Příprava půdy před založením sadu
|
|
 |
 |
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?) 10.10.2014 13:32
"Půdní rozbor dělá málokdo... nevím o nikom".
Já se hlásím. Nechal jsem si ho udělat:
a) ze zoufalství na starém pozemku
b) ze zvědavosti u nově nabytého pozemku
Doporučuji jej všem, kteří to se zahradničením myslí vážně. Není to tak drahé, rozhodně se to vyplatí. Výsledkem půdní analýzy není jen přehled obsahu jednotlivých půdních prvků a stanovení podílu organické složky, ale i doporučený způsob hnojení pro vyrovnání případných deficitů a nerovnováhy.
Umístění příspěvku v diskuzi Připojit reakci
|
|
 |
 |
 |
|
|
|
|
 |
|
 |
 |
|
host - 105.33 (?), 9.10.2014 20:12
Většina příspěvků řeší co všechno udělat před sázením, jen pan Vysloužil opakovaně navrhuje včasnou výsadbu. V uváděné půdě budou pro malé stromky živiny dostačující, vždyť 1. a 2. rok to budou malé stromky. Hnojit můžete hnojivou zálivkou. Použitím stejných minerálních hnojiv jako při hnojení před výsadbou. Některá hnojiva stačí před deštěm rozhodit po povrchu půdy a ony se vsáknou, jiná můžete dát do děr po obvodu koruny. A nemusíte ztrácet roky. Slabé podnože koření pod povrchem, takže budete mít snadné hnojení při závlaze a menší spotřebu hnojiva. Silné podnože jdou hlouběji a proto si živiny najdou. Hnojení doplníte na list. Řešení co mezi stromky můžete řešit přes zimu po výsadbě stromků. Kombinací všeho uvedeného v příspěvcích (mulč, org a mineral hnojení, hnojení na list, hnojivá zálivka, zaorání meziřadí) stromky zabezpečíte ale i přehnojíte. Já doporučuji vysadit a pak řešit.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
vyslouzil - Diamantový Zahrádkář (18317) - 92.38 (?), 10.10.2014 10:27
U jednosložkových minerálních je to patrné z udaného poměru N: P:K.
Pane Stando, to, co píšete, je protimluv. U jednosložkového hnojiva žádný poměr živin není, tam je jen jedna složka.
Močůvka, kejda, aj. jakýsi fosfor obsahují, ale v nadbytku dusíku. Jedinýmběžně dostupným přirozeným převážně fosforečným hnojivem, co znám, je kostní moučka, potažmo popel z kostí.
Já bych doplnil hnůj (který sice obsahuje všechny prvky, ale dusíku nejvíc) superfosfátem a draselnou solí. Jistě, síran by byl lepší, ale pro sad neúměrně drahý.
Co se týče vojtěšky. Opakovaně jsem se s ní pokoušel vylepšovat svoji bídnou jílovici, ale v těžké půdě se vojtěšce daří velmi špatně a obtížně snáší konkurenci plevelů, kterým tato půda vyhovuje lépe.
Mělké ornice bych se nebál, pokud se na poli pěstovala řepa. Najděte si, do jaké hloubky běžně řepa koření a budete překvapen (tuším 3-5 metrů).
|
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 10.10.2014 11:29
jednosložková jsou i dusičnan draselný (NK), fosforečnan draselný (PK)... Ale myslel jsem to obecněji... a máte pravdu, že jsem to asi nevyjádřil dost exaktně pro jednoznačný výklad.
Jen nevím, kde jste na to přišel, že chlorid draselný je významně levnější než síran draselný.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?), 10.10.2014 12:44
vidím, že draselná sůl není dražší zas o tolik, jen cca o 25%,
Nemůže být,naopak... dráselná sůl je levnější, než síran dráselný....o 25-30% porovnáním na tříkilovém balení.
|
|
 |
|
 |
|
 |
 |
|
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář (5555) - 244.2 (?), 10.10.2014 12:52
při volbě mezi chloridem a síranem by se mělo vycházet z půdního rozboru a nikoliv z ceny. Pak je tady jeětě faktor potřeby vápnění při použití síranu, takže ta cenová houpačka je pak ještě složitější...
U mne například chloridové formy hnojiv nepřichází v úvahu, prostě nemám na to vhodnou půdu. Teď jsem koukal, že YARA má v nabídce i fosforečnan draselný, tak uvažuji že si zkusím nastudovat potřebné dávkování a vyzkouším...
|
|
 |
|
 |
 |
|
galloway pippin - Diamantový Zahrádkář (1410) - 179.38 (?), 10.10.2014 13:19
Půdní rozbor dělá málokdo... nevím o nikom.Většinou se rozhoduju podle ceny, a rovněž podle toho, zda hnojím draslem plodiny citlivé na chloridy, stromky,dělám výsadbové jámy v předstihu, hnojím plodiny s větší potřebou síry, atd.Čtvrtinový rozdíl v ceně většího balení je pak znát.Rozhozem na trávní plochu nebudu plýtvat síranovou formou, ale použiju levnější chloridovou formu drasla.Hnojením chloridovou formou v předstihu se chlorid vyplaví, takže na jaře můžete s klidem sázet.chloridostřežné rostliny.Síranová forma je vhodná k přímému hnojení npř.k česneku, cibule,zelí,brukvovité,nebo brambor na jaře.
|
|
 |
|
 |
 |
|
Wimpi - Diamantový Zahrádkář (2112) - 109.116 (?), 10.10.2014 13:32
"Půdní rozbor dělá málokdo... nevím o nikom".
Já se hlásím. Nechal jsem si ho udělat:
a) ze zoufalství na starém pozemku
b) ze zvědavosti u nově nabytého pozemku
Doporučuji jej všem, kteří to se zahradničením myslí vážně. Není to tak drahé, rozhodně se to vyplatí. Výsledkem půdní analýzy není jen přehled obsahu jednotlivých půdních prvků a stanovení podílu organické složky, ale i doporučený způsob hnojení pro vyrovnání případných deficitů a nerovnováhy.
|
|
 |
|
 |
|
|
 |
|
 |
|
|