou a osvěžující alternativou ke klasickému salátu. Je to skvělý způsob, jak využít sezónní ovoce. Pro přípravu jablečného salátu stačí nakrájet jablka na tenké plátky a smíchat je s nasekanou cibulí, okurkou, rajčaty a salátem. Poté salát oblejeme olivovým olejem a octem a ochutíme solí a pepřem.

Jablečná šťáva
Jablečná šťáva je skvělým způsobem, jak si dopřát čerstvý a zdravý nápoj plný vitamínů. Pro přípravu jablečné šťávy je potřeba oloupat a nakrájet jablka a vařit je v hrnci s vodou a skořicí asi 30-35 minut, dokud nejsou měkká. Poté je smícháme a rozmixujeme do hladké šťávy a přidáme cukr podle chuti.

Závěr

Jablka jsou skvělým ovocem, které lze využít v mnoha různých receptech. Můžeme si z nich připravit sladké i slané jídla, nápoje, dezerty a přílohy. Jablka jsou také bohatá na vitamíny a minerály a mají mnoho zdravotních výhod. Zkuste si připravit některý z výše uvedených receptů a užijte si chuť a výhody tohoto skvělého ovoce.

ZANECHAT ODPOVĚĎ

Zadejte svůj komentář!
Zde prosím zadejte své jméno