PH metr - jaký



host - 130.20 (?)
1.9.2014 16:16

Ještě si připočtěte odchylku čidla. Pokud bude odchylka stejně velká jako u meteo, tak naměříte +/- 4o C "přesné teploty". A to se vyplatí

Umístění příspěvku v diskuzi
Připojit reakci

   Předchozí příspěvky  |  1,  2,  3,  4   
                     
host - 232.98 (?), 30.8.2014 23:04

Tak jezírko jsem letos rekonstruoval - z 1,7 kubíku na 4 kubíky. Z hloubky 1m na 1,25m. Prostě zatím větší nechci. Jezírko beru jen jako dekoraci v zahradě, vodní kaskádka, barevné rybičky, prostě zahrada ožije. Jinak nejsem žádný nadšenec chovatel KOI. Dokonce se mi více líbí malé KOI než velcí. Tak 20 cm je pro mne ideál.

Jezírko jsem upravil proto, aby bylo pěkné a co nejméně práce - nemá již mělkou zónu, žádný kačírek v mělké vodě. Takže žádná řasa, voda jak křišťál, na dně vidím granulky pro jesetery (ty mám 2 ks cca 25 cm).

Filtr jsem předimenzoval, je na 36 kubíků (pro KOI je to 9), čerpadlo prožene filtrem celý objem 1 x za hodinu, UVC lampa má 36W - ale tu pouštím jen sem tam, jinak není třeba.

Ale na druhou stranu, když už je (KOI) mám, chci se o ně postarat, nechci aby živý tvor trpěl. Takže jsem si koupil knížku a budu studovat, dávám probiotika, minerály, kvalitnější krmivo, ptám se na zkušenosti,...

A tak chci i v klidu přežít zimu. Celá léta jsem to v malém jezírku neřešil, pouze plováček na díru v ledu, hloubka 100 cm a vše vždy OK.

Takže současnou hloubku beru jako dostatečnou, ale protože se všude píše 150 cm, tak jsem si řekl, že to trochu pojistím. Léta to může být OK, pak přijde nepříznivá zima, člověk prostě neví.

A vůbec to nebude drahé - nyní čerpadlo do filtru + druhé na kaskádku berou 100W, kabel plánuji cca 50W, takže provoz přes zimu bude ještě levnější než během roku. A to nepojede stále. Pořád věřím, že 125 cm je dostatečná hloubka, kabel bude jen taková pojistka, možná ho použiji jen v pár dnech, kdy bude velká zima. Jinak nákladově - našel jsem do vody hotovou sadu - 50W - 780 Kč, což není tak moc.

Takže mám možná trochu jiný pohled na věc než zapálení chovatelé KOI. Já chci jen pěknou dekoraci na zahradu a do jezírka pěkné rybky. Zatím jsem nenašel mimo KOI nic tak barevného, tak mám KOI (a taky pár karásků,...). Jinak KOI mám metalických barev, normální mne také moc neberou.

Takže tak na vysvětlenou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 130.20 (?), 1.9.2014 9:24

Před lety jsem to viděl úplně stejně jako Vy. Časem až Vás přestane bavit sekat trávník 2 x do týdne, jezírko zvětšíte. Takový metrový jeseter plující těsně pod hladinou... smiley   S tím topením to neřešte. Nejvíce škod je způsobeno v dobrém úmyslu.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.162 (?), 1.9.2014 11:14

asi máte pravdu, před 10 lety jsem na zahradě jezírko nechtěl. Před 5 lety jen malé - cca 2 kubíky, pro oživení zahrady.

Nyní po dalších 5 letech mám 4 kubíkové. Jde to postupně. Zatím mi to stačí, pár let to vydrží, pak se uvidí, třeba mi bude líto dát pryč velké KOI a udělám druhé jezero.

Sekání trávníku je první 2 měsíce super, pak už to trochu otravuje, přes zimu mi to ale zase chybí.

Zvažuji automatickou sekačku, ale zatím si říkám, že aspoň nějaký pohyb potřebuji. Tak snad za pár let - bude to ověřené, levnější,...

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Beny2 - Zlatý Zahrádkář .Zlatý Zahrádkář. (759) - 150.232 (?), 1.9.2014 12:31

Až budete mít zkušenosti, tak napište, jak jste dopadl s měřením teploty u dna. Kromě problémů s vodotěsností sondy jsem ještě zjistil poměrně velkou toleranci (třída přesnosti) u meteostanic. Takže jestli je tam 4 nebo 6 stupňů (což by nás zajímalo) se moc přesně nezjistí.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 1.9.2014 16:13

Přesnost se dá doladit kalibrační tabulkou, kdy si k zobrazovaným hodnotám napíšete hodnoty přesné. Použité NC čidlo má určité výrobní tolerance, které jsou v lepších přístrojích korigovány pasivně nebo aktivně (úpravou konstant v SW). V levných korigovány nejsou ale stejnou službu dá právě uvedená tabulka.  Podle požadované přesnosti si vytvoříte tabulku s krokem podle jemnosti zobrazení (např 0,1°C) nebo hrubší po celých °C. V druhém sloupci pak uvedete skutečnou teplotu naměřenou přesnějším přístrojem. Verifikaci můžete provést jednobodově nebo dvoubodově. Verifikací je třeba změření teploty destilované vody do které jste nasypali kostky ledu z destilované vody. Aby byla valoučena chyba z "přechlazeného ledu/ nedochlazené studené vody", je směrodatná teplota z doby, kdy už 2/3 kostek roztály a od roztátí 1/3 kostek je teplota stálá. 

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 130.20 (?), 1.9.2014 16:16

Ještě si připočtěte odchylku čidla. Pokud bude odchylka stejně velká jako u meteo, tak naměříte +/- 4o C "přesné teploty". A to se vyplatí

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 1.9.2014 16:29

I nejlevnější meteostanice mají hysterezi NC čidla pod 0,2°C takže při stejné měřené teplotě ukazují stejné číslo s přesností +0,2°C, což je pro potřebu ruhonutí o přitápění dostatečné.

Druhá věc je, že mohou obsahovat chybu zobrazení danou dvěmi konstantami. Těmi jsou konstantní odchylka "A" a lineární odchylka "B". Správná teplota Ts je pak dána vzorcem Ts = (Tm × B) + A. Pro eliminaci obou chyb by bylo potřeba více součástek a tím i více práce na sestavení i oživení výrobku. V profi meteostanicích se pak všechny chyby eliminují softvérově až třeba do třetího řádu Ts = A+ (Tm × B) + (Tm × C2) + Tm × D3).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 130.20 (?), 1.9.2014 17:04

Ano, teorie je to zajímavá.  Mám v domě tři různé meteo s bezdr.čidly . Pokud je postavím vedle sebe i s čidly tak každá vč. čidel ukazuje jinou hodnotu. Nejsou z tržnice sad

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
host - 168.162 (?), 1.9.2014 17:17

Tak zkušenost už je, zatím ale úplně nemám vyhodnoceno.

Nicméně v krátkosti, zkoušel jsem dvě čidla, rozdíl 0,2 °C. Zkoušel jsem čidlo na suchu a ukazuje stejně jako základna.

Takže mám ještě v plánu porovnat s jiným tepoměrem a zjistit odchylku, jak tu někdo psal. A podle toho pak teplotu sledovat.

Zatím řeším, kde vzít referenční teplotu, mám doma ještě dva digitální teploměry (jiná stanice + termostat na topení), ale ruku do ohně, že ukazují naprosto přesně asi nedám. Ale oba se v rámci 0,5°C shodnou.

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
                     
Standa_hk - Diamantový Zahrádkář .Diamantový Zahrádkář. (5555) - 220.138 (?), 1.9.2014 20:48

Nejpřesnější budou rtuťové či lihové teploměry, kdy vyrobená kapilára má naprosto neměnné vlastnosti a při baňce v termostatu se udělá v místě 0°C jedna čárka, pak se v termostatu změní teplota na 20°C (případně jinou "druhou kalibrační") a udělá se druhá čárka. Ze změřené vzdálenosti mezi čárkami se vybere stupnice a ta se čárkami slícuje. Pokud kouknete na takovýto teploměr, ihned vidíte jestli Vám ty čárky lícují. U čidla digitálu může jeden drátek v kablíku zoxidovat, nalomit se,... a maličko se změní odpor, ale teploměr nezkontrolujete (ani často nepoznáte, že jste si teploměr rozladili přivíráním kablíku mezi rámem a křídlem okna). U kapalinového teploměru takovouto chybu vidíte v podobě "bublinky" = přetržení kapalinového sloupce v kapiláře (automaticky velikost té bublinky odečítáte ...).

Předchozí příspěvek | adresa příspěvku
Připojit reakci
Pokračování této diskuze (další příspěvky)  |  1,  2,  3,  4   
zahrada.cz
DŮMACHALUPA.cz
Propojení dvou topení17.3.2024
Propojení dvou topení16.3.2024
Zapalování Husqvarna 40 nehází jiskru13.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Propojení dvou topení11.3.2024
Další příspěvky > 
Informace o serveru | Reklama | Podmínky užívání | Kontakty
(c) Lupo Media s.r.o. 2001 - 2024
DŮMACHALUPA.cz
statistika