U nás taky bramborové placky z vařených brambor a hladké nebo polohrubé mouky. Teď je peču na suché pánvi. Potřít sádlem nebo máslem a polít syrobem. Zrovna vloni jsem ho vařila.
Bramborák klasicky syrové brambory, česnek, cibule, majoránka, pepř, sůl, kmín a trochu mouky. Pokud se dělá z nových brambor, stačí přidat cvrk škrobu. Pečeme na tuku. U nás se jim říká halušky. Jednou jsem chtěla udělat sejkory, tj. upéct bramborákové těsto na plátě kamen. Plát byl málo horký a přilepené těsto jsem musela dolovat majzlíkem a potom šmirglem.
Také se bramborákové těsto ale bez česneku dalo na vymazaný plech, navrch sušené švestky a v troubě upeklo. Ale už nevím, jak se tomu říkalo.
Slejšky se u nás říkalo chlupatým knedlíkům, brambory půl vařených a půl syrových, uvařené se smíchají u podušeným kysaným zelím a s houbami, když byly. Ani uzené k tomu nemuselo být.
A taky se dost často dělal kucmoch. Nasladko i na slano.